Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2004 08:04

Ισχυροποιείται το γιέν έναντι του ευρώ και του δολαρίου

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται το γιέν έναντι του ευρώ και του δολαρίου στην Ασία, μετά την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας της Ασίας, ότι οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν περισσότερες ιαπωνικές μετοχές κατά την εβδομάδα που έληξε στις 5 Μαρτίου και περισσότερες από κάθε άλλη φορά σε εβδομαδιαία βάση από τον Απρίλιο του 2001.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας κατά το τέταρτο τρίμηνο είχε τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα 13 ετών, ωθώντας τον δείκτη Nikkei σε αύξηση 44% το έτος που πέρασε. Η ζήτηση από τους επενδυτές του εξωτερικού για ιαπωνικές μετοχές, τόνωσαν το γιέν, κάτι που προέτρεψε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πώληση του νομίσματος πολλές φορές, προκειμένου να προστατέψει την ανάκαμψη που οδηγείται από τις εξαγωγικές εταιρείες στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου.

Το εθνικό νόμισμα της Ιαπωνίας ισχυροποιήθηκε στα 134,83 γιέν έναντι του ευρώ στις 2:14' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 135,73 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Ισχυροποιήθηκε στα 110,57 έναντι του δολαρίου από 110,90 γιέν. Το ιαπωνικό νόμισμα κέρδισεσ ποσοστό 1,6% έναντι του δολαρίου από τα επίπεδα των 112,33 γιέν που υποχώρησε την περασμένη Δευτέρα, τα χαμηλότερα που είχε να σημειώσει από τον Σεπτέμβριο του 2003.

Οποιαδήποτε ενίσχυση του γιέν έναντι του δολαρίου ενδέχεται να ωθήσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώλησή του για να προστατεύσει τους εξαγωγείς.

Η Ιαπωνία πούλησε το γιέν σε περίπου 110,80 έναντι του δολαρίου, ωθώντας το νόμισμα νωρίτερα σήμερα στα 111 γιέν. Η Bank of Japan κατ'εντολή του υπουργού Οικονομικών πούλησε 10,5 τρισ. γιέν (94,7 δισ. δολ.) το τρίμηνο που έληξε στις 25 Φεβρουαρίου, περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών πωλήσεων σε νόμισμα που έκανε πέρυσι.