Eφαρμογή του πλαισίου των εκποιήσεων και υιοθέτηση μιας σύγχρονης νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας ζητεί η τρόικα από την Κύπρο τονίζοντας ότι είναι βασικές δεσμεύσεις του μνημονιακού προγράμματος αναπροσαρμογής της οικονομίας.
Eφαρμογή του πλαισίου των εκποιήσεων και υιοθέτηση μιας σύγχρονης νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας ζητεί η τρόικα από την Κύπρο τονίζοντας ότι είναι βασικές δεσμεύσεις του μνημονιακού προγράμματος αναπροσαρμογής της οικονομίας.
Η κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισημαίνει ότι τα βήματα αυτά στοχεύουν στη μείωση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Κύπρο.
«Τα κλιμάκια της τρόικας συζήτησαν με τις κυπριακές αρχές την πρόοδο, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης, τις προτεραιότητες και τα ορόσημα για το επόμενο διάστημα, καθώς και τη σημασία μιας ισχυρής και βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση.
Ωστόσο, προστίθεται, με δεδομένη την περαιτέρω αναστολή της αποτελεσματικής εφαρμογής του πλαισίου των εκποιήσεων, η επίτευξη συμφωνίας για αξιολόγηση δεν ήταν δυνατή κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα κλιμάκια έλαβαν υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα και τις προκλήσεις για το προσεχές διάστημα αλλά και ότι προσβλέπουν σε έγκαιρη ολοκλήρωση της έκτης αξιολόγησης, μόλις υπάρξουν οι συνθήκες για θετική κατάληξη.
Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι η αποστολή της τρόικας στην Κύπρο δεν αποσκοπούσε στην αξιολόγηση του προγράμματος, αλλά στην καταγραφή των επιδόσεων της οικονομίας και της προόδου, σε σχέση με τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι έχει επιβεβαιωθεί πως η κυπριακή οικονομία είναι ξεκάθαρα σε πορεία διόρθωσης και ότι σταδιακά ανακάμπτει. Ωστόσο, πρόσθεσε, έχουμε δρόμο να διανύσουμε, προτού οριστικά θεωρήσουμε ότι οι δυσκολίες έχουν παρέλθει.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος, η Κύπρος βρίσκεται στον δρόμο της αποκατάστασης της πιστοληπτικής ικανότητάς της, κάτι το οποίο, μεταξύ άλλων, θα καταστήσει αχρείαστη την παρουσία της τρόικας.
Πηγή: ΑΜΠΕ