Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2004 13:31

Πρόστιμο 497 εκατ. ευρώ στην Microsoft επέβαλε η Ε.Ε.

H Microsoft, η οποία κατηγορήθηκε για το μονοπώλιο των Windows που βλάπτει τον υγιή ανταγωνισμό, υποχρεώθηκε να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας τους, αφού την κατέστησαν στη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λογισμικού στον κόσμο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής, Mario Μonti, ζήτησε τελικά από την εταιρεία να διαθέσει όλες τις πληροφορίες που διαθέτει για τα Windows στους ανταγωνιστές της μέσα σε χρονικό διάστημα 120 ημερών και να προσφέρει μία έκδοση του συστήματός της χωρίς το Media Player στους κατασκευαστές και τους χρήστες μέσα σε 90 ημέρες. Στην εταιρεία επεβλήθη επίσης πρόστιμο ύψους 497 εκατ. ευρώ (609 εκατ. δολ.).

«Η σημερινή απόφαση αποκαθιστά της συνθήκες του υγιούς ανταγωνισμού στις αγορές και εγκαθιδρύει νέες αρχές για την πορεία της εταιρείας στο μέλλον, καθώς αυτή κατέχει ηγετική θέση», αναφέρει ο Monti σε γραπτή του δήλωση.

Δύο είναι τα μεγάλα ζητήματα που ανακύπτουν από την απόφαση της Επιτροπής και πρέπει να επιλυθούν μέσα στις 60 επόμενες μέρες. Σε ό,τι αφορά το Media Player, η Microsoft υποχρεούται να προσφέρει στους κατασκευαστές Η/Υ μία εκδοχή των Windows χωρίς το player, έτσι ώστε οι κατασκευαστές να μπορούν να επιλέξουν ποιό λειτουργικό πρόγραμμα θα εγκαταστήσουν στα προϊόντα τους ανάλογα με την επιθυμία των καταναλωτών.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά την πρόθεση του κ. Μonti να ζητήσει από τη Microsoft να δώσει νέες και περισσότερες πληροφορίες για τα Windows έτσι ώστε οι ανταγωνίστριες εταιρείες -όπως η Sun Microsystems και η Novell- να είναι σε θέση να κατασκευάσουν λογισμικό το οποίο θα λειτουργεί σε περιβάλλον Windows, όπως εκείνο της Microsoft.

Η Microsoft μπορεί να ασκήσει μέσα σε δύο μήνες και 10 ημέρες έφεση κατά της απόφασης αυτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.