Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2004 09:48

Virgin Atlantic : 1.400 νέες θέσεις εργασίας

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 1.400 εργαζομένους θα προσλάβει η αεροπορική εταιρεία του Richard Branson, Virgin Atlantic Airways Ltd., προκειμένου να επανδρώσει τα αεροσκάφη της τύπου A340-600 της Airbus, που θα δρομολογηθούν σε πτήσεις στην Καραϊβική και την Αυστραλία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με την British Airways Plc.

Η επέκταση θα βοηθήσει την Virgin Atlantic να επιτύχει ετήσια ανάπτυξη της επιβατικής κίνησης σε ποσοστό τουλάχιστον 10% την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Richard Branson σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο. Επίσης η αεροπορική εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην αγορά τουλάχιστον 30 αεροσκαφών τύπου Boeing 777 ή Airbus A340-600, αξίας τριών δισ. δολ. μέχρι το 2006.

Αισιόδοξος ο Richard Branson

«Υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία ότι η αγορά και συγκεκριμένα όλοι οι σημαντικοί τομείς του κλάδου των ταξιδίων, βελτιώνεται», είπε ο Branson συμπληρώνοντας : «Ατενίζουμε το μέλλον με ιδιαίτερη αισιοδοξία».

Η εταιρεία αυξάνει το στόλο της και δαπανά 50 εκατ. λίρες Αγγλίας (92 εκατ. δολ.) προκειμένου να τοποθετήσει κρεβάτια και μπαρ στα αεροσκάφη της για τους επιβάτες που ταξιδεύουν με την business class, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει πελάτες της British Airways στα υπερατλαντικά ταξίδια, από την American Airlines της AMR Corp. και από άλλες αεροπορικές εταιρείες πλήρους παροχής υπηρεσιών.

Η Virgin Atlantic, η οποία ανήκει κατά 49% στην Singapore Airlines Inc., και έχει έδρα στο Crawley, κοντά στο Λονδίνο, εκτιμά ότι θα εμφανίσει κατά τη χρήση που έληξε στις 29 Φεβρουαρίου καθαρά προ φόρων κέρδη υψηλότερα των 15,7 δισ. λιρών Αγγλίαw (19,4 εκατ. δολ.) που είχε εμφανίσει πέρυσι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Steve Ridgway, τον μήνα που πέρασε.

Σταθερά πρώτη η British

Η British Airways, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, ανακοίνωσε στις 9 Φεβρουαρίου ότι τα καθαρά της κέρδη ήταν περισσότερα από εξαπλάσια, φθάνοντας στα 83 εκατ. λίρες Αγγλίας κατά το τρίτο τρίμηνο της χρήσης που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, η οποία τόνωσε τα υπερατλαντικά ταξίδια.

Επίσης σχεδιάζει να μειώσει το ετήσιο κόστος της κατά 300 εκατ. λίρες Αγγλίας μέχρι το 2006, περιορίζοντας κι άλλο τις θέσεις εργασίας. Η εταιρεία μέχρι στιγμής έχει μειώσει τις θέσεις εργασίας κατά 13.000, απέσυρε το Concorde από τις πτήσεις της και μείωσε το ετήσιο κόστος λειτουργίας της κατά 800 εκατ. λίρες Αγγλίας.

Νέα σημεία για την Virgin

Η Virgin Atlantic απέκτησε 20% περισσότερα σημεία απογείωσης και προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Heathrow στο Λονδίνο τον Ιανουάριο. Η αγορά αυτή της έδωσε περίπου 2% των σημείων απογείωσης και προσγείωσης του αεροδρομίου που ανήκει στην BAA Plc, στη μεγαλύτερη εταιρεία λειτουργίας αεροδρομίων στον κόσμο.

Η British Airways από την άλλη πλευρά, που αποτελεί τον καλύτερο πελάτη της BAA, κατέχει περίπου το 41% των σημείων του Heathrow.

H Virgin Atlantic, σχεδιάζει να προσλάβει πιλότους, πληρώματα καμπίνας και μηχανικούς, καθώς επίσης και υπαλλήλους στα γραφεία της στα αεροδρόμια, σύμφωνα με τον Branson. Σήμερα απασχολεί συνολικά 7.000 ανθρώπους, έναντι 44.000 που απασχολεί η British Airways.

Σημειώνεται ότι η Virgin Atlantic βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Airbus SAS και την Boeing Co., προκειμένου να αυξήσει τον στόλο της, με 13 Boeing 747-400, εννέα Airbus A340-300 και έξι Airbus A340-600. H εταιρεία θα παραλάβει τρία ακόμη A340-600 μέσα στο επόμενο έτος. Επίσης είναι από τις πρώτες εταιρείες που θα παραλάβουν τα αεροσκάφη τύπου Airbus A380 των 555 θέσεων και παρήγγειλε έξι από τα αεροσκάφη που θα παρουσιαστούν από το 2006.

Η Virgin Atlantic δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το ποσόν που θα καταβάλει για τα δύο επιπλέον αεροσκάφη τύπου A340-600.

Οι νέοι προορισμοί θα περιλαμβάνουν πτήσεις στην Αβάνα και το Νασάου στις Μπαχάμες, που αρχίζουν τον Ιούλιο.

«Η αγορά για ταξίδια αναψυχής ειδικότερα στην Καραϊβική παραμένει ισχυρή τα τελευταία χρόνια παρά τις δυσμενείς συνθήκες και είμαστε πεπεισμένοι ότι η δημοτικότητά τους θα συνεχίσει να αυξάνεται τα ερχόμενα χρόνια», κατέληξε ο Richard Branson.