Αναφορές στο αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup και στις θέσεις της Ελλάδας και των δανειστών κάνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, σε ανταποκρίσεις τους από τις Βρυξέλλες.
Αναφορές στο αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup και στις θέσεις της Ελλάδας και των δανειστών κάνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, σε ανταποκρίσεις τους από τις Βρυξέλλες.
Οι New York Times γράφουν πως η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την κρίση χρέους στην Ελλάδα έληξε με «πικρία», «εξασθενίζοντας περαιτέρω τις ελπίδες για ταχεία λύση».
Όπως σημειώνεται, «λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης, Έλληνας αξιωματούχος απέρριψε την τελευταία πρόταση των Ευρωπαίων πιστωτών της ως "παράλογη και απαράδεκτη". Η πρόταση ζητούσε από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους ισχύοντες όρους του προγράμματος διάσωσής της».
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται και ο «επείγων χαρακτήρας» της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίστηκε τη Δευτέρα με έκθεση της JPMorgan Chase, «υποδεικνύοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες χάνουν καταθέσεις με ποσοστό 2 δισ. ευρώ την εβδομάδα». Αν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί για τις επόμενες 14 εβδομάδες, οι τράπεζες δεν θα έχουν αρκετά αποθέματα σε ετοιμότητα για την έκδοση νέων δανείων, σύμφωνα με την έκθεση.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της στις Βρυξέλλες έληξε τη Δευτέρα, μετά από τη θέση της νέας κυβέρνηση της χώρας πως «δεν μπορούσε να αποδεχθεί τις προτάσεις για να τηρήσει τους όρους του πακέτου διάσωσης». Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε ότι τα αιτήματα του Eurogroup ήταν «παράλογα» και «απαράδεκτα».
Δημοσίευμα της Wall Street Journal επισημαίνει ότι οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την χρηματοδότηση της Ελλάδας «χάλασε απότομα» τη Δευτέρα, «αναδεικνύοντας ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην Αθήνα και τους επίσημους πιστωτές της και προκαλώντας μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για το μέλλον της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το προαναφερθέν αποτέλεσμα προέκυψε όταν «η Ελλάδα και πάλι αρνήθηκε να ζητήσει παράταση για το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα».