Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015 16:24

Σε πτωτική τροχιά οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι αγορές το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, στέλνοντας τις αποδόσεις αρκετών κρατικών ομολόγων σε νέα ιστορικά χαμηλά. Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι αγορές το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, στέλνοντας τις αποδόσεις αρκετών κρατικών ομολόγων σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο αγορές ομολόγων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Λίγο μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης στο 8,9%, ενώ μείωση κατά 9 μονάδες βάσης στο 2,66% σημείωσε και η απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού ομολόγου.

Επίσης, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,5%, του γαλλικού ομολόγου κατά 4 μονάδες βάσης στο 0,66% και του ισπανικού κατά 7 μονάδες βάσης στο 1,46%.

Υποχωρεί το ευρώ

Μετά την ανακοίνωση του προγράμματος QE το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,6% έναντι του δολαρίου.