Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2004 10:29

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ερευνών αγοράς, Gartner Inc., για τις πωλήσεις των ημιαγωγών διεθνώς, οι οποίες ενδέχεται να αυξηθούν σε ποσοστό της τάξης του 30% φέτος. Οι μετοχές της Royal Philips Electronics NV και της Infineon Technologies AG, σημείωναν κέρδη.

Ο Dow Jones Stoxx 50 Index κέρδιζε ποσοστό 0,4% φθάνοντας στις 2.625,53 μονάδες στης 8:13' π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα. Ο Euro Stoxx 50, ο δείκτης για τις 12 χώρες που συναλλάσσονται με το ευρώ, σημείωνε άνοδο 0,4%.

Οι μετοχές της Philips, της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικών για ευρεία χρήση στην Ευρώπη, κέρδιζαν 1,7%, φθάνοντας στα 22,6 ευρώ η μία. Οι μετοχές της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη, Infineon, κέρδιζαν 1,4%, φθάνοντας στα 11,07 ευρώ η μία. Κέρδη 1,9%, στα 13,85 ευρώ η μία, σημείωναν οι μετοχές της ASML Holding NV, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής εξαρτημάτων για ημιαγωγούς στην Ευρώπη.

Οι πωλήσεις chip διεθνώς ενδέχεται να σημειώσουν αύξηση που θα κυμανθεί από 20% έως 30% φέτος, από 177 εκατ. δολ. που ήταν πέρυσι, καθώς η ζήτηση για ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται από εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών, όπως κινητά τηλέφωνα με κάμερες και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, σύμφωνα με την Gartner.

Οι μετοχές της Aviva Plc κινούντο πτωτικά, καθώς διαπραγματεύθηκαν χωρίς το δικαίωμα του μερίσματος. Συγκεκριμένα, οι μετοχές της υπ'αριθμόν δύο ασφαλιστικής εταιρείας της Βρετανίας, υποχωρούσαν κατά 11 πένες, ποσοστό 2,2%, φθάνοντας στις 516,5 πένες η μία. Οι επενδυτές που θα αγοράσουν σήμερα τις μετοχές της δεν θα εισπράξουν το μέρισμα, 15,15 πένες ανά μετοχή.