Με απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που έχει λάβει από την πρώτη μέρα της μετεκλογικής εβδομάδας, μετά τη χθεσινή ανοδική ανάπαυλα.
Με απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που έχει λάβει από την πρώτη μέρα της μετεκλογικής εβδομάδας, μετά τη χθεσινή ανοδική ανάπαυλα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,59% στις 721,93 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 14,10%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 748,59 μονάδες και η χαμηλότερη στις 714,49. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 20,69% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 123,40 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 21,52 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, με σημαντικές απώλειες έκλεισε η πρώτη μετεκλογική εβδομάδα η οποία χαρακτηρίστηκε για τις ακραίες διακυμάνσεις και την έντονη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Οι βίαιες κινήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν την εξήγηση τους στις πολιτικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης. Ο επαναπροσδιορισμός των προσδοκιών σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις καθώς και η ανησυχία της αγοράς για την δυνατότητα χρηματοδότησης των αναγκών λειτουργίας του κράτους έφεραν σε θέση ισχύος τους πωλητές οι οποίοι με ένα τριήμερο πτωτικό σερί έφεραν την αγορά 18,2% χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. Η αντίδραση της Πέμπτης ήταν μάλλον αναμενόμενη καθώς οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο είχαν ξεπεράσει το 40% δίνοντας στους αγοραστές κίνητρα τεχνικής φύσεως.
Φαίνεται ότι διανύουμε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία οι αλλαγές που θα επιχειρηθούν από την νέα διακυβέρνηση δεν είναι συμβατές με δεσμεύσεις ή συμφωνίες που περιγράφονται στα δύο προηγούμενα μνημόνια. Για να ισορροπήσει το χρηματοοικονομικό περιβάλλον (χρηματιστήριο, ομόλογα) χρειάζονται δύο παράμετροι α) να διαπιστωθεί μια πιο ενεργή σύγκλιση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά την επόμενη συμφωνία και β) να επιταχυνθεί ο χρόνος υλοποίησης της καθώς οι ανάγκες ρευστότητας δείχνουν ιδιαίτερα απαιτητικές εφόσον δεν αλλάξει κάτι από όσα είναι ήδη γνωστά.
Η ερχόμενη εβδομάδα είναι ικανή να δώσει απαντήσεις και στις δύο αυτές μεταβλητές καθώς θα γίνουν πιο ξεκάθαρες οι προθέσεις των δύο μερών και ως εκ τούτου η αγορά θα διατηρήσει σταθερή την εστίαση της στον πολιτικό παράγοντα αποκομμένη από την διεθνή τάση ή τα εγχώρια μακροοικονομικά νέα τα οποία ούτως ή άλλως θεωρούνται πλέον
Τεχνικά, ο Γενικός ∆είκτης σημείωσε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων στις 711 μονάδες αναιρώντας πολύ γρήγορα τα δύο σήματα αγορών από MACD και τον κινητό μέσο των 30 ημερών. Η διαγραμματική εικόνα παρά το ότι έφθασε πολύ κοντά στην ανατροπή της βραχυπρόθεσμα πτωτικής τάσης επέστρεψε με εμφατικό τρόπο στο πτωτικό κανάλι διατηρώντας το σενάριο προσέγγισης των 660 μονάδων, επίπεδο από στο οποίο και εντοπίζεται ένα πιο ανθεκτικό επίπεδο στήριξης.
Το γενικό κλίμα και οι επιμέρους κινήσεις των δεικτοβαρών μετοχών παραμένουν έντονα φορτισμένες καθώς οι τζίροι μπορεί να έδειξαν κάποια αποκλιμάκωση της Παρασκευή, το εύρος διακύμανσης ωστόσο υπερέβη για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση το 5% σε επίπεδο δείκτη. Ταλαντώσεις αυτής της τάξης δεν αποσβένονται άμεσα και απαιτείται ιδιαίτερη εγρήγορση ειδικά σε όσα κεφάλαια κινούνται ευκαιριακά και με κοντινό ορίζοντα διακράτησης καθώς ο κίνδυνος επιβάρυνσης της εικόνας από συστημικές πωλήσεις παραμένει υψηλός.
Στο ταμπλό τώρα, στις 215,63 μονάδες έκλεισε ο FTSE 25 με πτώση 1,48% (και -17,93% στο πενθήμερο), με την αξία των συναλλαγών του να φτάνει στα 138,32 εκατ. ευρώ και στο 95,3% του συνόλου. Μόλις τέσσερις μετοχές του έκλεισαν με θετικό πρόσημο (ΕΥΔΑΠ +4,14% και για την εβδομάδα +7,04%, ΟΠΑΠ 3,59% και στο 5ήμερο-15,25%, Motor Oil 0,84% στο πενθήμερο -5,51% και ΔΕΗ 0,42%, στο -14,74% στο πενθήμερο). Τρεις μετοχές του παρέμειναν σταθερές (Folli Follie και -5,39% στο 5ημερο, Τέρνα Ενεργειακή και +4,43% στο 5ημερο και Τιτάν με μόλις -1,69% στο 5ημερο). Επίσης, οι 18 υποχώρησαν με επικεφαλής την Βιοχαλκο στο -6,11% που όμως έκλεισε την εβδομάδα στο +2,87%. Ακολούθησαν οι MIG στο -5,95%, Jumbo -5,70%, ΕΧΑΕ -5,38%, Aegean -4,72%.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (-5,28%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Ταξιδιών – Αναψυχής (-2,11%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 37 κινήθηκαν ανοδικά, 77 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.