Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να φθάσει σε μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της και η όποια αναταραχή δεν θα εγείρει παρά μικρούς κινδύνους για την Ισπανία, η κυβέρνηση της οποίας είναι σχεδόν έτοιμη να αναθεωρήσει προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας, εξέφρασε ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς δε Γκίνδος.
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να φθάσει σε μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της και η όποια αναταραχή δεν θα εγείρει παρά μικρούς κινδύνους για την Ισπανία, η κυβέρνηση της οποίας είναι σχεδόν έτοιμη να αναθεωρήσει προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας, εξέφρασε ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς δε Γκίνδος.
Ο Δε Γκίνδος - ο οποίος ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους για την προεδρία του Eurogroup - σημείωσε ότι ακόμη δεν είναι σαφές τι προτείνει η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας ως εναλλακτική λύση για τη διευθέτηση του χρέους της χώρας.
Όμως κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, στο περιθώριο της εκδήλωσης Reuters Euro Zone Summit, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία, εφόσον τηρηθούν οι κανόνες, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
«Χρειάζεται να ακούσουμε ποια είναι η πρόταση της Ελλάδας, έχουμε ακούσει πολύ θόρυβο» ως τώρα, ανέφερε ο Δε Γκίνδος, προσθέτοντας ότι το όποιο σχέδιο θα πρέπει να τεθεί στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης προς έγκριση.
«Είμαστε εντελώς ανοικτοί όσον αφορά το να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη μόλις μάθουμε ποιο είναι το σχέδιο της Ελλάδας και εάν το σχέδιο αυτό συμμορφώνεται με τους κανόνες που ισχύουν στην ευρωζώνη», είπε ο Δε Γκίνδος.
Ο Δε Γκίνδος επισήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αναστάτωση στις αγορές όσον αφορά το χρέος της Ελλάδας επηρεάζει την Ισπανία, που είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης χρέους πριν από δύο χρόνια, όταν δυσκολευόταν να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Η Ισπανία έκτοτε βγήκε από την ύφεση χάρη στην αλματώδη αύξηση των εξαγωγών και την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.
Η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ και της τιμής του πετρελαίου στις αγορές δίνουν στην ισπανική οικονομία περαιτέρω ώθηση και ο Δε Γκίνδος σημείωσε ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας το 2015 ενδέχεται να αναθεωρηθούν επί τα βελτίω τον Απρίλιο από τη σημερινή εκτίμηση (+2%).
«Η Ισπανία οδεύει προς το να έχει τα επόμενα τέσσερα ως πέντε χρόνια ανάπτυξη περί το 2,5% ως 3%», ανέφερε.
Αν και η Ισπανία απέφυγε το να υπαχθεί σε μια συμφωνία στήριξης από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), χρειάστηκε βοήθεια από την ΕΕ για να διασώσει τις πιο αδύναμες τράπεζές της το 2012.
Ο Δε Γκίνδος είπε ότι δεν βλέπει κανέναν παραλληλισμό ανάμεσα στην κατάσταση στην Ελλάδα και αυτή στην Ισπανία, όπου θα διεξαχθούν φέτος βουλευτικές εκλογές και όπου το ποσοστό του κόμματος Podemos («Μπορούμε»), το οποίο τάσσεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας, αυξάνεται στις δημοσκοπήσεις.
«Δεν έχουμε εδώ βίαιες αντιδράσεις σε ό,τι αφορά την τρόικα», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας.
Σύμφωνα με τον Δε Γκίνδος, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να συζητά με την τρόικα, ως μέλος της ευρωζώνης. Παραδέχθηκε πάντως ότι η τρόικα θα μπορούσε να είχε μεταχειριστεί με μεγαλύτερη ευαισθησία χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιρλανδία.
«Υπάρχει ένα ζήτημα, που είναι η εθνική αυτοεκτίμηση. Υπάρχουν πολλές περιστάσεις που κατά βάθος έχεις δίκιο αλλά εάν δεν κάνεις τα πράγματα με τον σωστό τρόπο, κάνεις τα πάντα πιο δύσκολα».
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters