Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2004 17:43

Σημαντική άνοδος των τιμών πετρελαίου

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται σήμερα οι τιμές του μαύρου χρυσού, καθώς οι ενδείξεις ότι πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης βρίσκεται η Αλ Κάιντα πυροδοτούν φόβους για μελλοντικές επιθέσεις και πιθανή διακοπή της ομαλής τροφοδοσίας του κόσμου σε ενέργεια.

Στις 17:27 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου σημείωνε άνοδο κατά 1,27% ή 41 σεντς και είχε διαμορφωθεί στα 32,65 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη ενισχυόταν κατά 1,13% και είχε αναρριχηθεί στα 36,6 δολάρια το βαρέλι.

Ακόμη και πριν από τις επιθέσεις της Μαδρίτης, το αργό είχε αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή που οι ΗΠΑ ετοίμαζαν την επίθεση στο Ιράκ εξαιτίας της ισχυρής κινεζικής ζήτησης και των χαμηλών αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου συνέβαλε και η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή κατά 4% από την 1η Απριλίου.

Στη συνάντηση του Σαββάτου στο Κάιρο οι υπουργοί είχαν διιστάμενες απόψεις ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της ανόδου των τιμών πετρελαίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/15/886372.htm .

Οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τόνισαν ότι το καρτέλ θα πρέπει να σκεφθεί εκ νέου τη σύναψη συμφωνίας για τη μείωση της παραγωγής, ενώ το Ιράν έδειξε να εμμένει στις υφιστάμενες μειώσεις.

Ο ΟΠΕΚ, ως γνωστόν, θα συνεδριάσει στις 31 Μαρτίου, για να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις στην πολιτική παραγωγής και ποσοστώσεων πετρελαίου.