Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Μαρτίου 2004 11:34

Εξανεμίστηκαν τα κέρδη στη Σοφοκλέους

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ πτώση σημειώνει αυτή την ώρα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης αδυνατώντας να διατηρήσει τα όποια κέρδη κατέγραφε κατά τα πρώτα 15 λεπτά της συνεδρίασης.

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται στις τηλεπικοινωνίες και τις τράπεζες συμπαρασύροντας σε πτωτική τροχιά τη συντριπτική πλειονότητα των μετοχών.

Ο γενικός δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα (11:34) κατά 1,10% και βρίσκεται στις 2.337,64 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας.

Ο τζίρος έχει διαμορφωθεί στα 27,73 εκατομμύρια ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν αλλάξει χέρια 31 σημειώνουν άνοδο, 202 υποχωρούν και 48 παραμένουν σταθερές.

Όλοι οι κλαδικοί δείκτες υποχωρούν εξαιρουμένου του δείκτη real estate, ο οποίος ενισχύεται κατά 0,66%. Οι δείκτες τραπεζών και τηλεπικοινωνιών υποχωρούν κατά 1,49% και 1,45% αντιστοίχως.

Ο ΟΤΕ σημειώνει πτώση 2,05%. Απώλειες άνω του 2% καταγράφει και ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Επιλεκτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι τίτλοι της ΔΕΗ (1,48%) και της Μότορ Οϊλ (0,80%).

Όπως έγινε γνωστό χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Στέργιος Νέζης, θα παραμείνει στη θέση του, ενώ ο πρόεδρος της επιχείρησης, καθηγητής Δημήτρης Παπούλιας, θα αντικατασταθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Aπριλίου. Oι συναρμόδιοι υπουργοί Aνάπτυξης Δ. Σιούφας και Oικονομίας Γ. Aλογοσκούφης αποδέχθηκαν χθες την παραίτηση που είχε υποβάλει ο κ. Παπούλιας.

Τον υψηλότερο τζίρο σημειώνουν οι μετοχές: ΔΕΗ, ΟΤΕ, Coca Cola, Εθνική, Alpha Bank και EFG Eurobank.

«Για τη σημερινή συνεδρίαση και με δεδομένη την εξάρτηση του ΓΔ από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, εκτιμούμε ότι και πάλι η κίνησή του θα εξαρτηθεί από την πορεία τους, με το επόμενο σημείο αναφοράς να είναι το σημείο στήριξης των 2.326 μονάδων», επισημαίνει στο πρωινό της σχόλιο η Fortius Finance.

Σύμφωνα με τη Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ, «η έλλειψη θετικής εσωτερικής ειδησεογραφίας, η αγορά κατά τη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να είναι περισσότερο προσανατολισμένη στην πορεία που θα ακολουθήσουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ενδεχόμενη αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να συνοδευτεί με σημαντική αύξηση του τζίρου, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση του κλίματος».

«Η αρνητική ψυχολογία που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, δεν προϊδεάζουν για σημαντική διαφοροποίηση της παρούσας χρηματιστηριακής εικόνας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», εκτιμά η Εθνική Χρηματιστηριακή.