Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2004 09:00

Deutsche Telekom : Ζημίες για πρώτη φορά σε τέσσερα τρίμηνα

ΖΗΜΙΕΣ για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερα τρίμηνα, εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, Deutsche Telekom AG, εξ αιτίας της αύξησης του κόστους της εταιρείας Toll Collect, δημιούργημα της ιδίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας DaimlerChrysler AG, για την είσπραξη διοδίων από τα φορτηγά στη Γερμανία.

Οι ζημίες της διευρύνθηκαν φθάνοντας στα 364 εκατ. ευρώ (448 εκατ. δολ.) από 77 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News εκτιμούσαν ότι οι ζημίες της Deutsche Telekom θα εμφάνιζε το τρίμηνο ζημίες ύψους 93 εκατ. ευρώ. Ελαφρά διαφοροποίηση εμφάνισαν οι πωλήσεις της εταιρείας, φθάνοντας τα 14,5 δισ. ευρώ.

Η επιβάρυνση της εταιρείας από την Toll Collect, η οποία οδήγησε σε απώλειες 442 εκατ. ευρώ, αποτελεί το ψεγάδι για την Deutsche Telekom και για τον επικεφαλής της, Kai-Uwe Ricke, 42 ετών, ο οποίος από το Νοέμβριο του 2002 που ανέλαβε αυτή τη θέση, μείωσε το χρέος της εταιρείας, πούλησε περιουσιακά στοιχεία και αύξησε τον αριθμό των συνδρομητών.

«Συνολικά η εταιρεία είχε καλή χρονιά», ανέφερε ο Frank Rothauge, επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας της Sal. Oppenheim Jr. & Cie. στη Φραγκφούρτη, ο οποίος κατέταξε τη μετοχή της Deutsche Telekom στο «outperformer», πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Για το σύνολο του 2003 η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,25 δισ. ευρώ και για πρώτη φορά από το 2000. Το χρέος μειώθηκε στα 46,6 δισ. ευρώ από 61,1 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2002.

Η διοίκηση της εταιρείας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 9 π.μ. στη Βόννη, τοπική ώρα.