Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, καθώς οι μετοχές των εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των εταιρειών λιανικής πώλησης υποχωρούσαν για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πέντε ημερών, μετά τη συμβολή τους στην άνοδο του δείκτη Topix σε ποσοστό 3,2% μέσα στην εβδομάδα.

Οι μετοχές της Acom Co., οι οποίες σημείωσαν σημαντική άνοδο τις τέσσερις πρώτες ημέρες της εβδδομάδας, μετά τις φήμες για την εξαγορά μεριδίου της από την Mitsubishi Tokyo Financial Group Inc., κινούντο πτωτικά. Οι μετοχές της εταιρείας λιανικής πώλησης Ito-Yokado Co., οι οποίες αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 15% μέχρι χθες, σημείωναν επίσης απώλειες.

Ο Topix έχανε ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στις 1.142,71 μονάδες στις 12:57' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης ακολουθούσε ανοδική πορεία σε εβδομαδιαία βάση σε χρονικό διάστημ έξι εβδομάδων, μετά την έντονη αισιοδοξία που επικράτησε για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ιαπωνίας, η οποία θα αυξήσει την απασχόληση και θα τονώσει τις δαπάνες των καταναλωτών, τις λιανικές πωλήσεις και τον δανεισμό.

«Οι μετοχές των εταιρειών που βασίζονται στην εσωτερική ζήτηση ίσως να έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο και πολύ γρήγορα μέσα στην εβδομάδα, με αποτέλεσμα τώρα να υποχωρούν», ανέφερε ο Naohiko Sasaki, ο οποίος διαχειρίζεται 31 δισ. δολ. σε μετοχές με την Kokusai Asset Management Co. στο Τόκυο.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωναν οι δείκτες στην Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία, τη Ν. Κορέα, την Ταϊβάν, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και το Χονγκ Κονγκ. Ανοδικά κινούντο στην Κίνα, την Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, ο οποίος προσμετράται σε δολάρια, κινείτο πτωτικά για πρώτη ημέρα σε σύνολο τεσσάρων ημερών, περιορίζοντας τα κέρδη που σημείωσε αυτήν την εβδομάδα, στο 4,7%.

Η εβδομαδιαία του άνοδος, η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 2003, τον καθιστά ως δείκτη με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των λοιπών στα άλλα Χρηματιστήρια που προσμετρώνται σε εθνικά νομίσματα.

Ο MSCI κινήθηκε ανοδικά καθώς το γιέν ισχυροποιήθηκε κατά 3,3% έναντι του δολαρίου, αυξάνοντας την αξία των ιαπωνικών μετοχών που τον απαρτίζουν μεταξύ άλλων και οι οποίες αποτελούν τα 3/5 της συνολικής του αξίας.