Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2004 09:42

Απώλειες για Nikkei και Topix στο Τόκυο

ΑΠΩΛΕΙΕΣ που πλησίασαν το 1% εμφάνισε σήμερα ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, με τις μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση, μετά την υποχώρηση του δείκτη Nasdaq στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης χθες και την αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης της Canon Inc., για τα έσοδά της.

Αντιθέτως, ανοδικά κινήθηκαν μερικές μετοχές τραπεζών, μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω από την Goldman Sachs της μετοχής της Mizuho Financial Group, για την οποία ανέφερε, ότι η ανάπτυξη από τα δάνεια που χορηγεί θα φανεί το πρώτο εξάμηνο της επόμενης οικονομικής χρήσης.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,86%, φθάνοντας στις 11.433,24 μονάδες. Σήμερα παρουσίασε τις μεγαλύτερες απώλειες που είχε να εμφανίσει από τις 24 Φεβρουαρίου. Από τότε έως και την περασμένη Τρίτη ο δείκτης κέρδιζε συνολικά ποσοστό 8,3%, καθώς έντονη ήταν η αισιοδοξία για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας, αλλά και για την περαιτέρω υποχώρηση του γιέν έναντι του δολαρίου.

Ο δείκτης Topix έχασε ποσοστό 0,52%, φθάνοντας στις 1.128,40 μονάδες μετά την άνοδό του την Τρίτη στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2002.

Οι μετοχές της Sony Corp. οδήγησαν σε απώλειες τις μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, χάνοντας ποσοστό 2,39% και φθάνοντας στα 4.490 γιέν η μία. Απώλειες μεγαλύτερες του 2% σημείωσαν οι μετοχές της Canon, φθάνοντας στα 5.450 γιέν η μία, μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των πωλήσεών της για το 2005. Η μετοχή της ανταγωνίστριάς της Ricoh Co. Ltd. έχασε 4,17%, φθάνοντας στα 2.185 γιέν η μία.

Συνολικά 782 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά και 632 μετοχές εταιρειών κινήθηκαν ανοδικά. Αύξηση σημείωσε ο όγκος των συναλλαγών, καθώς 1,66 δισ. μετοχές άλλαξαν χέρια κατά τη συνεδρίαση έναντι 1,51 δισ. μετοχών που αντηλλάγησαν την Τρίτη.