Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015 21:43

Ντέισελμπλουμ: Εν αναμονή των ελληνικών θέσεων

Εν αναμονή των θέσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα βρίσκονται οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντέισελμπλουμ ο οποίος μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είναι έτοιμοι να συνεργαστού με τη  νέα ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διατηρηθεί η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης.

 

 

Εν αναμονή των θέσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα βρίσκονται οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντέισελμπλουμ ο οποίος μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είναι έτοιμοι να συνεργαστού με τη  νέα ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διατηρηθεί η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που επακολούθησε του σημερινού Eurogroup, ο Ντέισελμπλουμ αφού συνεχάρη τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική του νίκη, ανέφερε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον επόμενο υπουργό Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει, οποίος του κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

«Αυτό είναι μια καλή αρχή» είπε ο κ. Ντέισελμπλουμ.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι σημαντικά και δεν εξαλείφθηκαν εν μία νυκτί επειδή έγιναν εκλογές.

«Τα προβλήματα παραμένουν και υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει. Εμείς θα βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση, στη βάση μιας ειλικρινούς διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 16 Φεβρουαρίου, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερα στοιχεία για την πρόοδο που έχει συντελεστεί σχετικά με την παράταση ή όχι του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.

Σε ερώτηση για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, ο Γ. Ντέισελμπλουμ είπε ότι αυτό είναι αδύνατον να εκτιμηθεί, καθώς αναμένονται πρώτα οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέας παράτασης του ελληνικού προγράμματος,  είπε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις και τις φιλοδοξίες των νέων ελληνικών αρχών. Όπως σημείωσε, δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα μέσω των ΜΜΕ και εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι και η Ελλάδα από την πλευρά της θα πράξει το ίδιο.

Επανέλαβε όμως την πάγια θέση των Ευρωπαίων για τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας απέναντι στους εταίρους της.

Μοσκοβισί: Παραμένουν οι προκλήσεις

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι σχηματίστηκε τάχιστα η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία πιάνει αμέσως δουλειά. Ο ίδιος τόνισε ότι οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες θυσίες και δύσκολες επιλογές, οι οποίες στηρίχθηκαν από την Ευρωζώνη. Όπως είπε, οι προσπάθειες αυτές αποδίδουν καρπούς με την επιστροφή της ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας, ενώ ιδιαίτερα θετικά είναι τα αποτελέσματα στους τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγ, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί στην Ελλάδα 141,8 δισ. ευρώ και ότι ο EFSF διακρατεί το 44% του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, ο ΕFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας. Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο μέσος όρος ωρίμανσης των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 32 χρόνια.