Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2004 08:21

Alinta Ltd. : 1,24 δισ. δολ. για την εξαγορά της Duke Energy Corp.

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά των αγωγών και των μονάδων παραγωγής ενέργειας της Duke Energy Corp. στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία, αντί 1,24 δισ. δολ., προχώρησε η Alinta Ltd., η μεγαλύτερη προμηθεύτρια φυσικού αερίου της Δυτικής Αυστραλίας.

Η Alinta εκτιμά ότι θα ολοκληρώσει την εξαγορά στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση. Σχεδιάζει να αυξήσει κατά 668 εκατ. δολ. Αυστραλίας (490 εκατ. δολ.) τις μετοχές που θα πουλήσει προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξαγορά.

Η συμφωνία αυτή θα αυξήσει τις πωλήσεις της Alinta στις πιο κατοικημένες περιοχές ανατολικά της Αυστραλίας, όπου η κυβέρνηση έχει πει ότι η ζήτηση ενδέχεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 56% τη δεκαετία που λήγει το 2010.

Η Duke, όπως και οι ανταγωνίστριές της, CMS Energy Corp. και η El Paso Corp., πουλά περιουσιακά της στοιχεία στην Αυστραλία και προσπαθεί να μειώσει το χρέος της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τον περασμένο Οκτώβριο, οι αγωγοί φυσικού αερίου της Duke, μήκους 2.156 χιλιομέτρων και τα εργοστάσια ενεργείας 486 μεγαβάτ που διαθέτει στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία ενδέχεται να είναι αξίας ύψους 1,7 δισ. δολ. Αυστραλίας.

Την Παρασκευή, οι μετοχές της Duke κέρδισαν 20 σεντς, φθάνοντας στα 21,69 δολ. ΗΠΑ στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Πέρυσι, σημείωσαν άνοδο 56%.