Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2004 12:28

Ενισχύεται το γιεν

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ σημείο των τελευταίων 30 ημερών αναρριχήθηκε σήμερα το γιεν έναντι του δολαρίου εν μέσω διάχυτης αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ιαπωνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο τρίτος κατά σειρά κυβερνητικός δείκτης - βαρόμετρο για τη δραστηριότητα στους τομείς υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 2,6% τον Ιανουάριο σε σχέση με το Δεκέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το Μάρτιο του 2000 http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/24/890106.htm .

Επιπλέον, η Standard & Poor’s αναβάθμισε την προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας σε σταθερή από αρνητική.

Η οικονομία της Ιαπωνίας θα αναπτυχθεί με σταθερούς ρυθμούς, έχοντας ως κινητήριο δύναμη τις εξαγωγές και τη μεταποιητική δραστηριότητα, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Τοσιχίκο Φουκούι, σε ομιλία του στην Κάτω Βουλή του ιαπωνικού κοινοβουλίου.

Ώθηση στο γιεν δίνει και η ανάκαμψη των ιαπωνικών μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου του Τόκιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/24/890327.htm .

Η άνοδος του ιαπωνικού νομίσματος περιορίζεται από το ενδεχόμενο παρέμβασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Σαντακάζου Τανιγκάκι, τόνισε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει δράση, εφόσον κρίνει απαραίτητη μια τέτοια κίνηση. «Είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν πολύ γρήγορα οι ιαπωνικές αρχές και πάλι στο προσκήνιο», εκτιμά ο Σιγκεχίρο Καμιμούρα, οικονομολόγος της Resona Bank στο Τόκιο.

Από την άλλη πλευρά, αρνητικά επηρεάζουν το δολάριο οι φόβοι για το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων, καθώς και η τέταρτη διαδοχική υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street.

Στις 12:19 (ώρα Ελλάδος) το δολάριο ισοδυναμούσε με 106,20 γιεν έναντι 106,750 γιεν αργά χθες το βράδυ.

Με ενδιαφέρον αναμένονται στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών, οι οποίες εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 1,5% το Φεβρουάριο έναντι μείωσης 2,3% τον Ιανουάριο.

Στις 17:00 θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις πωλήσεις νέων κατοικιών για το μήνα Φεβρουάριο.