Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015 13:08

Ναυτιλιακό Forum «Ν»: Ντιμπέιτ μεταξύ Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ για την αγορά και την οικονομία

Τα «ξίφη» τους για τη ναυτιλία, τη μεγαλύτερη και πιο εξωστρεφή βιομηχανία της χώρας, θα διασταυρώσουν την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου, τρεις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, στο 1ο Ναυτιλιακό Forum της «Ναυτεμπορικής».

Από την έντυπη έκδοση

Τα «ξίφη» τους για τη ναυτιλία, τη μεγαλύτερη και πιο εξωστρεφή βιομηχανία της χώρας, θα διασταυρώσουν την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου, τρεις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, στο 1ο Ναυτιλιακό Forum της «Ναυτεμπορικής».

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο και λίγες ημέρες μετά την εκδήλωση του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το νέο έτος, όπου ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλιτάδης Βαρβιτσιώτης και ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας είχαν μια πρώτη άμεση ανταλλαγή θέσεων. Οι τοποθετήσεις του κ. Δρίτσα, ο οποίος αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις θέσεις του κόμματός του για τη ναυτιλία, τη ναυτική εκπαίδευση και την ακτοπλοΐα προκάλεσαν προβληματισμό στους παριστάμενους παράγοντες της ναυτιλιακής κοινότητας. Ειδικά η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για δημόσιο φορέα ακτοπλοΐας, θέση γνωστή από το παρελθόν, αντιμετωπίστηκε με έντονο σκεπτικισμό.

Το 1ο Ναυτιλιακό Forum της «Ναυτεμπορικής» αποτελεί μία πρώτη τάξεως ευκαιρία να συνεχιστεί ο διάλογος για τα φλέγοντα θέματα της ναυτιλίας. Παράλληλα το Forum θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει τις μελλοντικές τάσεις ενός κλάδου ο οποίος αντιμετωπίζει εδώ και έξι τουλάχιστον χρόνια μια πρωτοφανή κρίση.

Στο συνέδριο έχουν κληθεί και θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Οικονομιών Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο καθηγητής Οικονομικών και υποψήφιος Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος & CEO της Golden Union Shipping Co και πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, o πρόεδρος της European Community Shipowners’ Associations (ECSA) Thomas Rehder, ο αντιπρόεδρος του NASDAQ OMX Meyer «Sandy» Frucher. Στο συνέδριο θα μιλήσουν ακόμη από την πλευρά της ναυτιλιακής κοινότητας στην πρώτη ενότητα με θέμα «Η διαχρονική συμβολή του ελληνικού εφοπλισμού στην οικονομία και κοινωνία - Αποτιμώντας το παρελθόν, σκιαγραφώντας το μέλλον» ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης, πρόεδρος Ιδρύματος Ευγενίδου, ο κ. Πάνος Λασκαρίδης, διευθύνων σύμβουλος Laskaridis Shipping Co. Ltd., και ο κ. Χαράλαμπος Σημαντώνης, πρόεδρος Ενωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων.

Στη δεύτερη ενότητα με θέμα «Χρηματοδότηση: Από τους εμποροτραπεζίτες αδελφούς Ράλλη στην τραπεζική δανειοδότηση και από τη Wall Street στα private equity funds» θα μιλήσουν ο κ. Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Εurobank, ο κ. Αντώνης Αργυρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Seaborne Capital Advisors Ltd., ο κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, γενικός διευθυντής Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Επενδυτικής Τραπεζικής στον Ομιλο Eurobank, ο κ. Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Star Bulk Carriers Corp, ο δρ Ιωάννης Κούστας, πρόεδρος & CEO της Danaos Corp., ο κ. Δημήτρης Κωνσταντίνου, επικεφαλής του Ναυτιλιακού Δικτύου της ΕΥ Διεθνώς, και ο κ. Ted Petropoulos, Head of Petrofin Research PSMI.

Στην τρίτη ενότητα με θέμα «H Ελλάδα διεθνές ναυτιλιακό κέντρο και ο ρόλος των υποστηρικτικών προς τη ναυτιλία υπηρεσιών» θα μιλήσουν ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης, πρόεδρος & διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΠ Α.Ε., ο δρ Ιωάννης Μερτζάνης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος δ.σ. Space Hellas, η κα Δωροθέα Ιωάννου, διευθύνουσα σύμβουλος Shipowners Claims Bureau (Hellas) Inc., ο κ. Ηλίας Τσακίρης, CEO Hellenic Hull Management (HMA) Limited, η κα Ελένη Πολυχρονοπούλου, εκτελεστική αντιπρόεδρος Εnvironmental Protection Engineering SA, η κα Αθηνά Βεζύρη, πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος SRH Marine Greece, Director, Comite International Radio-Maritime (CIRM).

Τέλος, στην τέταρτη ενότητα, με θέμα «Η πορεία των ναυλαγορών και οι νέοι δρόμοι του θαλασσίου εμπορίου: Εμπόδια, προκλήσεις και προοπτικές», θα μιλήσουν ο Dr. Martin Stopford, President, Clarkson Research, ο κ. Ιων Βαρουξάκης, πρόεδρος δ.σ. και διευθύνων σύμβουλος FreeSeas Inc., ο κ. Χάρης Βαφειάς, πρόεδρος και CEO Stealthgas Inc., ο κ. Γιάννης Δράγνης, Chief Executive Officer Goldenport Group ,ο κ. Γιάννης Κοτζιάς, διευθυντής Πωλήσεων Intermodal Shipbrokers, πρόεδρος στην Ενωση Ναυλομεσιτών, και ο κ. Μιχάλης Μποδούρογλου, πρόεδρος & CEO Paragon Shipping Inc. & Box Ships Inc.

Διατήρηση αυτοτελούς υπουργείου

Το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, με νέα ανακοίνωσή του, απαντά σε δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και επανέρχεται στο θέμα της διατήρησης του υπουργείου Ναυτιλίας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξει κανείς αιφνιδιασμός με αλλαγές στη δομή του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, το οποίο θα διατηρήσει την αυτοτέλειά του με όλες τις υπηρεσίες του. «Οι αλλαγές που είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν στον νέο Οργανισμό, που θεσμοθέτησε ο απερχόμενος υπουργός και ο οποίος έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του υπουργείου, θα γίνουν μετά από διαδικασία διαβούλευσης με τους φορείς συλλογικής εκπροσώπησης του ένστολου και πολιτικού προσωπικού».

Επίσης επισημαίνει ότι θα ενισχυθεί ο πολιτικός χαρακτήρας του υπουργείου με την ενδυνάμωση της στελέχωσης του πολιτικού προσωπικού και την αναβάθμιση του ρόλου του. Παράλληλα, τονίζει ότι ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για υποβάθμιση του ρόλου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, του οποίου τη σύσταση όχι μόνο είχε υποστηρίξει, αλλά και είχε υπερασπιστεί όταν έγινε προσπάθεια υποβάθμισής του και περιορισμού της αυτοτέλειάς του.

Τέλος, διευκρινίζει ότι ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κρατικοποίηση της ακτοπλοΐας» ή την κρατικοποίηση οποιασδήποτε εταιρείας. Ομως, προσθέτει «σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε το υπουργείο Ναυτιλίας να παραμείνει απλός διεκπεραιωτής εφοπλιστικών αιτημάτων, μειώνοντας τις θέσεις εργασίας των ναυτεργατών, καταργώντας συλλογικές συμβάσεις και εγκαταλείποντας τους νησιώτες να πληρώνουν πανάκριβα εισιτήρια, ενώ οι τιμές των καυσίμων μειώνονται».

Χορηγοί

Το 1ο Ναυτιλιακό Forum της «Ναυτεμπορικής» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της European Community Shipowners’ Associations (ECSA) και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και με την υποστήριξη σημαντικών χορηγών, όπως των Eurobank, Hellenic Hull Management, Olympic Shipping and Management S.A., The American Club, Manifet, ΟΛΠ, Otesat Maritel, Lexus, Chiotelis & Co, The Marshall Islands Registry, Perimenis Electrical Services, Bureau Veritas, Face to face Consultans, Interpretit, Access Γραφικές Τέχνες, Soynd & Visual Α.Ε., Redpixel. Χορηγοί επικοινωνίας του Συνεδρίου είναι οι: Elnavi, Εφοπλιστής, NAYΣ, Nafsgreen, Ναυτικά Χρονικά, Safety4sea, Theseanation.gr.