Κόσμος
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2004 07:17

Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Ισπανία

Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Ισπανία, σηματοδότησε η νίκη των σοσιαλιστών, επί του κυβερνώντος Λαϊκού κόμματος στις βουλευτικές εκλογές, που έγιναν στη σκιά των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μαδρίτη.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, το Σοσιαλιστικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 42,64%, αλλά δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, καθώς αποσπά 164 από τις 350 έδρες του νέου κοινοβουλίου. Το Λαϊκό κόμμα, που κυβερνά από το 1996, περιορίζεται στο 37,6% των ψήφων και σε 148 έδρες. Πέντε έδρες κερδίζει η Ενωμένη Αριστερά, που μαζί με τους μετριοπαθείς Βάσκους και Καταλανούς, θεωρούνται οι πιο πιθανοί σύμμαχοι των Σοσιαλιστών, στην προσπάθεια για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.

«Η Ισπανία επέλεξε μία κυβέρνηση αλλαγής», δήλωσε ενώπιον χιλιάδων οπαδών του κόμματός του ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Χοσέ Λουΐς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο, ο οποίος τόνισε ότι η ύψιστη προτεραιότητά του αποτελεί η καταπολέμηση κάθε μορφής τρομοκρατίας. Ζήτησε μάλιστα από το συγκεντρωμένο πλήθος να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων. Δεσμεύτηκε για μια ήρεμη αλλαγή και για μία διακυβέρνηση για όλους τους πολίτες της χώρας.

Οι εκλογές διεξήχθησαν σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης αλλά και οργής των Ισπανών πολιτών, οι οποίοι επέκριναν την απερχόμενη κυβέρνηση Αθνάρ, η οποία επιχείρησε να αποκρύψει την αλήθεια για τους δράστες, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους Βάσκους αυτονομιστές της ΕΤΑ.

Την ευθύνη για το λουτρό αίματος ανέλαβε το Σάββατο η Αλ Κάϊντα, με μήνυμα που βρέθηκε σε βιντεοκασέτα, κοντά στο μουσουλμανικό τέμενος της Μαδρίτης. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι πέντε άνδρες, τρεις Μαροκινοί και δύο Ινδοί, ενώ ανακρίνονται δύο Ισπανοί ινδικής καταγωγής.

Σήμερα στη μνήμη των θυμάτων θα τηρηθεί τριών λεπτών σιγή στις 2 μ.μ. σε όλες τις υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου, όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά από πρόταση της ιρλανδικής προεδρίας.