Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2004 00:01

Ωρα για αγορές

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ άνοδο κατέγραψαν τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τις αγορές να αφήνουν για λίγο στην άκρη τις ανησυχίες για τη διεθνή ασφάλεια.

Οι απώλειες των τελευταίων ημερών έχουν κάνει ορισμένες μετοχές να φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές, γεγονός που έκανε τους επενδυτές να σπεύσουν σε ευκαιριακές αγορές.

Στη Wall Street, το χθεσινό ράλι, με προεξάρχοντα τον τεχνολογικό τομέα, φάνηκε να τερματίζει τις πενταήμερες απώλειες, στη διάρκεια των οποίων τα blue chip υποχώρησαν σε νέα χαμηλά επίπεδα έτους. Αναλυτές αναφέρουν ότι τις μεγαλύτερες απώλειες από την πρόσφατη πτώση της αγοράς υπέστησαν κυρίως οι μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, γι' αυτό και οι μετοχές αυτές φαίνεται να ανακάμπτουν τώρα πιο γρήγορα από τα blue chip του Dow Jones.

Τα μεγάλα ονόματα του τεχνολογικού τομέα, Intel και Microsoft είδαν την αξία των μετοχών τους να ενισχύεται 3,5% και 2,6% αντίστοιχα.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 170,59 μονάδες, ποσοστό 1,70%, φθάνοντας στις 10.218,82 μονάδες. Με άνοδο 57,69 μονάδων, ποσοστό 3,02%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.967,17 μονάδες.

Στην Ευρώπη, το ράλι υποκινήθηκε από κέρδη εταιρειών όπως του ομίλου αντασφάλισης Swiss Re και του σουηδικού ομίλου λιανικής Inditex. Η μετοχή της Swiss Re ενισχύθηκε 6,6%, μετά την υψηλή κερδοφορία του και τις ενθαρρυντικές προβλέψεις για την προσεχή τριετία.

Ο δείκτης DJ Stoxx του ασφαλιστικού τομέα ενισχύθηκε 3%, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε περαιτέρω κέρδη, καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος - από τους πρώτους που πρόκειται να ωφεληθεί από άνοδο των μετοχικών τιμών - φαίνεται φθηνός.

Η μετοχή της Zurich Financial ενισχύθηκε 2,7%, της γαλλικής AXA 4,5%, της γερμανικής Allianz 2,7% και της ING 5,7%. Η μετοχή της Inditex, ιδιοκτήτη της γνωστής αλυσίδας Zara, ενισχύθηκε 13,1%, μετά τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με άνοδο 1,25%, καταγράφοντας το υψηλότερο κλείσιμο αυτής της εβδομάδας. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 1,86%.

Ωστόσο, η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται 5% χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα 20 μηνών, των 1.028 μονάδων που είχε αγγίξει στις αρχές Μαρτίου.

«Τα οικονομικά μεγέθη και τα κέρδη εξακολουθούν να είναι καλά. Πιστεύουμε ότι η αγορά θα ανακάμψει και θα αγγίξει νέα ύψη. Βεβαίως, αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο ακόμη θα διαρκέσει η αβεβαιότητα σε γεωπολιτικό επίπεδο», εκτιμούν αναλυτές της Fortis Global Markets.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ