Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2004 08:11

Ιαπωνία : Σταθερή η οικονομική ανάπτυξη

ΜΕΙΩΣΗ των επισφαλών δανείων εμφάνισε η δεύτερη οικονομία στον κόσμο, η ιαπωνική, με αποτέλεσμα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's να αναθεωρήσει προς τα πάνω την αξιολόγησή του για την πορεία της.

Ειδικότερα, ο S&P κατέταξε την Ιαπωνία στο AA-, την τέταρτη υψηλότερη κατάταξη από πλευράς επενδύσεων από το «negative» στο «stable», προσθέτοντας ότι η χώρα εμφανίζεται ασφαλής για την επόμενη διετία.

Ο διοικητής της Bank of Japan, Toshihiko Fukui, διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο μηδέν και διοχέτευσε τρισεκατομμύρια γιέν στην οικονομία, βοηθώντας την να αναπτυχθεί με τους ταχύτερους ρυθμούς σε χρονικό διάστημα 13 ετών το τελευταίο τρίμηνο.

Οι εξαγωγές και οι δαπάνες των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Sharp Corp. και της Canon Inc., βοήθησαν την οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμούς 6,4% το τέταρτο τρίμηνο. Ο κλάδος της παροχής υπηρεσιών αναπτύχθηκε κατά 2,6% τον Ιανουάριο, έδειξε άλλη έκθεση χθες, σημάδι ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξάνονται μετά από τρεις υφέσεις που σημειώθηκαν από το 1991.

Οι ιαπωνικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές των τραπεζών, όπως της Mizuho Financial Group Inc. Ο δείκτης Topix κέρδιζε ποσοστό 0,5% φθάνοντας στις 1.138,69 μονάδες στη 1:15' μ.μ. στο Τόκυο. Το γιέν διαμορφώθηκε στα 106,73 έναντι του δολαρίου στη 1:15' μ.μ. στο Τόκυο από 106,76 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη.