Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 13:26

Bruegel στη «Ν»: Κόκκινη γραμμή μόνο το «κούρεμα»

Μια συμφωνία ανάμεσα στη νέα ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωζώνη προϋποθέτει την εγκατάλειψη της ιδέας για «κούρεμα» του χρέους, λέει εμμέσως πλην σαφώς στη «Ν» ο ερευνητής του ευρωπαϊκού think tank Bruegel, Zsolt Darvas, ο οποίος ωστόσο εντοπίζει δυνατότητες σύγκλισης σε άλλα σημεία της διαπραγμάτευσης που κατά τη γνώμη του κυοφορούν τον επιζητούμενο συμβιβασμό.

 

Από την έντυπη έκδοση

Μια συμφωνία ανάμεσα στη νέα ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωζώνη προϋποθέτει την εγκατάλειψη της ιδέας για «κούρεμα» του χρέους, λέει εμμέσως πλην σαφώς στη «Ν» ο ερευνητής του ευρωπαϊκού think tank Bruegel, Zsolt Darvas, ο οποίος ωστόσο εντοπίζει δυνατότητες σύγκλισης σε άλλα σημεία της διαπραγμάτευσης που κατά τη γνώμη του κυοφορούν τον επιζητούμενο συμβιβασμό.

Κορωνίδα του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η θέση για διαγραφή σημαντικού μέρους της ονομαστικής αξίας του δημόσιου χρέους, εξέλιξη που απαιτεί την έγκριση των εθνικών Κοινοβουλίων των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης. Την προοπτική του «κουρέματος» αρνείται μετ’ επιτάσεως το Βερολίνο. Ο κ. Darvas δηλώνει χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί καν να φανταστεί πώς οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ικανοποιούσαν το συγκεκριμένο αίτημα της νέας κυβέρνησης.

Ωστόσο, θεωρεί ότι παρεμβάσεις όπως η επέκταση των ωριμάνσεων, η μείωση του spread των διακρατικών δανείων, η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος αλλά και η ευρετηρίαση του ονομαστικού ποσού των επίσημων δανείων στο ελληνικό ΑΕΠ αποτελούν λύσεις οι οποίες κατά τη γνώμη του μπορούν να διασφαλίσουν τη συγκατάθεση των Ευρωπαίων εταίρων και συγχρόνως να ικανοποιήσουν τη νέα κυβέρνηση.

Μάλιστα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ευρωζώνη να συναινέσει σε χαμηλότερους στόχους για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από την Ελλάδα, ακριβώς λόγω των παρεμβάσεων που θα μεσολαβήσουν στο χρέος.

Παράλληλα, ο κ. Darvas εντοπίζει έδαφος για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, παρά το γεγονός ότι η περικοπή του αποτελούσε έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του προγράμματος. «Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή θα ήταν μια καλή επιλογή οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα, αλλά θεωρώ ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα μπορούσαν να τη δεχτούν, στον βαθμό που θα συνδυαζόταν με τη δέσμευση για άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα στον περιορισμό της φοροδιαφυγής», λέει ο ερευνητής του Bruegel.

Εκτιμά άλλωστε ότι οι πιστωτές «αντιλαμβάνονται την ανάγκη η ελληνική οικονομία να αρχίσει να μεγεθύνεται» και επικαλείται στο ίδιο πλαίσιο το γεγονός ότι «δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη» οι ελληνικές εξαγωγές στο όνομα των οποίων υλοποιήθηκε η μείωση των αποδοχών.

Σημαντική παράμετρος για την έκβαση των εξελίξεων είναι και η ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν οι διαδικασίες, καθώς όσο καθυστερεί η διαπραγμάτευση τόσο παρατείνεται η αβεβαιότητα.

«Αβεβαιότητα σημαίνει λιγότερες επενδύσεις, περισσότερες αναλήψεις καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και μεγαλύτερη δυσκολία στην είσπραξη φόρων. Επίσης, ένα σημαντικό ποσό, ύψους 1,9 δισ., που αντιστοιχεί στην επιστροφή κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, δεν θα καταβληθεί προτού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση», σημειώνει ο ερευνητής του οικονομικού think tank, ο οποίος πάντως δεν θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό το σενάριο του αδιεξόδου: «Δίνω 10% για το ενδεχόμενο Grexit. Θα ήταν τόσο κακή εξέλιξη, και για τις δύο πλευρές, ώστε νομίζω ότι θα αποφευχθεί. Προβλέπω ότι θα δούμε παραχωρήσεις».

Περί Grexit

Ο ερευνητής του Bruegel, Zsolt Darvas, μιλώντας στη «Ν», επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι οποιοδήποτε επίπεδο χρέους είναι βιώσιμο εφόσον συνοδεύεται από ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός Grexit σημείωσε πως μια τέτοια εξέλιξη θα συρρίκνωνε το ΑΕΠ, θα ωθούσε την ανεργία προς τα πάνω, θα μείωνε τα έσοδα για τον προϋπολογισμό, θα απαιτούσε νέα δημοσιονομική λιτότητα και θα έθετε σε κίνδυνο τις μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. που αντιστοιχούν σχεδόν στο 3% του ΑΕΠ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ - [email protected]