Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2015 16:02

Πρωτοβουλία Κομισιόν για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων

Την επιστροφή ανέργων στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση άνεργων νέων έθεσε ως πρωταρχικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Επίτροπος που είναι αρμόδια για θέματα απασχόλησης, Μαριάν Τίσεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Την επιστροφή ανέργων στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση άνεργων νέων έθεσε ως πρωταρχικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Επίτροπος αρμόδια για θέματα απασχόλησης, Μαριάν Τίσεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι προτάθηκε η επιτάχυνση της αποδέσμευσης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ φέτος για τους στόχους αυτούς.

Η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων, η οποία συμπληρώνει τη βοήθεια που παρέχει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στις χώρες-μέλη, σε ορισμένες περιφέρειες των οποίων το ποσοστό ανεργίας των νέων ανέρχεται ή ξεπερνά το 25%. Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται με το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ που προέρχονται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανέφερε η Τισέν, το πιο επείγον πρόβλημα με το οποίο θα ασχοληθεί είναι η ανεργία των νέων, καθώς σήμερα περίπου πέντε εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι είναι χωρίς δουλειά και το ποσοστό ανεργίας των νέων σε ορισμένες χώρες ξεπερνά το 50%. Η κατάσταση αυτή είναι "απαράδεκτη", δήλωσε.

Με την πρότασή της, θα επωφεληθούν 350.000-650.000 νέοι φέτος, αντί για 14.000-22.000, καθώς θα αυξηθεί το επίπεδο προχρηματοδότησης των χωρών στο 30% από 1-1,5% που είναι σήμερα (που ισοδυναμεί με το ποσό του 1 δισ. ευρώ). Η πρόταση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.