Εν αναμονή του ελληνικού αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης, βρίσκονται οι Βρυξέλλες, αλλά και οι πρωτεύουσες της Ευρωζώνης, ενώ μέσα στην ημέρα ή το αργότερο αύριο Πέμπτη ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ αναμένεται να απαντήσει στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το αν οι εταίροι αποδέχονται ή όχι το περιεχόμενο της επιστολής με το αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής συμβασης.
Εν αναμονή του ελληνικού αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης βρίσκονται οι Βρυξέλλες, αλλά και οι πρωτεύουσες της Ευρωζώνης.
Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής της «Ν» Νίκος Μπέλλος, μέσα στην ημέρα ή το αργότερο αύριο Πέμπτη ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ αναμένεται να απαντήσει στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το αν οι εταίροι αποδέχονται ή όχι το περιεχόμενο της επιστολής με το αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής συμβασης.
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, οι εταίροι αναμένεται να απαντήσουν θετικά αν υπάρχει ρητή δέσμευση από ελληνικής πλευράς ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν στη διάρκεια της εξάμηνης παράτασης μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Δηλαδή, θα πρέπει οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν να αποτελούν αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Ντέισελμπλουμ, αφού μελετήσει το ελληνικό αίτημα, θα έχει διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και στη συνέχεια θα απαντήσει στην κυβέρνηση.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η έγκριση της παράτασης της δανειακής σύμβασης κατά έξι μήνες θα μπορούσε να αποφασιστεί και από την ομάδα εργασίας του Εurogroup χωρίς να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, την τελική απόφαση για το αν θα γίνει ή όχι έκτακτο Εurogroup θα τη λάβει ο κ. Ντέισελμπλουμ σε συννενόηση με τα κράτη - μέλη.
Σε συνέντευξή του σε βελγικό τηλεοπτικό σταθμό ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι άλλη επιλογή από την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ δεν υπάρχει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα.
Αναφερόμενος στις συνεδριάσεις της τελευταίας εβδομάδας, δήλωσε ότι το θετικό είναι πως «τώρα γνωριστήκαμε» με τους υπουργούς της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σημείωσε ότι δυο συνεδριάσεις του Eurogroup για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως το ελληνικό «δεν ήταν πολλές».
Μιλώντας για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης το χαρακτήρισε «πρωτόγνωρο» για τα δεδομένα της Ελλάδας και της Ευρώπης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ασφαλώς πρέπει να τεθεί προς συζήτηση.
Συμπλήρωσε ότι ουδείς απαιτεί από τη νέα κυβέρνηση να πράξει τα ίδια με την προηγούμενη, ούτε να εφαρμόσει υποχρεωτικές πολιτικές. Αν η Ελλάδα ζητήσει αλλαγές για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών, πολιτικών πάταξης της φοροδιαφυγής και μεγαλύτερης δικαιοσύνης, θα υπάρξει ελαστικότητα από πλευράς Ευρωζώνης, διαβεβαίωσε ο Γάλλος Επίτροπος.
Σε ό,τι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, σημείωσε ότι είναι αναγκαία η υποβολή αίτησης παράτασης από την Ελλάδα, τόσο για την εκταμίευση των χρημάτων που η χώρα έχει λαμβάνειν από τους δανειστές όσο και για την εκπόνηση μιας νέας συμφωνίας.
Αναγνώρισε, επίσης, ότι η Ευρώπη «έκανε λάθη» στην περίπτωση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα ότι η Ελλάδα κατά το παρελθόν παρείχε «μακιγιαρισμένα στοιχεία» για τα οικονομικά της και διατηρούσε μια μεγάλη παραοικονομία.
Όταν υπάρχει κοινωνική αταξία και διαλυμένη οικονομία οι διαρθρωτικού χαρακτήρα αλλαγές είναι επιβεβλημένες, δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος και τόνισε χαρακτηριστικά: «Μην πυροβολείτε λοιπόν τον Ευρωπαίο πιανίστα».
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που φέρουν τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών να ζήτησε χθες στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση του EcoFin, να συζητηθεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ο Γάλλος Επίτροπος σημείωσε ότι αν η Βρετανία ήταν στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε ίσως να τοποθετηθεί, ενώ τον κάλεσε «μείνει απέξω» σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις της Ευρωζώνης με την Ελλάδα.