Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Μαρτίου 2004 10:41

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, όπως της STMicroelectronics NV και της ASML Holding NV, μετά την ανακοίνωση της Advanced Micro Devices Inc., ότι η ζήτηση για chip θα αυξηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι μετοχές της British Airways Plc κινούντο ανοδικά μετά τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση της επιβατικής κίνησης των αεροπορικών εταιρειών kai στα υψηλότερα επίπεδα μέσα στο έτος, που έληξε στις 14 Μαρτίου.

Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 50 Index κέρδιζε ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στις 2.616,25 μονάδες στις 8:09' π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα. Ο Euro Stoxx 50, ο δείκτης για τις 12 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συναλλάσσονται με ευρώ, σημείωνε άνοδο 0,2%.

Οι μετοχές της ST, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής chip της Ευρώπης, κέρδιζαν ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 18,83 ευρώ η μία. Ανοδικά κινούντο και οι μετοχές της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής εξαρτημάτων για chip στην Ευρώπη, ASML και σε ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 13,51 ευρώ η μία.

Σύμφωνα με τη δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής chip για κομπιούτερ στον κόσμο, Advanced Micro, η ζήτηση εκτιμάται να αυξηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς οι εταιρείες αγοράζουν καινούργια κομπιούτερ, προκειμένου να αντικαταστήσουν εκείνα που αγόρασαν το 1999, σύμφωνα με τον Henri Richard, αντιπρόεδρο του τμήματος πωλήσεων, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Οι μετοχές της British Airways, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης, κέρδιζαν ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στις 261 πένες η μία. Η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 4,6% την εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Εταιρειών.

Οι εργασίες αυξήθηκαν εξ αιτίας της μεγαλύτερης ζήτησης για ταξίδια στη Βόρειο Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Συνολικά φέτος η επιβατική κίνηση σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 3,6%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Οι μετοχές της Bloomsbury Publishing Plc, της εταιρείας που εκδίδει τα βιβλία του Harry Potter, σημείωναν κέρδη 1,2%, φθάνοντας στις 247,5 πένες η μία. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στο σύνολο της χρήσης της τα καθαρά της κέρδη θα σημειώσουν αύξηση της τάξης του 45%, φθάνοντας στα 9,72 εκατ. λίρες Αγγλίας (18 εκατ. δολ.) μετά από τις πωλήσεις ρεκόρ του τελευταίου βιβλίου για τον μαθητή μάγο.