Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω από την Standard & Poor's http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/24/890248.htm . της προοπτικής για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την πρόοδο μείωσης των επισφαλών δανείων. Οι μετοχές των τραπεζών, όπως της Mizuho Financial Group Inc. οδηγούσαν την άνοδο.

Ο Topix κέρδιζε ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στις 1.139,27 μονάδες στις 12:39' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, με τις μετοχές των τραπεζών να συμβάλλουν τα μέγιστα στην άνοδο του δείκτη. Ο Nikkei κέρδιζε ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στις 11.307,72 μονάδες. Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, εκτός του δείκτη της Ιαπωνίας, σημείωνε ελαφρά διαφοροποίηση, φθάνοντας στις 229,40 μονάδες.

«Οι τράπεζες είναι ένας από τους κλάδους της εσωτερικής οικονομικής ανάκαμψης», ανέφερε ο Hokan Hedstrom, fund manager στην Cominvest Asset Management GMB, στη Γερμανία. Ο Hedstrom, ο οποίος έχει επενδύσει τα περισσότερα κεφάλαια σε ιαπωνικές μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Morgan Stanley Capital International World Index, προτιμά μετοχές εταιρειών λιανικής πώλησης και εταιρειών του κλάδου του real estate.

Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής chip στον κόσμο κατόπιν σχεδιασμού των πελατών της, κινούντο ανοδικά για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών, μετά την ανακοίνωσή της για αγορά ιδίων μετοχών, τουλάχιστον 300 εκατ., σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειες του 13% που σημείωσαν από το Σάββατο με την αρχή της διένεξης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης της χώρας για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ολοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας κινούντο ανοδικά εκτός από τους δείκτες στην Αυστραλία, τη Ν. Κορέα, την Ταϊβάν, τη Νέα Ζηλανδία, τις Φιλιππίνες και τη Μαλαισία.