Αν κρίνουμε ψυχρά τον τρόπο διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και εταίρων - πιστωτών της, διαπιστώνεται ότι κινούνται με την ίδια λογική και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά και μια αναγκαία συνθήκη αλληλοκατανόησης. Η λογική της κάθε πλευράς είναι να εμφανίζουν υψηλές απαιτήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή της διαπραγμάτευσης.
Αν κρίνουμε ψυχρά τον τρόπο διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και εταίρων - πιστωτών της, διαπιστώνεται ότι κινούνται με την ίδια λογική και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά και μια αναγκαία συνθήκη αλληλοκατανόησης. Η λογική της κάθε πλευράς είναι να εμφανίζουν υψηλές απαιτήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή της διαπραγμάτευσης. Επειδή όντως είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη των στόχων τους. Φυσικά, η φύση της διαπραγματευτικής γραμμής σε μια σκληρή αντιπαράθεση έχει στοιχεία ακροβασίας. Γιατί, για τους οικονομετρικά σκεπτόμενους, ενέχει τον κίνδυνο από ένα κακό υπολογισμό πιαθνά να βρεθούν και τα δυο μέρη στο χείλος της αβύσσου.
Δεν είναι πιο καθαρή η εικόνα της σχέσης της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους πιστωτές της Ελλάδας και ενώ μια κρίσιμη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της ζώνης του κοινού νομίσματος είναι προ των πυλών δεν μπορεί κανείς να πιθανολογήσει την έκβασή της.
Υπάρχει μια μαγική σχέση ανάμεσα στα συμπεράσματα που προσφέρουν τα βασικά εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης και η ροή των ειδήσεων που έχουν το ειδικό βάρος να επηρεάζουν την πορεία των τιμών. Όταν η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα έχει εστιάσει την προσοχή της στις εξελίξεις της σχέσης της Ελλάδας με τους δανειστές της, δεν είναι δυνατό να μην έχουν, οι επενδυτές του ΧΑ και στα παράγωγα, προσδέσει απολύτως την διάθεσή τους για συμμετοχή στις συναλλαγές, από το Eurogroup σήμερα. Μόνο που και πάλι η έκβαση της συνάντησης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης για την ελληνική περίπτωση, θα είναι γνωστή πιθανότατα μετά το πέρας των συναλλαγών στην αγορά της Αθήνας. Εκτός αν «τα σπάσουν» οι διαπραγματευτές οριστικά και αμετάκλητα την πρώτη ώρα.
Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτό που διαρρέεται από τη δυναμική των εργασιών στις Βρυξέλλες είναι πως η πρόταση των Ελλήνων δεν έχει την κάλυψη της αποδοχής της από τα τεχνικά κλιμάκια αν και στη διαπραγμάτευση οι ιθύνοντες επιμένουν πολιτικά. Γιατί οι τεχνοκράτες καταλαβαίνουν αλλά οι ευρωπαίοι πολιτικοί δυσκολεύονται, αισθανόμενοι πως απειλούνται αν δεχθούν ότι και επιστημονικά και αγοραία, το πρόγραμμα που προτείνανε στην Ελλάδα δεν είχε διέξοδο και οδηγούσε σε τραγική παγίδα ρευστότητας. Άρα το ότι ο 25άρης έκλεισε ψηλότερα από τις κορυφές των τοπικών ανοδικών ακίδων για τις συνεδριάσεις στις 13/1, και 23/1 οδηγεί στην αυξημένη πιθανότητα να περάσει σε ανώτερη ζώνη τιμών με χαμηλό τις 268 και υψηλό στις 285,4 μονάδες. Αυτά τα επίπεδα κατά την εκτίμησή μας είναι κρίσιμα, γιατί κάθε υπέρβαση των 285 μονάδων που θεωρείται οροφή σκληρότατη αφού δεν έχουν ξεπεραστεί ούτε έχουν σημειωθεί ξανά από τις 11/12 αποτελεί την ισχυρότερη ένδειξη ότι ο δείκτης θα βάλει πλώρη για τις 335.
Αλλά αν η στατιστική ανάλυση και οι πολιτικές εξελίξεις επιφέρουν αναγνώριση της ψευδοροφής γύρω από τις 270 μονάδες, τότε χωρίς ανησυχία ο δείκτης μπορεί να επιστέψει στις 245. Αλλά σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να εμφανιστεί δυνατό rebound με στόχο την επάνοδο των τιμών σε επίπεδα που αποτιμούσαν τις μετοχές του ΧΑ πριν οι εκλογές και η προεξόφληση της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ τρομάξει (ελπίζουμε χωρίς να επαληθευτεί ο φόβος) τους ξένους θεσμικούς.
Η δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με δυο πτωτικές συνεδριάσεις και τρεις ανοδικές προκάλεσε ανοδικό βηματισμό ισοδύναμο της πρώτης και έτσι, οι ΓΔ, 25άρης και FTSEM με διψήφιο ανά βδομάδα ανοδικό βηματισμό, εμφανίζουν όλοι μεταβολές για τον τρέχοντα μήνα πάνω από 22%. Ήτοι κέρδιζαν κατά μέσο όρο πάνω από 2,2% τη μέρα!
Η εικόνα των τραπεζών
Ο κλάδος που άλλοτε αποτελούσε υπόδειγμα βάρους σε κεφαλαιοποίηση αλλά και σε διακύμανση, είχε την Παρασκευή άνοδο +12,70% μετά από κέρδη +14,10% την Πέμπτη, έχοντας δώσει πίσω την Τετάρτη -5,03% από τα κέρδη κατά +15,81% την Τρίτη. Τη Δευτέρα 9/2 όμως, είχε ξεκινήσει με πτώση -9,81%, που ήταν κατάληξη δυο ακόμα στη σειρά καθοδικών κλεισιμάτων στις 5 και 6 Φεβρουαρίου τα οποία αθροιστικά είχαν προκαλέσει στον τραπεζικό δείκτη απώλειες -20%. Οι λεπτομέρειες για τις τράπεζες αναφέρονται για να στηρίξουμε τη θέση πως ακόμα και με τόση νευρικότητα για τον κρίσιμο λόγω βαρύτητας κλάδο, οι τράπεζες αν και ερχόντουσαν από δυο γερά πτωτικές στην πρώτη βδομάδα του μήνα, αντέδρασαν εντυπωσιακά από τα χαμηλά τους αυτή τη βδομάδα και αυτό τον μήνα.
Συγκεκριμένα η ΑΛΦΑ με εβδομαδιαία επίδοση +19,7%, έχει απόσταση 33,9% από τα χαμηλά εβδομάδας και από τα χαμηλά των τελευταίων 30 ημερών που είναι και χαμηλά βίου για όλες τις τράπεζες απέχει 52,5%. Η ΕΤΕ με επίδοση εβδομάδας +35,6% έχει απόσταση 53,8% από τα χαμηλά εβδομάδας και από τα χαμηλά των τελευταίων 30 ημερών απέχει 73,4%, ΕΥΡΩΒ με επίδοση εβδομάδας +34,8% έχει απόσταση 55,6% από τα χαμηλά εβδομάδας και από τα χαμηλά των τελευταίων 30 ημερών απέχει 82% και η ΠΕΙΡ με επίδοση εβδομάδας +19%, έχει απόσταση 43,4% από τα χαμηλά εβδομάδας και από τα χαμηλά των τελευταίων 30 ημερών απέχει 53,2%.
Σήμερα στο Reuters ο τίτλος του σχολίου για τις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας ήταν:
«Οι μετοχές στο Τόκιο σε κορυφή οκτώ ετών, εξυφαίνεται λύση στις συνομιλίες επί της ελληνικής περίπτωσης». Το Ιαπωνικό χρηματιστήριο άγγιξε υψηλά οκταετίας σήμερα μετά τα ρεκόρ στη Wall Street, με τους επενδυτές συγκρατημένα αισιόδοξους σχετικά με το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημειώσει πρόοδο αυτή την εβδομάδα σε μια συμφωνία με την Ελλάδα για το χρέος της.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος
Η εβδομάδα που ξεκινά έχει στο τέλος της την εκπνοή των σειρών Φεβρουαρίου στα παράγωγα. Οι περισσότεροι αναλυτές ειδοποιούν πως δεν είναι βέβαιο ότι θα κερδίσουν όσοι ανάπτυξαν θέσεις short αυτό το μήνα, σε αντίθεση με τα κέρδη που σημείωσαν τον καθοδικό Ιανουάριο. Η περασμένη εβδομάδα ήταν ανοδική, δεύτερη στη σειρά και με στοιχεία ενθαρρυντικά για τα χρηματιστήρια, που τα «χρειάζονται». Αφού ο επόμενος μήνας θα σηματοδοτήσει την έκτη επέτειο από την έναρξη της τρέχουσας ανοδικής αγοράς.
Πολλοί άνθρωποι έχουν επισημάνει ότι οι μετοχές, δεν έχουν κινηθεί ανοδικά ποτέ για επτά χρόνια στη σειρά. Η ιστορία λοιπόν δεν είναι στο πλευρό των «ταύρων». Αλλά, είναι δύσκολο να στοιχηματίσει η πλειοψηφία των επαγγελματιών της επενδυτικής βιομηχανίας εναντίον των μετοχών. Κάθε φορά που φαίνεται ότι μια νέα κρίση είναι έτοιμη να εκτροχιάσει τις τιμές και να προκαλέσει μια τεράστια υποχώρηση, οι εξελίξεις στη συνέχεια προκαλούν ανακούφιση και οι αγοραστές επιστρέφουν ορμητικά. Έχει καθυστερήσει μια διόρθωση. Παρά ταύτα ακόμα και οι απαισιόδοξοι συμβουλεύουν: «Ξεχάστε μια πτώση 20%», που θα όριζε ένα αυθεντικό bear market. Από το 2011 δεν είχαμε καν μια διόρθωση κατά -10%. Τα μεγάλα προβλήματα που είχαν τρομάξει τους επενδυτές τον περασμένο μήνα, τον Φεβρουάριο αρχίζουν να ξεθωριάζουν.
Την Παρασκευή, ο S&P500 σημείωσε το πρώτο, στο 2015, ρεκόρ υψηλών βίου αφού έκανε το ίδιο 40 φορές το περασμένο έτος. Ο Dow πέρασε πάνω από τις 18.000 μονάδες, για πρώτη φορά μετά τις 26 Δεκεμβρίου του 2014. Ο δε Nasdaq, με άνοδο 36 μονάδων, οδηγήθηκε στις 4894 μονάδες τα ψηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο του 2000. Όταν η αγορά χτύπησε τις 5000 μονάδες, με σπάσιμο της φούσκας των εταιριών dot com όπου οι τιμές των μετοχών προεξοφλούσαν αποκλειστικά μελλοντικά κέρδη. Τώρα, όσες απέμειναν έχουν στα ταμεία τους δολάρια και όχι μόνο προοπτικές. Η εκτίμησή μας είναι ότι περισσότερο από αυτά αξίζει αναφοράς η αύξηση κατά 38 μονάδες βάσης στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς ΗΠΑ (2,06%) κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων. Είναι η πιο μεγάλη αύξηση για διάστημα 2 εβδομάδων διαδοχικά από τον Ιούνιο του 2013, αλλά το επιτόκιο είναι χαμηλότερα σχεδόν 100 μονάδες βάσης από την αρχή του 2014.
Οι οικονομικές ειδήσεις από τις ΗΠΑ ήταν μεικτές την περασμένη εβδομάδα. Το φρόνημα των καταναλωτών μειώθηκε κατά 4,5% το Φεβρουάριο από ένα υψηλό ενδεκαετίας, εν μέρει λόγω της πτώσης του πετρελαίου που προκάλεσε απολύσεις. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν σχεδόν 1% από μήνα σε μήνα τον Ιανουάριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αλλά παρέμειναν πάνω 3% σε ετήσια βάση. Σημειώθηκε μείωση των εμπορικών χώρων και είναι πιθανό να συνεχιστεί, καθώς ο ανταγωνισμός από το ηλεκτρονικό εμπόριο και μεταξύ αντιπάλων επιχειρήσεων εντείνεται, προκαλώντας μακροπρόθεσμα αρνητική δυναμική στη ζήτηση χώρου για εμπορικά καταστήματα.
Από την Ευρώπη κύρια και από το μέτωπο του πετρελαίου προήλθαν οι πηγές της ανακούφισης που προκάλεσαν την άνοδο στις αγορές μετοχών διεθνώς. Χωρίς φυσικά να παραβλέπουμε ότι από τις 391 εισηγμένες εταιρείες του S&P500 που έχουν ανακοινώσει κέρδη, το 71,1% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες της αγοράς. Αυτό το ποσοστό είναι πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Ο S&P500 είχε επίδοση εβδομάδας +2,02% και στο 2015 +0,71%, ενώ ο Dow κέρδισε +1,09% και πλέον κερδίζει +0,18% στο 2015. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ανέβηκε +1,75% με επίδοση +2,3% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, ενισχύθηκε +1,47% με επίδοση έτους +1,53%. Για τον δείκτη Russell 2000 το κλείσιμο έγινε επίσης σε ιστορικά υψηλά. Ο δε Nasdaq100 τινάχθηκε +3,15%, με άνοδο για το 2015 +2,16%. Η τιμή του χρυσού έπεσε -0,50% στα 1227,1 δολάρια.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +1,50% και η ετήσια επίδοσή του είναι 2,65%. Ο γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε +1,08% με απόδοση το 2015 +11,81%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +1,57%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε +2,14%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κέρδισε 11,28% και στο τρέχον έτος αποδίδει +8,21%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν ανοδική εικόνα. Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +3,78%, με άνοδο το τρέχον έτος 1,26%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε +0,84%, το 2015 αποδίδει -0,17%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε +0,11% με επίδοση για φέτος +2,19%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία ενισχύθηκε κατά +1,31%, κερδίζοντας, το 2015, +6,35%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έμεινε πρακτικά αμετάβλητος +0,01% και το 2015 κερδίζει +4,56%.
Δέσμη θετικών εξελίξεων
Θεωρούμε πως οι μετοχές ανέβηκαν κυρίως, από την αποδοχή πολλών fund managers, πως το πετρέλαιο έχει ήδη ανακαλύψει, στα μέσα της προπερασμένης βδομάδας, τον πυθμένα μιας σημαντικής βουτιάς, που ξεκίνησε από πέρυσι. Στα θετικά για ενδυνάμωση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου εντάσσεται η ειρηνευτική συμφωνία της Ρωσίας με την Ουκρανία. Ενθάρρυνση πήραν επίσης οι θεσμικοί από τα πρωτοσέλιδα γύρω από τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τη ζώνη του ευρώ και προσέρχονται στην τρέχουσα εβδομάδα με υψηλότερο φρόνημα. Όμως τις εντυπώσεις θα διαμορφώσουν τα αποτελέσματα της αλυσίδας λιανικής Wal-Mart που είναι πιθανό να επωφεληθεί από τις χαμηλότερες τιμές των καυσίμων, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια εμβέλειά της θα μπορούσε να την εκθέσει στον αρνητικό αντίκτυπο της ισχυροποίησης του δολαρίου.
Αφού οι μετοχές της Wall Street έφθασαν σε νέα ύψη, οι συμμετέχοντες στην αγορά θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις στην Ελλάδα η οποία, μαζί με τις τιμές του πετρελαίου, αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες της μεταβλητότητας που παρουσίασε η αγορά φέτος. Για το πετρέλαιο, μια ανάλυση που έκανε για την τελευταία περίοδο η Wunderlich Securities διαπίστωσε ότι από το περασμένο έτος και αφότου άρχισε η βουτιά στην τιμή του αργού, ο δείκτης S & P 500 είχε συντελεστή συσχέτισης με το αργό ίσο με 0,70, πολύ πάνω από το χαμηλό του 0,03 που είναι ο συντελεστής συσχέτισης που είχαν τα τελευταία 25 χρόνια. Υπέρ ανόδου της τιμής του μαύρου χρυσού συνέβαλλε η είδηση ότι ο αριθμός των εξεδρών πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011.
ΧΑ
Η μεγάλη επίδοση του Φεβρουαρίου
Υπήρξε αποτύπωση της ανακούφισης των θεσμικών, την προηγούμενη εβδομάδα, όταν διαπίστωσαν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έδωσε κυβέρνηση με δυνατότητες να διαχειριστεί την οικονομία για το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Το ράλι ανακούφισης παρέμεινε σταθερό σε ορισμένα χαρακτηριστικά, που αφορούν στην νευρικότητα με την οποία οδηγούνται οι τιμές ψηλότερα.
Δηλαδή πάλι είχαμε τρεις ανοδικές και δυο πτωτικές συνεδριάσεις. Οι μεταβολές ανά ημέρα ήταν μεγάλες συνήθως και ο μέσος τζίρος συνέχισε την μείωσή του έναντι του μέσου τζίρου της προηγούμενης. Αφού από τα περίπου 160 εκατ. ευρώ πέρασε στα 130 εκατ., παραμένοντας ωστόσο σταθερά πάνω από τα 100. Οι θεσμικοί οδήγησαν τους δείκτες μέσα από τη στάση τους έναντι των Τραπεζών, που αποτέλεσαν τον φάρο για τις υπόλοιπες μετοχές του ταμπλό περισσότερο από κάθε άλλη εβδομάδα στο 2015. Λες και περίμεναν ακόμα κα εκείνοι που δεν τους ενδιέφερε ο τραπεζικός κλάδος την μεταβολή του τραπεζικού δείκτη, για να πουλήσουν ή να τοποθετηθούν στις μετοχές των υπολοίπων. Για αυτό στις περισσότερες συνεδριάσεις είτε σχεδόν όλοι οι κλάδοι υποχωρούσαν με ελάχιστες εξαιρέσεις ή, αντίστροφα, η πλειονότητα ανέβαινε και ένας οι δυο κλάδοι είχαν απώλειες.
Το στατιστικό αποτύπωμα της εβδομάδας
Ο ΓΔ εμφάνισε σε εβδομαδιαία βάση άνοδο 11,3% έχοντας απόσταση από το ελάχιστο εβδομάδας 18,55% και αντίδραση από το ελάχιστο τελευταίων 30 ημερών 26,2%. Ενώ ο 25άρης κέρδισε 13%, ήταν δε +21,3% πάνω από την κατώτερη τιμή για τη βδομάδα και 29,5% ψηλότερα από το ελάχιστο τελευταίων 30 ημερών. Ο FTSEM όμως κέρδισε μόνο 8,2%, κλείνοντας 13,3% ψηλότερα από το ελάχιστο εβδομάδας και έχει αντίδραση από το ελάχιστο τελευταίων 30 ημερών 24,7%.
Το μέγιστο της εβδομάδας έγινε και μέγιστο τελευταίων 30 ημερών για τους δείκτες, ενώ στα blue chip ξεχώρισαν για την ανοδική τους ορμή, που έκανε το max εβδομάδας και max τελευταίων τριών μηνών τα ΒΙΟ ΕΧΑΕ ΙΝΛΟΤ ΜΕΤΚ ΜΥΤΙΛ και ΤΙΤΚ. Όμως απόδοση καλύτερη των δεικτών εμφάνισαν μόνο οι δυο πρώτες. Η εβδομάδα χώρισε τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης στατιστικά με βάση την θετική τους απόδοση, γιατί δεν υπήρξε καμία με πτώση στο πενθήμερο. Κέρδη άνω του 20% εμφάνισαν αλφαβητικά οι ΒΙΟ +35,7%, ΔΕΗ +20,4%, ΕΤΕ +35,6%, ΕΥΡΩΒ +34,8%, και ΤΕΝΕΡΓ +20,1%. Μεγαλύτερη του 25άρη άνοδο αλλά κάτω του 20% εμφάνισαν οι ΑΛΦΑ +19,7%, ΕΧΑΕ +15,45%, ΟΛΠ +16,95%, και ΠΕΙΡ +19%. Κοντά στην μεταβολή του μέσου όρου ήταν η άνοδος των ΓΕΚΤΕΡΝΑ +13,2%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +13,9%, ΜΙΓ -11,5% και ΟΠΑΠ +12,5%.
Στον αντίποδα οι μετοχές με μεταβολή από +1,6% ως +3,7% αποτελούν την ομάδα με τα πιο αδύναμα κέρδη και είναι αλφαβητικά οι ΓΡΙΒ +3,25%, ΜΕΤΚ +3,6%, ΜΟΗ +2,3%, ΜΠΕΛΑ +1,6% και ΦΦΓΚΡΠ +2,5%. Αμέσως καλύτερες επιδόσεις μεταξύ +5% και +9,1% εμφάνισαν οι ΕΕΕ +5,7%, ΕΛΠΕ +6,3%, ΕΥΔΑΠ +8,4%, ΙΝΛΟΤ 9,1%, ΜΥΤΙΛ 8,5%, ΟΤΕ 5,3% και ΤΙΤΚ +8,2%.
Ο «άγιος» Φεβρουάριος
Για τον Φεβρουάριο, που είναι ως το μέσο του ο μήνας του ράλι ανακούφισης μετά τις εκλογές, όλα τα blue chip έχουν κέρδη. Αλλά υπάρχουν μετοχές με άνοδο πάνω από 30% και αυτές αλφαβητικά είναι οι ΒΙΟ +53,95%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +39,4% ΕΤΕ +48,1%, ΕΥΡΩΒ +65,45%, ΕΧΑΕ +33,7%, ΟΛΠ 38,8%, ΟΠΑΠ 32% και ΠΕΙΡ 39%. Στον αντίποδα επίδοση κάτω από +13% εμφανίζουν οι ΓΡΙΒ +0,6%, ΕΕΕ +10,1%, ΕΛΠΕ +12,8%, ΕΥΔΑΠ +11,9%, ΜΕΤΚ +11,5%.
Η στήλη στον πίνακα που συνοδεύει το σχόλιο της βδομάδας που παρέχει τη μεταβολή του Φεβρουαρίου προσφέρεται για κάθε είδους επενδυτές. Αφού επιτρέπει την επιλογή όσων υστέρησαν αλλά και εκείνων που υπεραποδίδουν καθώς υπογραμμίζει την διαφορετική αλλά πάντα θετική επίδραση ενός συνήθως ανοδικού, ως τις 20 – 22, μήνα.
Τεχνική ανάλυση
Η τεχνική ανάλυση για να έχει πραγματική συνάρθρωση με την ροή των εξελίξεων στο χώρο που επηρεάζει κύρια την πορεία των τιμών, απαιτεί ορισμό του σημείου καμπής που λειτουργεί ως αφετηρία του διαστήματος που επιλέγεται, για τη στατιστική μελέτη και τα συμπεράσματα. Επιλέξαμε για αυτή τη δουλειά τη μελέτη των συνεδριάσεων που περιλαμβάνονται από τις 8/12 ως σήμερα, γιατί στο ταμπλό αποτυπώθηκε αυτή την περίοδο η επίπτωση των αποφάσεων που σχηματίστηκαν από το σύνολο του πολιτικού δυναμικού της χώρας. Η συνεδρίαση της 9/12 αποτέλεσε την αρχή μιας καθόδου με τεράστια κύματα πιέσεων στις μετοχές του 25άρη που ξεδιπλώθηκαν μέχρι τις 28/1 που είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Αρχικά ας σημειωθεί ότι ο 25άρης από το μέγιστο στις 8 Δεκεμβρίου ήτοι από τις 339,7 μονάδες κατέληξε στο ελάχιστο στις 209,48 στις 28 Ιανουαρίου, με μέγιστη πτωτική μεταβολή -38,33%. Αυτό έγινε με 32 συνεδριάσεις από τις οποίες οι 13 ήταν ανοδικές και οι 19 πτωτικές.
Αλλά σημαντικό είναι ότι σοβαρές αλλαγές στα επίπεδα τιμών του 25άρη επέβαλλαν οι συναλλασσόμενοι κάθε φορά που προκαλούσαν τρεις καθοδικές συνεδριάσεις στη σειρά, ενίοτε με υπολογίσιμων διαστάσεων μεταβολές.
Ξεχώρισαν οι δέσμες
(α) FTSE25 από 335,5 στις 266,34
9/12 με βουτιά -12,93%, 10/12 -1,24% και 11/12 με απώλειες -7,69%,
(β) FTSE25 από 279,64 στις 266,11
23/12 με -1,43%, 29/12 με -3,46% και 30/12 με απώλειες -1,38%
(γ) FTSE25 από 268,09 στις 252,56
14/1 με απώλειες -1,56%, 15/1 με -2,13% και 16/1 με -2,22% και
(δ) FTSE25 από 266,7 στις 210,15
26/1 με πτώση -5,6%, 27/1 με -5,04% και 28/1 με απώλειες -12,1%.
Εύκολα συμπεραίνεται ότι η πρώτη και η τελευταία δέσμη ήταν στην ουσία εκείνες που έφεραν σε πέρας τη συνολική βουτιά. Ο δε 25άρης ταλαντεύτηκε συσωρευτικά γύρω από τις 270 μονάδες. Αφού στις 266 τον έφερε η πρώτη δέσμη και από τις 266 τον παρέλαβε η τέταρτη ενώ το κατώτερο στη δεύτερη δέσμη ήταν οι 266,11 με το ανώτερο της τρίτης στις 268. Το ότι έμεινε ο 25άρης την Παρασκευή στις 271,43 μονάδες αφού σημείωσε μέγιστο στις 278,37 (έπιασε δηλαδή την κορυφή της δεύτερης πτωτικής δέσμης) μπορεί να περάσει σε κάθοδο. Αν θεωρηθεί ότι έπιασε την αντίσταση που όρισαν οι συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου κατά την αντίδραση της αγοράς μετά την πρώτη βουτιά της πρώτης δέσμης.
Μηνύματα από τους ΚΜΟ 30, 50 και 200 ημερών
Οι θεσμικοί στο ΧΑ ωστόσο με τις κινήσεις τους την Πέμπτη και την Παρασκευή έφεραν τον δείκτη των παραγώγων σε δυο διαδοχικά ανοδικά κλεισίματα που την Πέμπτη τον έφεραν στις 254,23 μονάδες με τον ΚΜΟ 30 ημερών τότε στις 247,49 ήτοι κάτω από το δείκτη κάτι που είχε να συμβεί από τις 4/2 του τρέχοντος έτους. Φυσικά ο ΚΜΟ30 είναι ο πιο γρήγορος και για αυτό ακόμα σημαντικότερο στατιστικά ήταν το ότι την Παρασκευή ο 25άρης έκλεισε στις 271,23 περνώντας ψηλότερα και από τον πιο αργό ΚΜΟ 50 ημερών που ορίστηκε στις 264,35 μονάδες. Το να κλείσει ο δείκτης των blue chip πάνω από τον ΚΜΟ 50 είναι φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη συνεδρίαση της 8/12 που ήταν η τελευταία μέρα που δεν γνώριζαν οι επενδυτές την επίσπευση της διαδικασίας για εκλογή προέδρου από την κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το «καλό» είναι πως όταν ο δείκτης περνάει πάνω από τον 50άρη ΚΜΟ διαπραγματεύεται πάνω από αυτό για αρκετές συνεδριάσεις.
Αν διατηρηθεί ως στόχος των ισχυρών παραγόντων να επαναφέρουν τις τιμές στα επίπεδα προ του πανικού από το ταξίδι στο άγνωστο που ξεκίνησε στις 9/12 και κατέληξε στις 25/1 τότε ο ΚΜΟ50 θα αποτελεί επίπεδο στήριξης για το δείκτη. Άρα μια πρώτη στήριξη αν πιεστούν οι τιμές των blue chip θα είναι οι 265 μονάδες ενώ ο ΚΜΟ 200 έχει τιμή μετά το κλείσιμο της Παρασκευής στις 337,2 δηλαδή είναι εκεί που ήταν ο 25άρης στις 8/12. Άρα ταυτίζονται δυο στόχοι. Αυτός που αφορούσε στην ροή των ειδήσεων και ο ΚΜΟ 200 ημερών στον οποίο τείνουν να φθάσουν και να προσπεράσουν ανοδικά όλες οι χρηματιστηριακές αξίες
Σήμερα
Οι μετοχές στο Τόκιο σε κορυφή οκτώ ετών, εξυφαίνεται λύση στις συνομιλίες επί της ελληνικής περίπτωσης
Το Ιαπωνικό χρηματιστήριο άγγιξε υψηλά οκταετίας σήμερα Δευτέρα μετά τα ρεκόρ στη Wall Street, με τους επενδυτές συγκρατημένα αισιόδοξους σχετικά με το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημειώσει πρόοδο αυτή την εβδομάδα σε μια συμφωνία με την Ελλάδα για το χρέος της.
Οι τιμές του πετρελαίου σήμερα έχουν ξεθωριάσει μετά την ταχεία άνοδο των προηγούμενων ημερών, ενώ τα κύρια νομίσματα έμεινε κλειδωμένα στις μικρού εύρους περιοχές που οδηγήθηκαν πρόσφατα.
Τα στοιχεία από την Ιαπωνία έδειξαν ότι η οικονομία εξήλθε από την ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, αν και η αύξηση της κατά +0,6% ήταν μικρότερη από τις προβλέψεις της αγοράς. Οι επενδυτές εξακολουθούν να κινούνται με αισιοδοξία και αυτί ενθαρρύνεται επιβεβαίωσε και ο Nikkei που με άνοδο 0,53% βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο του από το 2007.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχει αποσβέσει μια μικρή απώλεια στην αρχική διαπραγμάτευση για να σταθεί μπροστά στις 483,90 μονάδες. Ο δείκτης οδηγήθηκε στο υψηλότερο κλείσιμο από τα τέλη Οκτωβρίου την Παρασκευή, αλλά αυτό συνεπάγεται πρόσκρουση επάνω σε μια ισχυρή ζώνη αντίστασης διαγραμματικά στην περιοχή 484-486.
Ο δείκτης της Αυστραλίας εμφανίζεται σχεδόν επίπεδος με μικρή άνοδο, ενώ οι μετοχές της Σαγκάης ενισχύθηκαν 0,1%. Οι διακοπές θα είναι ένα χαρακτηριστικό αυτή την εβδομάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι σε αργία την Δευτέρα και μεγάλο μέρος της κεφαλαιαγοράς της Ασίας λόγω εορτασμών του Σεληνιακού Νέου Έτους. Στην Κίνα θα έχει η αργία διάρκεια από την 18η Φεβρουαρίου έως τη 24η.
Στο Reuters σημείωναν το πρωί: «Το Eurogroup των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα συνεδριάζει για να προσπαθήσουν να βρουν κοινό έδαφος με τη νέα κυβέρνηση Ελλάδα και οι συνομιλίες που θα μπορούσαν να διαρκέσουν για υπολογίσιμο χρονικό διάστημα.
Η Αθήνα δήλωσε την Κυριακή ότι ήταν σίγουρη για την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της ζώνης του ευρώ, αλλά επανέλαβε ότι δεν θα δεχθεί μέτρα σκληρής λιτότητας σε οποιοδήποτε σύμφωνο επί του χρέους.
Στις αγορές θεωρείται γενικά πως ένας συμβιβασμός θα μπορούσε ενδεχομένως να βρεθεί, δεδομένης της εναλλακτικής λύσης (εννοούν το Grexit) που θα μπορούσε να είναι μια καταστροφική (εννοούν για την ευρωζώνη) ελληνική έξοδος από το ευρώ.
Ο S & P 500 έκλεισε σε επίπεδα ρεκόρ την Παρασκευή, καθώς οι μετοχές της ενέργειας έχει αποκτήσει ανοδική δυναμική παράλληλα με την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, ενώ ο Nasdaq χτύπησε ένα ρεκόρ 15ετίας από τα τις μετοχές της τεχνολογίας.
Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο ξέμεινε από ανοδική δυναμική μετά από ένα απότομο ράλι την Παρασκευή. Το μπρεντ βούτηξε 27 σεντς, φθάνοντας στα 61,25 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού έχασε 25 σεντς στα 52,53 δολάρια.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
O Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Ο Γενικός Δείκτης μετά από τέσσερις διαδοχικές προσπάθειες ανοδικής διάσπασης των 847 μονάδων, κατάφερε στην πέμπτη όχι μόνο να περάσει πάνω από αυτή αλλά και να εκτοξευτεί ως πεπιεσμένο ελατήριο προς την αντίσταση των 922 μονάδων, επίπεδο από όπου διέρχεται η γραμμή, που ενώνει τους δύο τοπικούς πυθμένες του περασμένου Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.
Η επιβεβαιωμένη διακράτηση των κεκτημένων της ανοδικής τμήσης θα θέσει ως πρώτο σοβαρό διαγραμματικό στόχο την ανοδική λύση της περιοχής των 935 με 960 μονάδων. Περιοχή, όπου εάν δοκιμαστεί και διαπεραστεί με επιτυχία θα ανοίξει το δρόμο για το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων αφήνοντας πίσω τα "κακώς κείμενα" των 750 και 710 μονάδων.
Σημαντικό ρόλο παίζει και ο ισχυρότατος τζίρος, που έχει πραγματοποιηθεί σε εκείνες τις έξι εβδομάδες που ο Γενικός Δείκτης λάμβανε τιμές μεταξύ των 850 και 710 μονάδων στοιχείο, που άνετα θα μπορούσε να προσομοιωθεί ως μάζεμα από τα "ισχυρά χέρια".
Διαγραμματικά όλα αυτά τα θετικά στοιχεία θα λάβουν σάρκα και οστά όταν ο Δείκτης δηλώσει άρνηση επιστροφής χαμηλότερα των 820 μονάδων, καθώς η οποιαδήποτε γρήγορη εξαέρωση των βίαιων ανοδικών μονάδων θα φέρει εκνευρισμό και πολλαπλούς εγκλωβισμούς με πιθανό αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός καθοδικού "peak" στις 790 μονάδες.
Όσον αφορά τώρα το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης η ανοδική τμήση της ζώνης αντίστασης των 246 με 250 μονάδων ανοίγει την όρεξη στους "Bulls" για κίνηση προς τις 294 με 310 μονάδες. Εκεί όμως θα χρειαστεί πολύ προσοχή καθώς περνάει ένα σημαντικό σύμπλεγμα διαγραμματικών τεχνικών ζωνών και γραμμών με μεγάλη δυσκολία διαπερατότητας. Τεχνικό στοιχείο, όπου μπορεί να επιφέρει ανοδικό φρενάρισμα με ρευστοποιήσεις προς αποκομιδή κερδών. Εδώ ως αρνητική εξέλιξη θα μπορούσε να εκληφθεί η επαναφορά του δείκτη κάτω από τις 240 μονάδες.
O Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust
Δεύτερη ανοδική εβδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μέσα όμως από αυξημένη μεταβλητότητα απόλυτα δικαιολογημένη ενόψει σημαντικών εξελίξεων. Το φως που διαφάνηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλες για επίτευξη συμφωνίας, οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στη διάσπαση των 850 μονάδων που τον είχαν ταλαιπωρήσει αρκετά, από τις 29/12, όταν και διασπάστηκε καθοδικά μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.
Ζητούμενο, η επιβεβαίωση, την επόμενη εβδομάδα, της διάσπασης αυτής ώστε να επιτευχθεί η κίνηση προς τις 950 μονάδες. Προϋπόθεση για αυτό η επίτευξη συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα με τους εταίρους, έστω και αν αυτό δεν συμβεί στο προσεχές Eurogroup την Δευτέρα αλλά τις επόμενες μέρες. Η πίεση της ρευστότητας ίσως βοηθήσει τις δύο πλευρές σε αμοιβαίες υποχωρήσεις για πιο γρήγορη συμφωνία.
Αν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση η Χρηματιστηριακή Αγορά θα μπορεί να επικεντρωθεί στη συνέχεια στις επιδόσεις της Οικονομίας αλλά και στις επιδόσεις των εισηγμένων.
O Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Με τα δεδομένα να αλλάζουν από μέρα σε μέρα, το τέλος της εβδομάδας βρίσκει την Χρηματιστηριακή Αγορά σε νέο υψηλό έτους για το 2015. Μετά από ένα κρεσέντο ακραίων διακυμάνσεων και προς τις δύο κατευθύνσεις, η Αγορά βρήκε ανοδικό βηματισμό μετά την διαφαινόμενη προσέγγιση Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Ένωσης στις δύο συνόδους που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες. Μπορεί το αποτέλεσμα των συνομιλιών να μην έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, η κινητικότητα ωστόσο που παρατηρείται προϊδεάζει ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει διευθέτηση του θέματος, επαναφέροντας σταδιακά την Αγορά στα προ-Προεδρικής εκλογής επίπεδα.
Σε αυτή την ανοδική φάση η Αγορά δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες επιμέρους διαφοροποιήσεις, είχε σαν σημείο αναφοράς τον Τραπεζικό κλάδο οποίος κινήθηκε με ένταση όγκων και αύξηση της μεταβλητότητας. Η επόμενη φάση ωστόσο θα είναι πιο στοχευμένη και λιγότερο "αγελαία".
Η φάση αυτή θα ξεκινήσει όταν τα διαφορικά επιτόκια στην ΗΔΑΤ επανέλθουν σε πιο συμβατά με την αξιολόγηση της Χώρας επίπεδα. Μέχρι τότε η τεκμαρτή μείωση του κόστους του μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να συνεχίσει να δίνει ανοδικά ερείσματα.
Η Ελληνική Αγορά έχει επίσης το σχετικό πλεονέκτημα της σοβαρής υποαπόδοσης σε σχέση με τις ξένες Αγορές, οι οποίες βρίσκονται σε ιστορικά, ή σε πολυετή υψηλά.
Μάλιστα η Ελληνική Αγορά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβή έχοντας τις Τράπεζες σε σημαντική έκπτωση (50%) σε σχέση με την εσωτερική τους αξία και πολλές Εμποροβιομηχανικές εταιρείες με μονοψήφια Ρ/Ε και αύξηση κερδών σε σχέση με το 2014.
Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι η σχετικά σύντομη περίοδος αναταραχής που φαίνεται να τελειώνει για την Ελληνική Οικονομία, η οποία δεν θα εκτρέψει σημαντικά τα νούμερα από τις εκτιμήσεις του 2015, περιορίζοντας ίσως την δυναμική του α' τριμήνου και αυτή μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Επομένως η ανοδική αντίδραση που παρατηρήθηκε μετά την διαφαινόμενη προσέγγιση είχε μεν στοιχεία υπερβολής, όμως από την άλλη πλευρά τα επιχειρήματα των αγοραστών ήταν επαρκή για να τροφοδοτήσουν την τάση.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με τις συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής επανήλθε σε ανοδική τροχιά διασπώντας διαδοχικά τις χρονοσειρές των 50 και 30 ημερών. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι τα σήματα έχουν ακόμα αρκετό ανοδικό περιθώριο δεδομένου ότι οι ταλαντωτές βρίσκονται σε ύφεση, ενώ η επόμενη αντίσταση των 910 μονάδων είναι το μοναδικό "οχυρό" πριν το πρώτο τετραψήφιο νούμερο του Δείκτη.
Από την άλλη πλευρά οι 800 μονάδες άντεξαν δημιουργώντας μια πολύ ισχυρή βάση, οι τζίροι που έχουν συσσωρευτεί σε αυτά τα επίπεδα δείχνουν μεγάλη διάθεση συγκέντρωσης. Συμπερασματικά αυτό το οποίο έγινε διαγραμματικά την εβδομάδα που πέρασε μπορεί να αποδοθεί ποδοσφαιρικά ως "κόντρα στην ροή του αγώνα". Η πτωτική τάση αντιστράφηκε, τα τεχνικά δεδομένα άλλαξαν δραματικά και οι πιθανότητες είναι πλέον με το μέρος των αγοραστών. Αν μάλιστα υπερβούν σύντομα το σκαλοπάτι των 910 μονάδων, η προσέγγιση των 1000 μονάδων θα έρθει με την ίδια ταχύτητα που η Αγορά έπεσε μετά την ημερομηνία της Προεδρικής εκλογής.
Ξεκινάει η πιο κρίσιμη μετεκλογική εβδομάδα με την 1η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα στο Σαββατοκύριακο για την οποία απαιτούνται 180 ψήφοι. Την Δευτέρα το απόγευμα στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένη η σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με την Ελλάδα να είναι στην κορυφή της ατζέντας. Στο τέλος της εβδομάδας λήγουν τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου ενώ την Τετάρτη το πρωί η Coca Cola θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του δ' τριμήνου.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Οι μετοχές σε άνοδο πριν από τις συνομιλίες για την Ελλάδα
Οι Αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές μετοχικές αγορές σημείωσαν κέρδη στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, με τον S&P 500 να χτυπάει ένα νέο ρεκόρ καθώς οι μετοχές της ενέργειας ενισχύθηκαν παράλληλα με τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου. Τα Ασιατικά χρηματιστήρια παρακολούθησαν σε γενικές γραμμές τα κέρδη των αμερικανικών μετοχών, με εξαιρετικές επιδόσεις στα Κινέζικα χρηματιστήρια. Οι τιμές του χρυσού ενισχύθηκαν παρά την κίνηση υψηλότερα των αποδόσεων στις ΗΠΑ, ενώ το δολάριο έχασε έδαφος.
Έγιναν συνομιλίες, το Σαββατοκύριακο, μεταξύ οικονομικών παραγόντων στην Ελλάδα και των υπουργείων Εξωτερικών και των τεχνικών αντιπροσωπειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ με στόχο να βρεθεί κοινό πεδίο σε σημεία διαφωνίας αντί να διαπραγματεύονται τους όρους της. Ακόμα κι έτσι, οι συνομιλίες έχουν θέσει ένα πιο εποικοδομητικό σκηνικό για τις συζητήσεις του Eurogroup σήμερα. Μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτρέψει την παράταση του προγράμματος για δύο μήνες (ή να επιτρέψουν την ελληνική κυβέρνηση να εκδίδει κάποιο πρόσθετο βραχυπρόθεσμο χρέος) για να δοθεί χρόνος στις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε ένα νέο πρόγραμμα
Τα πρακτικά των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών θα συγκεντρώσουν την προσοχή αυτή την εβδομάδα, αν και όχι τόσο όσο συνήθως. Τα πρακτικά της FOMC της Fed την Τετάρτη έχουν κάπως αντικατασταθεί από την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ενώ αντίθετα την επόμενη εβδομάδα η προσοχή θα στραφεί στην Εξαμηνιαία Μαρτυρία της προέδρου της Fed κ.Yellen στις 24 και 25 Φεβρουαρίου.
Οι μετοχικές αγορές βοηθήθηκαν από την πιο σταθερή ανάπτυξη του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ, με επικεφαλής τη Γερμανία. Αύξηση του ΑΕΠ 4ου τριμήνου της ζώνης του ευρώ ήταν 0,3% q / q και 0,9% y / y, με τη Γερμανία να κάνει την έκπληξη με ένα ισχυρό 0,7% q / q και 1,4% y / y. Η ανάπτυξη στη Γαλλία και την Ιταλία ήταν οριακά πάνω από τις εκτιμήσεις, αλλά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Δείκτες προκαταρτική μέτρηση του PMI της μεταποίησης της προσεχούς Παρασκευής θα είναι τα επόμενα στοιχεία που θα αποκαλύψουν τη δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας της ευρωζώνης.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Όλο και λιγότερο πιθανό φαντάζει το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup, καθώς τόσο από την πλευρά της Ε.Ε. όσο και από την πλευρά της κυβέρνησης εκφράζονται επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει διαφορετικές ιδέες από τους υπόλοιπους εταίρους και υποστήριξε ότι οι ελπίδες για συμφωνία δεν είναι μεγάλες.
Την εκτίμησή της ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα είναι ιδιαίτερα «σκληρή» με την Ελλάδα και δεν θα λάβει μονομερώς αποφάσεις όσον αφορά την παροχή ρευστότητας, καθώς και ότι οι εκροές καταθέσεων από τον Δεκέμβριο και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα φτάσουν τα 17-18 δισ. ευρώ σημειώνει σε έκθεσή της η Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες. Ο οίκος αναφέρει ότι τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου συνεχίστηκαν οι εκροές, με τη φυγή κεφαλαίων να φτάνει έως τώρα το 1 δισ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του μήνα θα φτάσουν τα περίπου 3 δισ. ευρώ.
Η Cosco και η ICTSI, δύο από τους «διεκδικητές» του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, βρίσκονται στη λίστα της HSBC με τους τρεις μεγάλους κερδισμένους operators για το 2015. Σημειώνεται ότι τυπικά ο διαγωνισμός πώλησης δεν έχει ακυρωθεί ακόμα από τη νέα ελληνική κυβέρνηση και οι 11 συνολικά υποψήφιοι όμιλοι για την εξαγορά των μετοχών των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.
«Απαισιόδοξος» σχετικά με την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, δηλώνει ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντέισελμπλουμ. «Είμαι πολύ απαισιόδοξος όσον αφορά την προσπάθεια επίτευξης μιας χειροπιαστής συμφωνίας τη Δευτέρα», δήλωσε ο κ. Ντέισελμπλουμ στη δημόσια ολλανδική τηλεόραση NOS, υποστηρίζοντας πως «οι Έλληνες έχουν πολύ μεγάλες φιλοδοξίες αλλά οι δυνατότητες, δοθείσης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, είναι περιορισμένες».
Το έργο «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ταυτοποίησης & Αναγνώρισης Πολιτών (e-ΤΑΠ)» ανέλαβε και υλοποιεί η Space Hellas, κατόπιν διαγωνισμού που διενήργησε η Κοινωνία της Πληροφορίας για λογαριασμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη. Το συμβατικό τίμημα του έργου ανέρχεται σε 6.848.506 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, ενώ ο χρόνος υλοποίησής του ορίζεται σε 19 μήνες.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Για σοβαρές συνέπειες, όπως bank run, στην Ε.Ε. προειδοποιεί ο Αμερικανός οικονομολόγος Μπάρι Άιχενγκριν, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Σε συνέντευξή του στη Welt am Sonntag αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης δείχνουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να έχουν μάλλον υποτιμήσει αυτές τις συνέπειες. «Οι συνέπειες θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες. Όταν οι πορτογαλικές οικογένειες ή οι Ισπανοί επιχειρηματίες δουν πώς τα ευρώ γίνονται πάλι δραχμές, θα πάρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε bank run
Η Ρουμανία επιθυμεί να υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Κλάους Γιοχάνις, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το τελευταίο θέμα που προσέγγισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν η ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης» και υπογραμμίστηκε «η σημασία της συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα κράτη - μέλη».
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την Παρασκευή κατά μία μονάδα, στο CC, το αξιόχρεο της Ουκρανίας, παρά το πρόγραμμα βοήθειας ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε την Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χώρα. Το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει τη χώρα «να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες» όμως θα πρέπει να συνοδευτεί από μια αναδιάρθρωση του χρέους που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές, κάτι που φαίνεται ως «ολοένα και πιο πιθανό», υπογραμμίζει ο Fitch στην ανακοίνωσή του.
Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Αυστρίας σε AA+ από AAA, τονίζοντας ότι το δημόσιο χρέος της χώρας αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν. «Μέσα σε ένα βραχύ χρονικό διάστημα η δυναμική του χρέους της Αυστρίας επιδεινώθηκε σημαντικά», ανέφερε ο Fitch σε μια ανακοίνωσή του.
Κατά 0,3% αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο του 2014, λαμβάνοντας ώθηση από την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,9%, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξανόταν κατά 0,2% σε μηνιαία και κατά 0,8% σε ετήσια βάση.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ