Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προσπαθήσει να φέρει το Παρίσι αντιμέτωπο με το Βερολίνο, λέγοντας ότι μία γαλλο-γερμανική συμφωνία αποτελεί κλειδί στην επίτευξη συμφωνίας που θα βοηθήσει τους Έλληνες και θα διασφαλίσει ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προσπαθήσει να φέρει το Παρίσι αντιμέτωπο με το Βερολίνο, λέγοντας ότι μία γαλλο-γερμανική συμφωνία αποτελεί κλειδί στην επίτευξη συμφωνίας που θα βοηθήσει τους Έλληνες και θα διασφαλίσει ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Σαπέν δήλωσε ότι το αίτημα της Ελλάδας για παροχή χρόνου για τη διαπραγμάτευση μίας «νέας συμφωνίας» με τους εταίρους της είναι λογικό, εάν διατυπωθεί γρήγορα, συνοδευόμενο από ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που μπορεί να εξελιχθεί σταδιακά.
«Δεν υπάρχει λόγος να στρέφει κανείς τις χώρες της Ευρωζώνης τη μία εναντίον της άλλης, και ειδικά όχι τη Γαλλία και τη Γερμανία, διότι ... μία λύση που βοηθά την Ελλάδα ενώ διασφαλίζει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα πρέπει να περάσει από μία συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία», τόνισε.
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ τόνισε επίμονα ότι σήμερα η επαφή του με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι στενότερη παρά ποτέ, «ώστε να αποφευχθούν παρανοήσεις ή εντάσεις». «Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να εξηγήσουμε με φιλικό τρόπο και οι ελληνικές Αρχές μπορούν να κατανοήσουν», είπε.
Ωστόσο, το Παρίσι και το Βερολίνο δεν έχουν ταυτόσημες απόψεις σε όλα τα ζητήματα. Όταν η Γερμανία έχει δηλώσει ότι δεν βλέπει τον λόγο για την κατάργηση της τρόικας, την οποία η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας απορρίπτει, ο κ. Σαπέν δήλωσε ότι νέα εργαλεία, με νέα ονόματα μπορεί να την αντικαταστήσουν. «Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν», είπε.
Αναφερόμενος στη θέση της Αθήνας ότι δεν επιθυμεί παράταση του προγράμματος και στο αίτημα να της παραχωρηθεί ένας μήνας για να παρουσιάσει τις προτάσεις της και περισσότερο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα εξασφαλίσει ειδική μεταχείριση.
«Αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται λογικό, εάν υπάρχει ένα μίνιμουμ πολιτικό πλαίσιο που διατυπώνεται σταδιακά. Η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να προσφέρουν χωρίς να παίρνουν τίποτε σε αντάλλαγμα» , συνέχισε.
Το πρώτο βήμα θα είναι μία συμφωνία με την ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας, στη συνέχεια η Ελλάδα θα χρειασθεί είτε να αποδεχθεί την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος με τους Ευρωπαίους εταίρους της, είτε να επιτύχει συμφωνία επί άλλου προγράμματος.
Ο κ. Σαπέν χαιρέτισε τη δέσμευση της κυβέρνησης Τσίπρα για επίτευξη συμφωνίας, μέσω διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά έπειτα από τις ανακοινώσεις για ματαίωση ιδιωτικοποιήσεων κάλεσε την Αθήνα να είναι προσεκτική να μην τρομάξει τους ξένους επενδυτές που έχει ανάγκη για να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Εξάλλου, υποβάθμισε τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν ότι μία σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος θα εξελιχθεί γρήγορα στον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.
«Η ευρωζώνη είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τέτοια θέματα από ό,τι όταν ξεκίνησε η ελληνική κρίση χρέους πριν από πέντε χρόνια», σημείωσε, προσθέτοντας: «Φοβάμαι ότι ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας δεν έχει αντιληφθεί καλά τις αλλαγές που έχουν έκτοτε πραγματοποιηθεί στην Ευρωζώνη».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters