Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Μαρτίου 2004 08:55

Orange : Μειώνει το μερίδιό της στην Thai Mobile Phone Venture

Η Orange SA, τμήμα της France Telecom SA, θα πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου της στην ηλικίας δύο ετών εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Ταϊλάνδης, την Thai Mobile Phone Venture, μετά από όγδοη κατά σειρά ζημία που εμφάνισε πέρυσι και τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά.

Η Orange θα πουλήσει το 39% του venture, TA Orange Co., στην TelecomAsia Corp., στη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Μπανγκόκ. Η εταιρεία θα διατηρήσει μερίδιο 10% και θα επιτρέψει στο venture τη χρήση του ονόματός της για τρία χρόνια.

Το 8%, μερίδιο της TA Orange στην αγορά, είναι πολύ πιο κάτω από τον στόχο του 20% των εταιρειών της Orange και η εταιρεία πρέπει να πουληθεί. Η Advanced Info Service Pcl, η οποία ελέγχεται από την οικογενειακή εταιρεία του πρωθυπουργού της χώρας Thaksin Shinawatra, έχει έξι φορές περισσότερους χρήστες, ωστόσο η μητρική εταιρεία της κάνει σκέψεις εξαγοράς της TelecomAsia.

Μέχρι το επόμενο έτος, η Orange, η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Ευρώπης, θέλει οι εταιρείες της να έχουν καταστεί οι μεγαλύτερες ή οι δεύτερες σε μέγεθος σε κάθε χώρα που αυτές δραστηριοποιούνται.

Τον Ιανουάριο η TA Orange ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κέρδη της θα είναι θετικά τον Σεπτέμβριο, ενώ προβλέπει ότι θα επιστρέψει στην κερδοφορία το 2005. Η εταιρεία δαπάνησε τουλάχιστον 500 εκατ. δολ. πριν από την έναρξη της παροχής των υπηρεσιών της το 2002.

Οι μετοχές της TelecomAsia κέρδιζαν ποσοστό 3,3% στις 11:26' π.μ. στην Μπανγκόκ. Η εταιρεία ελέγχεται από τον όμιλο Charoen Pokphand Group, ο οποίος έχει επενδύσεις σε εταιρείες από τον κλάδο της γεωργίας έως στον κλάδο της καλωδιακής τηλεόρασης.