Ρεαλιστικότερη πρόταση, εγγύτερα στις σκέψεις των εταίρων δανειστών, με βασική παράμετρο την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων θα υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διευθέτησης του δημόσιου χρέους, όπως αποκάλυψε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Από την έντυπη έκδοση
Ρεαλιστικότερη πρόταση, εγγύτερα στις σκέψεις των εταίρων δανειστών, με βασική παράμετρο την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων θα υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διευθέτησης του δημόσιου χρέους, όπως αποκάλυψε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Από την ελληνική πρόταση απουσιάζει ο όρος «διαγραφή» χρέους, που έχει συναντήσει τις αντιδράσεις των Γερμανών βασικά αλλά και άλλων εταίρων. Αλλά περιλαμβάνει τη διευθέτηση δανείων και ομολόγων συνολικής αξίας 222,8 δισ. ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ο όρος διαγραφή χρέους είχε «φύγει» από το λεξιλόγιο κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες ημέρες, ενώ εικάζεται ότι η «ρεαλιστικότερη» πρόταση θα κατευνάσει και τις αντιδράσεις του Βερολίνου, για το σύνολο της διαπραγμάτευσης.
Αναλυτικότερα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στους «Financial Times» ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει «κούρεμα» στην ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους των 315 δισ. ευρώ. Αντίθετα, θα ζητήσει ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» (menu of debt swaps) για την ελάφρυνση του βάρους, συμπεριλαμβανομένων δύο νέων τύπων ομολόγων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο πρώτος τύπος, που θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη, θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος, που χαρακτήρισε ως «ομόλογα χωρίς λήξη» (perpetual bonds), θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σχολίασε δε πως η πρότασή του για ανταλλαγή χρέους θα είναι μια μορφή «έξυπνης διαχείρισης του χρέους» (smart debt engineering), η οποία θα αποφεύγει τη χρήση όρων όπως «κούρεμα» χρέους που είναι πολιτικά μη αποδεκτοί στη Γερμανία και σε άλλες πιστώτριες ώρες, γιατί ακούγεται στους φορολογούμενους ως μια άμεση ζημία.
Γενικότερα, για τις αντιδράσεις των εταίρων στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βαρουφάκης τονίζει:
«Αυτό που θα έλεγα στους εταίρους μας είναι πως συνδυάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα. Θα έλεγα, βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μια παραμορφωμένη παρά μια μεταμορφωμένη Ελλάδα».
Περί δόσης
Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ζητεί το σύνολο της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμεί, αλλά μόνο 1,9 δισ. ευρώ, που είναι το ύψος των ANFAs & SMPs και ότι θα δεσμευτεί για ένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% με 1,5% του ΑΕΠ. Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στοχεύσει στους εύπορους Ελληνες, που δεν έχουν πληρώσει το αρμόζον μερίδιο σε φόρους στα έξι χρόνια οικονομικής διολίσθησης της οικονομίας. Προέβλεψε δυσκολίες στην αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά υποσχέθηκε: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε».
Ποιο τμήμα του χρέους αφορά η πρόταση
Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Βαρουφάκη, θα επιμηκυνθεί η διάρκεια των δανείων που έχουν χορηγήσει οι χώρες της Ευρωζώνης από το πρώτο πακέτο, ύψους 52,9 δισ. ευρώ, καθώς και τα δάνεια του ESF, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 142,9 δισ. ευρώ.
Ολα αυτά θα αντικατασταθούν με ομόλογα (η λήξη των οποίων θα είναι μακρά) και θα είναι συνδεδεμένα με ρήτρα ανάπτυξης, δηλαδή θα αποπληρώνονται όταν η Ελλάδα σημειώνει αύξηση του ΑΕΠ.
Συνολικά, δηλαδή, θα διευθετηθούν με τη διαδικασία αυτή δάνεια ύψους 195,8 δισ. ευρώ.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά τα ομόλογα που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, το ύψος των οποίων συνολικά ανέρχεται σε 27 δισ. ευρώ. Η πρόταση Βαρουφάκη προβλέπει πως τα ομόλογα αυτά θα αντικατασταθούν με νέα ομόλογα «χωρίς λήξη».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ομολόγων έχει πιο επείγοντα χαρακτήρα, δεδομένου ότι οι λήξεις τους είναι άμεσες (τον Ιούλιο και Αύγουστο λήγουν ομόλογα ύψους 6,65 δισ. ευρώ).
Επίσης τα συγκεκριμένα ομόλογα είχαν εξαιρεθεί από το PSI και δεν «κουρεύτηκαν» όπως τα υπόλοιπα.
Αθικτα από την ελληνική πρόταση μένουν τα δάνεια του ΔΝΤ, οι δόσεις των οποίων θα αποπληρώνονται κανονικά. Το σύνολο των δανείων του ΔΝΤ είναι 30,5 δισ. ευρώ, αλλά η Ελλάδα έχει αποπληρώσει στο ΔΝΤ χρεολύσια ύψους 7,3 δισ. ευρώ, οπότε το υπόλοιπό τους έχει υποχωρήσει σε 23,2 δισ. ευρώ.
Στήριξη και συστάσεις υπευθυνότητας από το Λονδίνο
Η Ελλάδα θα φτάσει πολύ σύντομα σε συμφωνία με τους εταίρους, που θα επιλύει το ελληνικό πρόβλημα μόνιμα, διαμήνυσε χθες από το Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα προς τους επενδυτές ότι δεν ανακαλούνται οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν υλοποιηθεί.
Ταυτόχρονα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Βαρουφάκη, δήλωσε ότι μια αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος καθίσταται ταχέως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, ενώ παράλληλα μίλησε για την ανάγκη αναπτυξιακής στροφής της πολιτικής της Ευρωζώνης.
«Θα υπάρξει συμφωνία πολύ σύντομα η οποία θα ρυθμίσει το ελληνικό ζήτημα μια και καλή» δήλωσε στο Channel 4 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, παρόντος και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου, για την οποία η ελληνική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της, καθώς εκτιμά πως ήταν «καλύτερη του αναμενομένου».
Η ικανοποίηση του Ελληνα υπουργού αφορά βασικά την επισήμανση του κ. Οσμπορν για ανάγκη πολιτικών ανάπτυξης και έξοδο από τη λιτότητα, που αποτελεί και βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς.
Ειδικότερα, από την πλευρά του, ο Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε: «καλώ τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών να ενεργήσει με υπευθυνότητα, αλλά είναι επίσης σημαντικό η Ευρωζώνη να αποκτήσει ένα καλύτερο σχέδιο για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη».
«Είναι μια αναδυόμενη απειλή για τη βρετανική οικονομία. Και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στην Ευρώπη, όπως και στη Βρετανία, επιλέγουμε την ικανότητα αντί για το χάος» πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός.
Αποκρατικοποιήσεις: Ο γέγονε, γέγονε...
«Δεν είναι συνετή η ανάκληση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ολοκληρωθεί» δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, επιχειρώντας να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, που έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων.
Αναφερόμενος ειδικά στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει πως «οι επενδύσεις αυτές (της Cosco) είναι πολύ θετικές για την Ελλάδα».
Εξηγεί παράλληλα και τη γενικότερη θεώρηση της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις από εδώ και πέρα, τονίζοντας πως «εν μέσω μίας κρίσης αποπληθωρισμού, δεν είναι πολύ έξυπνο να πουλήσει κανείς τα οικογενειακά κοσμήματα για ψίχουλα.
Είναι περισσότερο σώφρον να αναπτύξουμε τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους για να αυξήσουμε την αξία τους, χρησιμοποιώντας έξυπνα μέσα χρηματοδότησης για να ενισχύσουμε την οικονομία μας».
Αλ. Τσίπρας: Ευρωπαϊκή λύση άνευ τρόικας
Και δεύτερο μήνυμα, μετά τη δήλωση στο πρακτορείο Bloomberg, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ότι η κυβέρνησή του αναζητεί μια αμοιβαίως επωφελή λύση με ασφάλεια εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Από τη Λευκωσία -και την πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως πρωθυπουργός- ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η διαπραγμάτευση της Ελλάδας σχετικά με τους όρους μιας νέας οικονομικής συμφωνίας γίνεται στη βάση της ισοτιμίας και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.
«Χρειάζεται, λοιπόν, σύνεση. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση. Χρειάζεται να επιστρέψει η λογική της συνεργασίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη» τόνισε κι εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «τα μηνύματα που πήραμε το τελευταίο διάστημα κατατείνουν ότι επιστρέφει η λογική, η σύνεση και η συνεργασία ως βασικές αρχές για την κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία».
Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε, παράλληλα, πως «είναι μια ώριμη και αναγκαία για την Ευρώπη εξέλιξη» η απόσυρση της τρόικας, καθώς «άπαντες οι θεσμικοί παράγοντες στην Ευρώπη έχουν παραδεχθεί ότι αυτός ο μηχανισμός δεν έχει τη δημοκρατική θεσμική νομιμοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και διότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανάσες».
Ο κ. Τσίπρας διατήρησε και μια επιφύλαξη ως προς το αν ολοκληρώθηκε ο ρόλος της τρόικας, αποσαφηνίζοντας ότι αναμένει την επιβεβαίωση των σχετικών πληροφοριών «κι αυτό θα είναι μια πολύ καλή αρχή, ένα σημαντικό θεσμικό θετικό βήμα, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για όλη την Ευρώπη».
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]