Ειδικό σχέδιο ανάταξης των δημόσιων εσόδων, με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ, το κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων, τη μετατροπή των πληροφοριακών δελτίων σε εκθέσεις ελέγχου, σαρωτικούς ελέγχους προς κάθε κατεύθυνση, αλλά και «ξεσκόνισμα» όλων των λιστών, προωθεί άμεσα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να προλάβει την «κατάρρευση».
Από την έντυπη έκδοση
Ειδικό σχέδιο ανάταξης των δημόσιων εσόδων, με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ, το κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων, τη μετατροπή των πληροφοριακών δελτίων σε εκθέσεις ελέγχου, σαρωτικούς ελέγχους προς κάθε κατεύθυνση, αλλά και «ξεσκόνισμα» όλων των λιστών, προωθεί άμεσα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να προλάβει την «κατάρρευση».
Στο πλαίσιο αυτό, η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές της με στελέχη των ελεγκτικών υπηρεσιών, ενώ χθες η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων συναντήθηκε και με τους προϊσταμένους του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, αλλά και της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης, αφενός για τη στοχοθεσία του 2015 και αφετέρου για να δοθεί έμφαση τόσο στον έλεγχο των φορολογουμένων που υπάγονται στο ΚΕΦΟΜΕΠ, όσο και στη ροή είσπραξης των εσόδων από τους μεγαλοοφειλέτες.
Υστέρηση άνω των 500 εκατ.
Κινήσεις οι οποίες όλες φυσικά εντάσσονται στο σχέδιο για την αύξηση των εσόδων, που καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο ρυθμός αύξησής τους κινείται αισθητά κάτω από τους στόχους τον πρώτο μήνα του έτους, καταγράφοντας υστέρηση άνω των 500 εκατ. ευρώ, που σε συνδυασμό με τη «μαύρη τρύπα» του 1,38 δισ. ευρώ του 2014 αναταράσσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ δυναμιτίζουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης για άμεση ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικών ομάδων του πληθυσμού.
Για τον λόγο άλλωστε αυτό, όπως τόνισαν παράγοντες του υπουργείου, οι εν λόγω συσκέψεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, με στελέχη των ελεγκτικών αρχών, και θα δοθούν πλέον συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων σε επίπεδο ελέγχων, αλλά και εισπράξεων.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», είναι να δημιουργηθεί μια ειδική Task Force, η οποία θα έχει υπό την εποπτεία της όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τη διοικητική ευθύνη των οποίων θα έχει αποκλειστικά ο πρωθυπουργός.
Το στοίχημα της φοροδιαφυγής
Την επιστροφή στο ΣΔΟΕ της αρμοδιότητας των προληπτικών ελέγχων μελετά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο την ενδυνάμωση των ελέγχων με νέα συνεργεία που θα δραστηριοποιούνται σε όλες τις περιοχές και τους τομείς όπου παρατηρείται αύξηση της φοροδιαφυγής ή από τα στοιχεία δεν προκύπτει μείωση της παραβατικότητας.
Αλλωστε, το «στοίχημα» της φοροδιαφυγής είναι το μεγαλύτερο για τη νέα κυβέρνηση, καθώς έχει θέσει ιδιαίτερα υψηλά τον πήχη, αφενός, για να νιώσουν δικαιωμένοι οι συνεπείς φορολογούμενοι, αφετέρου, για να πληρώσουν όσοι μέχρι σήμερα «κορόιδευαν» με διάφορους τρόπους το σύστημα των ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών μένοντας πάντα στο απυρόβλητο.
Αναζητούνται λύσεις
Εκτός από τις ανωτέρω κινήσεις, που περιλαμβάνονται άλλωστε και στο κυβερνητικό πρόγραμμα και υλοποιούν μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, το οικονομικό επιτελείο σε όλες τις συσκέψεις καθιστά σαφές ότι η πορεία των εσόδων πρέπει να αντιστραφεί άμεσα, σε σχέση με την εικόνα που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη αναζητούνται λύσεις και προτάσεις που μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η θέσπιση ειδικής ρύθμισης για την οικειοθελή συμμόρφωση των φορολογουμένων, το άμεσο κλείσιμο των εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου, αλλά ακόμη και διορθωτικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Τρεις λίστες που «καίνε»
Αμεση προτεραιότητα στον έλεγχο των διαφόρων λιστών που έχουν περιέλθει στις ελεγκτικές αρχές της χώρας βάσει της διεθνούς συνεργασίας, όπως η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, οι «σκαφάτοι» στην Ολλανδία κ.λπ., έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Οι έλεγχοι, εκτός από τη λίστα Λαγκάρντ, θα εστιαστούν και στην περιβόητη λίστα των 54.000 ατόμων που την περίοδο 2009 - 2011 έβγαλαν στο εξωτερικό, μέσω εμβασμάτων, ποσά ύψους 22 δισ. ευρώ, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα της προέλευσης των χρημάτων, αλλά κυρίως το εάν έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί.
Επίσης, στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να μπει η περίφημη λίστα Νικολούδη, όπου αναφέρονται τα ονόματα συνολικά 75 δημάρχων και περιφερειακών συμβούλων οι οποίοι εντοπίστηκαν με «προβληματικά» πόθεν έσχες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]