Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Μαρτίου 2004 11:16

Οριακή άνοδος στη Σοφοκλέους

ΤΑΣΕΙΣ ανάκαμψης εμφανίζει κατά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης η Σοφοκλέους, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών ενισχύεται αυτή την ώρα (11:09) κατά 0,25% και βρίσκεται στις 2.369,65 μονάδες με την αξία των συναλλαγών (καθαρή) στα 7,22 εκατομμύρια ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν αλλάξει χέρια 34 ενισχύονται, 52 υποχωρούν και 54 παραμένουν σταθερές.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των επιμέρους δεικτών, τη μεγαλύτερη άνοδο (0,78%) σημειώνει εκείνος του real estate, ενώ τις σημαντικότερες απώλειες (0,56%) καταγράφει ο δείκτης των συμμετοχών.

Ο τηλεπικοινωνιακός έχει διαμορφωθεί στις 965,20 μονάδες οριακά ενισχυμένος κατά 0,02%. Ο ΟΤΕ σημειώνει άνοδο 0,17%. Η Moody’s ανακοίνωσε ότι διατηρεί σταθερή προοπτική και σύσταση Baa1 για τον Οργανισμό, σημειώνοντας ότι στα δυνατά σημεία της πιστοληπτικής του ικανότητας είναι η πολύ καλή θέση του στην εγχώρια αγορά, το σταθερό νομικό πλαίσιο και οι δυνατές ταμιακές ροές που προέρχονται από την εσωτερική αγορά http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/16/886974.htm .

Όπως επίσης αναφέρει ο οίκος σε ανάλυσή του, αυτό που μπορεί να τον κάνει να αναθεωρήσει τη σύστασή του προς τα κάτω είναι η μεγάλη αύξηση του δανεισμού του Οργανισμού για επέκτασή του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ή η αύξηση των αναγκών του για χρηματοδότηση των θυγατρικών του εξωτερικού.

Μεγαλύτερη άνοδο, της τάξεως του 0,98%, σημειώνει ο τίτλος της ΔΕΗ. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Στέργιος Νέζης, θα παραμείνει στη θέση του, ενώ ο πρόεδρος της επιχείρησης, καθηγητής Δημήτρης Παπούλιας, θα αντικατασταθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Aπριλίου. Oι συναρμόδιοι υπουργοί Aνάπτυξης Δ. Σιούφας και Oικονομίας Γ. Aλογοσκούφης αποδέχθηκαν χθες την παραίτηση που είχε υποβάλει ο κ. Παπούλιας.

«Για τη σημερινή συνεδρίαση και με δεδομένη την εξάρτηση του ΓΔ από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, εκτιμούμε ότι και πάλι η κίνησή του θα εξαρτηθεί από την πορεία τους, με το επόμενο σημείο αναφοράς να είναι το σημείο στήριξης των 2.326 μονάδων», επισημαίνει στο πρωινό της σχόλιο η Fortius Finance.

Σύμφωνα με τη Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ, «η έλλειψη θετικής εσωτερικής ειδησεογραφίας, η αγορά κατά τη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να είναι περισσότερο προσανατολισμένη στην πορεία που θα ακολουθήσουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ενδεχόμενη αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να συνοδευτεί με σημαντική αύξηση του τζίρου, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση του κλίματος».

«Η αρνητική ψυχολογία που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, δεν προϊδεάζουν για σημαντική διαφοροποίηση της παρούσας χρηματιστηριακής εικόνας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», εκτιμά η Εθνική Χρηματιστηριακή.