Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 16:34

Δεν συνεργαζόμαστε με μια σαθρά δομημένη επιτροπή, είπε για την τρόικα ο Γ. Βαρουφάκης

Εποικοδομητική χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. 

Εποικοδομητική χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. 

Όπως είπε, ξεκίνησε μία πρώτη διαδικασία γνωριμίας μεταξύ των δύο, και εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι θα είναι η βάση για μια εποικοδομητική συνεργασία όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.».

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και συζητήθηκαν μια σειρά ζητημάτων όσον αφορά τις διαδικασίες της Ευρωζωνης με ιδιαίτερη έμφαση «στο μεγάλο ζήτημα που αφορά τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε μία νέα συμφωνία εντός Ευρωζώνης, για μια Ελλάδα που θα μπορεί να αναπνέει μέσα σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι «με απόλυτη διάθεση συνεργασίας να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό μας συμφέρον στην Ευρωζώνη εξυπηρετείται από μία νέα συμφωνία, που θα γίνει μετά από διαβουλεύσεις όλων των Ευρωπαίων, στις οποίες θα προσέλθουμε με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον».  

Πάντως, από τις διαβουλεύσεις αυτές, απέκλεισε την τρόικα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με μια τριμερή επιτροπή ενταγμένη στο πρόγραμμα που έχουμε απορρίψει και που σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σαθρά δομημένη επιτροπή, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε».

Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εκλέχθηκε στη βάση της αναλυτικής αμφισβήτησης της ίδιας της λογικής του εφαρμοζόμενου προγράμματος και η πρώτη πράξη, είπε, δεν θα είναι η απόρριψη της λογικής αμφισβήτησης αυτού του προγράμματος μέσα από μια αίτηση για την παράτασή του, προσθέτοντας ότι το κοινό συμφέρον θα εξυπηρετηθεί από μια νέα συμφωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη πως κατά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο αναφέρθηκε εκτενώς στις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική και συγκεκριμένα στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που που θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα. 

Τόνισε επίσης πως το κράτος έχει συνέχεια, «αλλά δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροδοφοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους».

ΝΔ: Η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου δεν ξέρει πού βρίσκεται 

«Η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου δεν ξέρει πού βρίσκεται, δεν ξέρει τι διαχειρίζεται, δεν καταλαβαίνει τι πάει να κάνει» σχολιάσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης.

Ποτάμι: Η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη σύγκρουση με την Ευρωζώνη

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη σύγκρουση με την Ευρωζώνη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εξέφρασε το Ποτάμι με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη και του επικεφαλής του Eurogroup και ζητεί «εθνική συνεννόηση» κρίνοντας ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη.

«Θα μπορούσαμε να το κατανοήσουμε, ακόμη και να το στηρίξουμε, αν είχαμε πειστεί ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο το οποίο στο «τέλος της μέρας» θα εξασφάλιζε τα συμφέροντα της χώρας και την παραμονή της στην Ευρωζώνη» αναφέρει το Ποτάμι.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα «τέτοιο σχέδιο δεν φαίνεται να υπάρχει. Η κατάσταση τείνει να εξελιχθεί από ανησυχητική σε επικίνδυνη».

Μάλιστα, ζητεί άμεσα και υπεύθυνα ενημέρωση από την κυβέρνηση «για το τι ακριβώς έχει σκοπό να κάνει».

«Προτείνουμε στην κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα παράταση της διαθεσιμότητας του υφισταμένου προγράμματος ώστε να μην βρεθούν οι τράπεζες και η οικονομία μας στο κενό. Καλούμε για άλλη μια φορά τον κ.Τσίπρα να επιδιώξει την συνεννόηση των κομμάτων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας έτσι ώστε να εκπονηθεί άμεσα ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Καταλήγοντας, το Ποτάμι συστήνει «ψυχραιμία, λογική και συναίνεση».  

Επικρίσεις από το ΚΚΕ

«Ο λαός μας όλα τα προηγούμενα χρόνια μάτωσε γιατί αυτό απαιτούσαν οι "μεταρρυθμίσεις", η "ανταγωνιστικότητα" του κεφαλαίου και οι "ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί", με "πρωτογενές πλεόνασμα", που σήμερα επανέλαβε και ο νέος υπουργός οικονομικών. Κι ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει, ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση αυτά θα τα συζητήσει με τους επικεφαλής της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ ή με τους υπαλλήλους τους» σχολίασε το ΚΚΕ.
 
Γ. Σακελλαρίδης: Η ΝΔ επιμένει στον ρόλο του φανατικού υποστηρικτή της τρόικας
 
Απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαρβιήλ Σακελλαρίδης δήλωσε πως «είναι λυπηρό η ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση να επιμένει στον ρόλο του φανατικού υποστηρικτή της τρόικας».