Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2004 07:45

Με αύξηση της ανεργίας απειλείται η Γερμανία

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 3.200 θέσεις εργασίας σχεδιάζουν να περικόψουν η Volkswagen AG, η Thomas Cook AG και η Degussa AG στη Γερμανία, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι τόσο χαμηλή που αναγκαστικά θα μειωθεί η απασχόληση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

«Οι θέσεις εργασίας συνεχίζουν να μειώνονται», ανέφερε ο Joerg Kraemer, οικονομολόγος στην Invesco Asset Management στη Φραγκφούρτη, συμπληρώνοντας : «Η ανάπτυξη είναι αδύναμη για να τροφοδοτήσει την απασχόληση και αυτό μπορεί να φανεί στα οικονομικά στοιχεία».

Η ανεργία αυξήθηκε για δεύτερο μήνα το Φεβρουάριο και ο δείκτης της, εποχιακώς προσαρμοσμένος διαμορφώθηκε στο 10,3%. Περαιτέρω αύξηση της, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη δημοτικότητα του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, η οποία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ανέλαβε αυτή τη θέση. Στα 4,29 εκατ. ανέργους το μήνα που πέρασε προστέθηκαν άλλοι 190.000 και αυτός ήταν ο υψηλότερος αριθμός από τον Οκτώβριο του 1998 που ο Σρέντερ έγινε καγκελάριος.

Η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, σχεδιάζει να μειώσει κατά 2.000 έως 2.500 τις θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη διετία, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση. Από την άλλη πλευρά και η Degussa, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χημικών θα απολύσει περισσότερους από 200 εργαζομένους φέτος και η εταιρεία τουρισμού Thomas Cook σχεδιάζει να μειώσει τους εργαζομένους σε αυτήν κατά 500 ανθρώπους ή το 10% του προσωπικού της.

Και άλλες γερμανικές εταιρείες μειώνουν όμως το προσωπικό τους και σήμερα η Deutsche Telekom AG, ενδέχεται να ανακοινώσει την πρώτη της ζημία μέσα σε τέσσερα τρίμηνα, ενώ πέρυσι είχε ανακοινώσει ότι θα περικόψει τουλάχιστον 55.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2005. Τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, ενδέχεται να δείξουν διεύρυνση των ζημιών της στα 93 εκατ. ευρώ (114 εκατ. δολ.) από τα 77 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 14 οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News.

Η ανησυχία για την απασχόληση και η επίδραση στην οικονομία της Γερμανίας η οποία παραμένει στάσιμη την τελευταία τριετία, περιορίζει και τις δαπάνες των καταναλωτών. Οι λιανικές πωλήσεις ήταν χαμηλότερες σε ποσοστό της τάξης του 25% την περίοδο των Χριστουγέννων του 2003 έναντι της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του 2002, παρά το ότι οι φορολογούμενοι θα καταβάλλουν 15 δισ. ευρώ (18,6 δισ. δολ.) λιγότερους φόρους εισοδήματος φέτος.

Αυτόν το μήνα η Morgan Stanley αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας στο 1,8% από την προηγούμενη πρόβλεψή της η οποία μιλούσε για ανάπτυξη με ρυθμό 2,1%.

Οι απολύσεις που ανακοίνωσαν χθες Volkswagen και Degussa είναι κατά ένα μέρος το αποτέλεσμα της ισχυροποίησης του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ισχυροποιήθηκε κατά 21% πέρυσι έναντι του δολαρίου από το 2003 που τα δώδεκα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης άρχισαν να συναλλάσσονται με αυτό. Η απόφαση της τουριστικής επιχείρησης Thomas Cook να μειώσει το προσωπικό της ήταν το αποτέλεσμα της ζημίας που εμφάνισε η εταιρεία πέρυσι, όταν η ζήτηση για πακέτα ταξιδιών μειώθηκε.

Με τις εξαγωγές να αποτελούν το 1/3 του συνολικού εργατικού δυναμικού της Γερμανίας ο Σρέντερ παρότρυνε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, προκειμένου να περιορίσει την άνοδο του ευρώ, αλλά η ΕΚΤ αγνόησε αυτήν την έκκληση και την περασμένη εβδομάδα διατήρησε τα επιτόκια δανεισμού στο 2%.