Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 14:32

Φάιμαν: Πρέπει να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις

Αδιαμφισβήτητος στόχος είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις, τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στη Βιέννη.

Ο σκοπός είναι ένας και μόνος, να παραμείνει η Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις, τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στη Βιέννη.

Όπως είπε, πρέπει όλα τα μέλη της Ευρωζώνης να είναι ως το τέλος του χρόνου μέλη της Ευρωζώνης, ενώ σημείωσε πως πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται. 

Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, πρέπει να βρεθεί λύση μεταξύ του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί των προσπαθειών της παρούσας κυβέρνησης.  

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις, ο καγκελάριος της Αυστρίας είπε πως υπάρχει επιθυμία «να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, θεώρούμε πως είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση, θέμα σεβασμού προς έναν νέο εταίρο.

Πρόσθεσε πως πρέπει να γίνεται σεβαστό και το κοινό πλαίσιο, αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα. 

Αλ. Τσίπρας: «Όχι» στην επιμονή στο λάθος

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία με του εταίρους επί τη βάση του ελληνικού σχεδίου για συμφωνία – γέφυρα. 

Όπως είπε, μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει κάποια συγκεκριμένη εναλλακτική βιώσιμη πρόταση στο συγκεκριμένο σχέδιο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, δεν μπορεί να υπάρξει αδιέξοδο, παρά μονάχα για πολιτικούς λόγους, αν υπάρξει δηλαδή η πολιτική επιλογή  «της επιμονής στο λάθος και της άρνησης της λειτουργίας της Δημοκρατίας».

«Αν για πολιτικούς λόγους οδηγηθούμε σε αδιέξοδο θα είναι μία απόφαση να τορπιλίσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και κανείς δεν έχει τέτοια πρόθεση», πρόσθεσε. 

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν επιβαρύνει ούτε κατά ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

«Το σχέδιο μας», πρόσθεσε, «είναι να σταματήσουμε να ζητάμε νέα δανεικά και να βρούμε μια βιώσιμη λύση για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας». 

«Αποφασισμένοι για σύγκρουση με την ολιγαρχία που φοροδιαφεύγει και φοροαπογεύγει»

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, όπως και για αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα.

«Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που θα σηματοδοτήσουν την οριστική ρήξη με το παρελθόν της χωράς και μόνο η δική μας κυβέρνηση μπορεί να φέρει εις πέρας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Κατά τον Πρωθυπουργό, όσοι επενδύουν στην αποτυχία της νέας κυβέρνησης «όχι μόνο θα πέσουν έξω, αλλά παίζουν  με τη φωτιά, παίζουν με τον κίνδυνο της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού, της ανόδου της εθνικιστικής δεξιάς στην Ε.Ε.». 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τιμωρίας των «κακών παιδιών» του ευρωπαϊκού Νότου, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «η εκτέλεση της Ιφιγένειας δεν θα φέρει ούριο άνεμο, αλλά θα σπείρει ανέμους που πολύ γρήγορα θα θερίσουν θύελλες και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας σοβαρός παραλληλισμός με αυτόν τον αρχαιοελληνικό μύθο». 
 
Πρόσθεσε πως στην Ελλάδα με το οικονομικό πρόγραμμα διαπράχθηκε ύβρις, διότι ένα πολιτικό σύστημα σε στενή διαπλοκή με την οικονομική ολιγαρχία, άφησε αυτή την ολιγαρχία στο απυρόβλητο.

«Η πολιτική βούληση έχει αλλάξει, η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει μεγάλη μάχη, να συγκρουστεί με την ολιγαρχία που φοροδιαφεύγει και φοροαποφεύγει», διαμήνυσε και συμπλήρωσε: 

Θα πρέπει να υπάρξει και η πολιτική βούληση των εταίρων σε αυτό και τίθεται το ερώτημα εάν θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη αδικία ή, προκειμένου κάποιοι να αποφύγουν τον έλεγχο, θα δημιουργήσουν ασφυκτικά περιθώρια στη νέα κυβέρνηση να μην προλάβει να παράξει έργο σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του Αυστριακού καγκελάριου βρήκε αμέριστη υποστήριξη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να συγκρουστεί με τη φοροδιαφυγή και το οικονομικό έγκλημα και πιστεύει πως θα δοθεί η δυνατότητα για συνεργασία και σε διμερές επίπεδο για να αντιμετωπιστεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το θέμα της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, του μαύρου χρήματος, δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αφορά όλη την Ευρώπη και όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, να πληρώνουν δηλαδή σκληρά τα μεσαία στρώματα και τα χαμηλά εισοδήματα και αυτοί που συνηθίζουν να φοροδιαφεύγουν και να φοροαποφεύγουν, να παραμένουν στο απυρόβλητο, και αυτή η αντίστιξη είναι που δημιουργεί ένα αίσθημα μεγάλης αδικίας στον ελληνικό λαό.

Για αυτό το λόγο, η νέα κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητά της να άρει αυτή τη μεγάλη αδικία και πρώτο της βήμα ήταν να ορίσει υπουργό Επικρατείας υπεύθυνο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, έναν πρώην εισαγγελέα με ειδική, εξαιρετική επιτυχία στην Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, έχοντας ως στόχο, σε συνεργασία με τους εταίρους, να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για λίστες ονομάτων με χρήματα στην Ελβετία, για δισεκατομμύρια ευρώ, μεταξύ των οποίων προστίθενται νέα ονόματα στην ήδη υπάρχουσα «Λίστα Λαγκάρντ» που έφτασε στα χέρια της τότε ελληνικής κυβέρνησης πριν από αρκετά χρόνια αλλά παρέμεινε στα συρτάρια των ελεγκτικών μηχανισμών.

Και αυτό, όπως είπε, γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση από τα πολιτικά πρόσωπα, τους υπουργούς και την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως δεν υπήρχε και η πολιτική βούληση των Αρχών των ελεγκτικών μηχανισμών να ελέγξουν και να μπορέσουν να πιστοποιήσουν τις απώλειες του ελληνικού Δημοσίου από τις λίστες αυτές.

Κουμουνδούρου: Εποικοδομητική συζήτηση

Πηγές της Κουμουνδούρου σημείωναν πως η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και διευκρίνιζαν πως μέσα από μία εποικοδομητική συζήτηση ο Αυστριακός Καγκελάριος τόνισε τη σημασία και την ανάγκη που υπάρχει για να προκύψει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων, ενώ παράλληλα θεώρησε ρεαλιστικές και λογικές τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος επισήμανε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι θεωρεί σημαντικό να δώσει η Ελλάδα διαβεβαίωση προς τους δανειστές ότι θα τηρήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η προσωρινή συμφωνία-γέφυρα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως με την προσωρινή αυτή συμφωνία-γέφυρα συμφωνεί ο Καγκελάριος της Αυστρίας και θα την υποστηρίξει ως θέση στη Σύνοδο Κορυφής.

Συμφωνία επίσης υπήρξε στο θέμα της Ρωσίας. Κοινή θέση τόσο του Αυστριακού Καγκελάριου όσο και του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας και όχι επέκταση των κυρώσεων.

Οι επαφές της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα με σκοπό πάντοτε την επίτευξη μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας με τους εταίρους και τον σεβασμό της λαϊκής εντολής, κατέληξαν οι ίδιες πηγές.