Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούονται οι ασιατικές μετοχές, μετά την υποχώρηση του δείκτη Nasdaq Composite Index στη Ν. Υόρκη, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί ότι η αύξηση των κερδών στις ΗΠΑ θα υποχωρήσει. Οι μετοχές των εταιρειών που βασίζουν τα κέρδη τους στις εξαγωγές, όπως της Canon Inc., της BHP Billiton και της Samsung Electronics Co., οδηγούσαν την πτώση.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, έχανε ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στις 91,07 μονάδες στη 1:40' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ αποτελούσαν το 28% των συνολικών απωλειών του δείκτη. Ο δείκτης Nikkei 225 Stock Average έχανε ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στις 11.375,45 μονάδες.

«Οι μετοχές των εταιρειών οι οποίες πραγματοποιούν πωλήσεις στις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά εάν η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ δεν είναι αυτήν η οποία αναμένετο», ανέφερε ο Hans Kunnen, ο οποίος διαχειρίζεται 59 δισ. δολ. σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της BHP στην Colonial First State, το μεγαλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων της Αυστραλίας.

Στις ΗΠΑ ο δείκτης Nasdaq απώλεσε τα κέρδη που σημείωσε φέτος, τη στιγμή που ο Standard & Poor's 500 Index και ο Dow Jones Industrial Average σημείωσαν απώλειες μέσα σε δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση την περασμένη Παρασκευή, ότι στις ΗΠΑ δημιουργήθηκαν λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι προβλέπετο.

Οι μετοχές της Canon, της μεγαλύτερης εταιρείας που κατασκευάζει ψηφιακές κάμερες και εκτυπωτικά μηχανήματα στον κόσμο, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τις πωλήσεις της το επόμενο έτος.

Ολοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας κινούντο πτωτικά, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα και την Ταϊλάνδη.