Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2004 13:05

Περιορίζονται οι απώλειες των ευρωπαϊκών δεικτών

ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ σταδιακά οι αρχικές απώλειες των ευρωπαϊκών μετοχών κυρίως χάρη στην ανάκαμψη των κλάδων υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών.

Στις 12:51 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.437,2 μονάδες με οριακές απώλειες 0,18%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.643,83 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,07% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.896,10 μονάδες μειωμένος κατά 0,23%.

Κατά τις πρωινές συναλλαγές, οι παραπάνω δείκτες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.

Οι μετοχές των εταιρειών Alcatel και France Telecom ενισχύονται κατά 2,34% και 1,32% αντιστοίχως.

Αξιόλογα κέρδη (2,62%) καταγράφει και η μετοχή της γαλλο-ιταλικής εταιρείας ημιαγωγών STMicroelectronics. Η διοίκηση της παραπάνω εταιρείας ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι το μέρισμα που θα προτείνει στην προσεχή ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων για την περυσινή χρήση θα είναι σημαντικά αυξημένο έναντι της προηγούμενης χρήσης.

Ώθηση στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου δίνουν οι αισιόδοξες προβλέψεις της Altera, αμερικανικής εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού για ημιαγωγούς, σχετικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Θετικό αντίκτυπο είχαν επίσης τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η αμερικανική εταιρεία λογισμικού Oracle.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα επιχειρηματικά νέα, η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis σχεδιάζει να συστήσει κοινοπραξία με τη γαλλική Aventis, την υπ΄ αριθμόν ένα φαρμακοβιομηχανία στη Γαλλία, στην προσπάθειά της να αποκρούσει επιθετική προσφορά της επίσης γαλλικής Sanofi – Synthleabo.

Η μετοχή τελευταίας σημειώνει άνοδο 1,12%, ενώ εκείνη της Aventis ενισχύεται κατά 1,92%.

Στις 15:30 θα ανακοινωθεί στις ΗΠΑ ο δείκτης τιμών παραγωγού για το μήνα Φεβρουάριο και στις 16:45 τα προκαταρκτικά στοιχεία του πανεπιστημίου Μίσιγκαν για το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ το Μάρτιο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 95 από 94,4.