Λίγες μέρες πριν από το Eurogroup της Τετάρτης, Ελλάδα και ευρωπαίοι εταίροι βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης. Καμία πλευρά δεν έχει, ωστόσο, συμφέρον από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία ή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γράφει η Deutsche Welle.
Λίγες μέρες πριν από το Eurogroup της Τετάρτης, Ελλάδα και ευρωπαίοι εταίροι βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης. Καμία πλευρά δεν έχει, ωστόσο, συμφέρον από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία ή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γράφει η Deutsche Welle.
Οι ευρωπαίοι εταίροι προκρίνουν την παράταση του ελληνικού προγράμματος που εκπνέει τέλη Φεβρουαρίου, σημειώνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσει την εξυγίανση των δημοσιονομικών της. Διαφορετικά δεν είναι δυνατή η έγκριση της παράτασης από τα εθνικά κοινοβούλια Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας.
Η γερμανική εφημερίδα προβλέπει δύσκολες διαπραγματεύσεις, μιας και, όπως γράφει, η νέα ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τους όρους του προγράμματος.
Η θέση της Γερμανίας εν όψει του Eurogroup είναι σαφής εδώ και καιρό. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του Γιάννη Βαρουφάκη στην γερμανική πρωτεύουσα, το Βερολίνο ζητά από την Ελλάδα την τήρηση των συμφωνηθέντων, δηλαδή προώθηση μεταρρυθμίσεων και συνέχιση των ελέγχων από Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Σέλινγκ: Να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα
Με πανομοιότητες θέσεις θα προσέλθει στο Eurogroup η Αυστρία. Σε συνέντευξη του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών στην γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ τονίζει ότι «το μπαλάκι βρίσκεται στην ελληνική πλευρά» και πως «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Και τότε οι εταίροι προτίθενται να κάνουν διάλογο και να βοηθήσουν».
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας απέρριψε την μετεκλογικά «αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού και επαναδιαπραγμάτευση των όρων» υπογραμμίζοντας ότι «η ακύρωση μέτρων, το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και κατά συνέπεια η απώλεια σημαντικών εσόδων για το ελληνικό δημόσιο, πλήττουν το κλίμα εμπιστοσύνης και πρέπει να αποσυρθούν».
Ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ πρότεινε «μια μεταβατική λύση στη μορφή πίστωσης χρόνου στην Ελλάδα έτσι ώστε να εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα». Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι θα παρακολουθήσει με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις του Έλληνα ομολόγου του στο Eurogroup.
Πηγή: Deutsche Welle