«Δεν μπορούμε να μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αν μέσα σ 'αυτήν δεν είναι η αμυντική βιομηχανία, όλα τα εργοστάσια, όλες οι μονάδες που είναι διάσπαρτες στη χώρα μας» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος ο οποίος επισκέφθηκε την μονάδα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στο Αίγιο.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αν μέσα σ 'αυτήν δεν είναι η αμυντική βιομηχανία, όλα τα εργοστάσια, όλες οι μονάδες που είναι διάσπαρτες στη χώρα μας» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος ο οποίος επισκέφθηκε την μονάδα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στο Αίγιο.
Ο κ. Ήσυχος, ο οποίος συνοδευόταν από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Τόσκα, εξέφρασε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για διάσωση και ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας μέσα από τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, που θα καλύπτει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και την εξαγωγική δραστηριότητα της.
«Στρατηγική μας στόχευση είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» είπε ο κ. Ήσυχος και έκανε λόγο για ένα έκτακτο σχέδιο διάσωσης της αμυντικής βιομηχανίας, το οποίο όπως είπε, περιλαμβάνει το ανθρώπινο δυναμικό και το νομοθετικό έργο.
«Ακολουθεί το δεύτερο σχέδιο, το μεσοπρόθεσμο», συνέχισε και διευκρίνισε ότι αυτό δεν έχει προσδιοριστεί ως προς το χρόνο εφαρμογής του, γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συσκέψεις, και κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να συνεισφέρουν σ’ αυτό το σχέδιο.
«Η επόμενη φάση αυτού του σχεδίου είναι το σχέδιο ανάπτυξης κάτω από τη λογική ενός ενιαίου φορέα. Ένας ενιαίος φορέας για την αμυντική βιομηχανία, που δεν θα καλύπτει μόνο τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, που ήδη όπως ξέρετε τρέχουν και παραγγελίες. Πρέπει να δούμε άμεσα την πρώτη ύλη που χρειάζεστε για να ολοκληρωθούν οι παραγγελίες αυτές, διότι όποιος παραγγέλνει και δεν του τα δίνεις, δεν θα τον έχεις ξανά πελάτη. Και πρέπει να κρατήσουμε όχι μόνο την πελατεία αλλά να την επεκτείνουμε» υπογράμμισε ο κ. Ήσυχος.
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού ανασυγκρότησης της αμυντικής βιομηχανίας, επισήμανε ότι θα αξιοποιηθούν οι πρεσβείες της χώρας ανά τον κόσμο.
Κάνοντας ειδική αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε: «Επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επανέρχεται η αξιοπρέπεια σ’ αυτή τη χώρα. Επανέρχεται η δικαιοσύνη κι αυτό που εμπεριέχει, η κοινωνική δικαιοσύνη και η αξιοκρατία».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Τόσκας, ζήτησε τη συλλογική προσπάθεια όλων «χωρίς διαχωρισμούς» για «να σταματήσει η προσπάθεια κάποιων τυχοδιωκτών που θέλουν να μοιράσουν το εργοστάσιο και τα μηχανήματα και να πάρουν αυτό τον πλούτο για ένα κομμάτι ψωμί».
Τόσο ο γενικός διευθυντής του εργοστασίου, Γιώργος Μαντζαβίνος, όσο και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Χρήστος Πανουτσακόπουλος, τόνισαν την επείγουσα ανάγκη πρόσληψης τουλάχιστον 110 εργατοτεχνιτών και άλλων κρίσιμων ειδικοτήτων, ώστε το εργοστάσιο να μπορέσει να καλύψει τις άμεσες υποχρεώσεις του.
«Αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή, σημειώθηκε, είναι 60 εργατοτεχνίτες χειριστές, καθώς και πρώτες ύλες αλλά και κάποια ανταλλακτικά από το εξωτερικό» είπε.
Στις συναντήσεις παραβρέθηκαν οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.
Πηγή: ΑΜΠΕ