Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015 09:27

Market Beat: Τάση δίνει το τέλος της βδομάδας, αφού θα καθορίσει το μέλλον για χρόνια

Μπορεί στην Ελλάδα να έχει σηκωθεί ψηλά το θέμα της σχέσης της χώρας με την ευρωζώνη, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα, η Τράπεζα που εποπτεύει την υπόσταση του κοινού νομίσματος και φροντίζει για την ομαλή οικονομική δραστηριότητα είναι έτοιμη να δράσει. Τα μάτια όλων των παραγόντων της επενδυτικής βιομηχανίας είναι εστραμμένα στην ΕΚΤ και στον κύριο Ντράγκι που πιθανολογείται ότι θα παρουσιάσει μια νέα πολιτική με στόχο να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αποπληθωρισμού που απειλούν την Ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Μπορεί στην Ελλάδα να έχει σηκωθεί ψηλά το θέμα της σχέσης της χώρας με την ευρωζώνη, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα, η Τράπεζα που εποπτεύει την υπόσταση του κοινού νομίσματος και φροντίζει για την ομαλή οικονομική δραστηριότητα είναι έτοιμη να δράσει. Τα μάτια όλων των παραγόντων της επενδυτικής βιομηχανίας είναι εστραμμένα στην ΕΚΤ και στον κύριο Ντράγκι που πιθανολογείται ότι θα παρουσιάσει μια νέα πολιτική με στόχο να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αποπληθωρισμού που απειλούν την Ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Το περίφημο QE η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης που την εφάρμοσε επί χρόνια η Fed μοιάζει αναπόφευκτη λύση στην προσπάθεια αναθέρμανσης της ανάπτυξης στη ζώνη του κοινού νομίσματος, που λαβώθηκε. Από τα προγράμματα σκληρής λιτότητας που εφαρμόστηκαν για την δημοσιονομική εξυγίανση των οικονομιών με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα.

Στο ΧΑ όμως εκτός των ειδήσεων από την Κεντρική Τράπεζα και τη ροή των δεδομένων από την πορεία των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα έχουμε και την επίδραση του κλίματος που δημιουργεί η προεκλογική αντιπαράθεση που ολοκληρώνεται στο πέρας της τρέχουσας εβδομάδας.

Στο τέλος της εβδομάδας έχουμε τις βουλευτικές εκλογές και το μόνο που θα μπορούσε να δώσει βάση για πρόβλεψη είναι το παρελθόν. Η εβδομάδα πριν την αναμέτρηση των κομμάτων με ευκαιρία τις εκλογές για την ευρωβουλή ήταν ανοδική, παρά το αποτέλεσμα. Αφού αποδείχθηκε τελικά πως συνέβαλλε στην ανατροπή της κανονικότητας στο μεταρρυθμιστικό έργο που είχε αναλάβει η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον κ.Σαμαρά. Φέτος οι αναλυτές διεθνώς υπογραμμίζουν πως η τρέχουσα είναι η εβδομάδα της Ευρώπης. Γιατί στις 22 περιμένουν την ΕΚΤ και στις 25 το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα.

Η νευρικότητα της προηγούμενης εβδομάδας κατέληξε σε μια εβδομαδιαία άνοδο που διαμορφώθηκε από την απόδοση των τραπεζικών blue chip αφενός και αφετέρου από την πίεση που ασκήσανε οι θεσμικοί στις ΓΡΙΒ -2,99%, ΔΕΗ -3,25%, ΕΕΕ -3,95%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,19%, ΕΛΠΕ -3,35%, και ΕΥΔΑΠ -2,44%, που έχασαν από -2,4% ως -3,95%, με τις ΕΥΡΩΒ -7,6% και ΟΛΠ -4,7% πρωταθλήτριες της καθόδου. Ενώ οι ΕΧΑΕ ΠΕΙΡ και ΤΙΤΚ υποχώρησαν περίπου -1,5%.

Η στατιστική εικόνα δεν θα λέγαμε πως είναι αποθαρρυντική, αφού δεν συνεχίστηκε η εγγραφή νεότερων χαμηλών σε βάθος έτους, ορίζοντας ως απαραβίαστα χαμηλά εκείνα της πρώτης εβδομάδας του έτους. Αν και την προηγούμενη, νέα χαμηλά μήνα αλλά και τελευταίων 12 μηνών σημείωσαν οι ΕΕΕ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η πρώτη έχει μεγάλη βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής του ΓΔ και οι πιέσεις που της ασκήθηκαν επηρέασαν την επενδυτική ψυχολογία γενικότερα.

Αποθαρρυντική ωστόσο είναι η συνειδητοποίηση πως θα απουσιάσει και την τρέχουσα εβδομάδα η θετική είδηση που θα μπορούσε να προσδώσει ανοδική ορμή στις τιμές των μετοχών του ΧΑ. Αφού λοιπόν δεν κατάφερε να ξεκολλήσει για τα καλά από τα επίπεδα κοντά στις 760 μονάδες ο ΓΔ καταλήγοντας στις 790, όλα πάλι μένουν ανοικτά σαν ενδεχόμενα για την κατεύθυνση των τιμών. Με την πτώση να ευνοείται από την αδράνεια των τιμών, που υποχωρούν με μικρά ανοδικά διαλείμματα από τη μέρα που ανακοινώθηκε η επίσπευση των διαδικασιών για εκλογή Προέδρου από την παρούσα βουλή.     

Την τρέχουσα εβδομάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στην Αμερική (εκτός της Δευτέρας που είναι αργία), ενώ με ενδιαφέρον όλες οι Αγορές θα περιμένουν την συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 22/1 για τις αποφάσεις της για τις αγορές ομολόγων. Στις ΗΠΑ σήμερα είναι αργία. Στις κυριότερες μελλοντικές δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ επισημαίνουμε αυτά τις Johnson & Johnson, Morgan Stanley, ΙΒΜ (20/1) Verizon (22/1) McDonald's και Bank of New York Mellon (23/1). Κατά τα άλλα το ημερολόγιο της εβδομάδας δεν περιέχει προγραμματισμένα οικονομικά γεγονότα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε την Παρασκευή 16/1 η Wall Street, διακόπτοντας το πενθήμερο πτωτικό σερί, καθώς έλαβε ώθηση από την ισχυρή ανάκαμψη του κλάδου ενέργειας και τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,10% στις 17.511,57 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε άνοδο 1,39% στις 4.634,38 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη 1,34% στις  2.019,42 μονάδες.

Παρ’ όλα αυτά, Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow υποχώρησε κατά 1,3% , ο Nasdaq  κατά 1,5% και ο S&P 500 κατά 1,3%.

Καταγράφοντας ένα εντυπωσιακό ράλι στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης, οι ευρωπαϊκοί δείκτες ξεπέρασαν τη νευρικότητα και με τη βοήθεια του ενεργειακού κλάδου κατέγραψαν στην τελευταία συνεδρίαση της περασμένης βδομάδας σημαντικά κέρδη. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  ενισχύθηκε κατά 0,79% στις 6.550 μονάδες, ο γερμανικός DAX  κατέγραψε άνοδο 1,35% στις 10.168 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 4.380 μονάδες. Ο ελβετικός δείκτης SMI σημείωσε απώλειες 5,9% στις 7.903,09 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 1,09% στις 352,40 μονάδες.

Επαναπροσδιορίζεται το «μηδέν» στην κλίμακα μέτρησης κάθε αξίας

Η εβδομάδα που ξεκινά έχει τεράστια σημασία για την παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία με την προσοχή των πάντων στην ΕΚΤ και στην αλλαγή της πολιτικής της, που την έχουν ήδη προεξοφλήσει μερικώς. Αναφερόμαστε στην υιοθέτηση της ποσοτικής χαλάρωσης QE, σαν πρόγραμμα αντιμετώπισης του αποπληθωρισμού που φαίνεται να εγκαθίσταται στην ευρωζώνη. Αλλά εκείνη που πέρασε θα μείνει αξέχαστη σε πολλούς ενεργούς ιδιώτες επενδυτές, που συναλλάσσονται στις αγορές νομισμάτων κυρίως όμως στους επαγγελματίες και τους διοικούντες σε αρκετές πλατφόρμες ψηφιακών συναλλαγών. Γιατί ξετινάχθηκαν κυριολεκτικά μετά την ξαφνική εκτόξευση του ελβετικού φράγκου. Αυτή προέκυψε από την απόφαση της (SNB) Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας να απελευθερώσει τη διακύμανση του φράγκου έναντι ενός ορίου στο 1,2, που ίσχυε έναντι του ευρώ, από το 2011. Η αναταραχή στις αγορές συναλλάγματος είναι μάλλον γνωστή.

Αναπροσαρμογή στα νομίσματα

Οι διαχειριστές κεφαλαίων θεώρησαν ότι η κίνηση από την SNB μπορεί να ερμηνευθεί από το ότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως πλησίασε η ώρα της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Συνεπώς, το όριο στην σχέση ανταλλαγής δεν προσέφερε κανενός είδους αμυντική θωράκιση στο φράγκο. Παρ 'όλα αυτά, η ανακοίνωση αποτέλεσε έκπληξη για τους συμμετέχοντες στην αγορά, και οι θέσεις πολλών ήταν στη λάθος πλευρά των συναλλαγών.

Ζυγίζοντας αυτή την κίνηση, είναι δυνατόν να γίνουν διάφορες αρχικές παρατηρήσεις. Πρώτον, η ελβετική οικονομία, που είναι ήδη αντιμέτωπη, με την καχεκτική της ανάπτυξη και τις επικρατούσες αποπληθωριστικές πιέσεις, είναι πιθανό να γείρει προς την ύφεση στο στον αντίκτυπο μιας τόσο μεγάλης και δραματικής κίνησης στο νόμισμα.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το μέγεθος της κίνησης του φράγκου έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, αλλά και για άλλα νομίσματα, ήταν αντίστοιχη με την κίνηση έναντι του ευρώ. Μια δεύτερη παρατήρηση είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε προσδοκίες για μια μεγαλύτερη κίνηση από την πλευρά της ΕΚΤ. Παρά το γεγονός ότι η SNB είναι απίθανο να είχε κάποια προειδοποίηση, το συμπέρασμα εκ της πολιτικής της είναι ότι οι Ελβετοί το αποφάσισαν, επειδή αναμένουν πιο δραματική δραστηριότητα από την ΕΚΤ. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να κάνει το ευρώ πιο αδύναμο έναντι του δολαρίου, αλλά και να εντείνει την διάθεση για κυνήγι κερδών από τις ευρωπαϊκές αγορές σταθερού εισοδήματος. 

Αναπροσαρμογή στις αποδόσεις

Αυτά όλα έχουν οδηγήσει στην αναθεώρηση εκτιμήσεων που έγιναν πριν λίγο καιρό, σχετικά με την πορεία των επιτοκίων των ομολόγων ΗΠΑ. Η δημοπράτηση 30ετών ομολόγων ΗΠΑ στις 14 Ιανουαρίου τιμολόγησε την απόδοση του μακροχρόνιου χρέους των ΗΠΑ στο 2,5%, ενώ στη δημοπρασία του Νοεμβρίου πέρυσι η απόδοση ήταν 3,09%. Το αποτέλεσμα είναι η τιμή εκείνων των ομολόγων να έχει ανέβει κατά 10% σε δυο μόλις μήνες. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν 3,04% στο τέλος του 2013, όταν η ευρεία συναίνεση θεωρούσε ότι θα κινηθεί υψηλότερα το 2014, επειδή η Fed αναμένονταν να περάσει σε νομισματικές πολιτικές σύσφιξης και να τερματίσει το τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Υπήρξε επίσης κάποια φλυαρία για μια "μεγάλη στροφή" από τα ομόλογα στις μετοχές. Η απόδοση του 10ετούς είναι αρκετά κάτω από 2%. Δεν θέλουμε τέτοιες μέρες να ζαλίσουμε τους αναγνώστες με πολλά. Δεν θα είναι έκπληξη αν η απόδοση του 10ετούς βρεθεί ξανά στο χαμηλό του 2012 (1,43%). Σε αυτό το σενάριο, η απόδοση του 30ετούς τίτλου θα μπορούσε να μειωθεί στο 2,00%. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων 10 ετών είναι ήδη πολύ χαμηλότερα εξωτερικό: στην Ιαπωνία (0,28%), στη Γερμανία (0,48%), τη Γαλλία (0,76%), τη Σουηδία (0,81%), και το Ηνωμένο Βασίλειο (1,58%). Σύμφωνα με τον Dr Yardeni τάση στην απόδοση των ομολόγων έχει υψηλή συσχέτιση με τις τάσεις τόσο του πληθωρισμού όσο και με την εξέλιξη στο ποσοστό του εργατικού δυναμικού που είναι 16-34 ετών. Αμφότερες οι μεταβλητές αυτές παραμένουν θετικές για τα ομόλογα.

Αναπροσαρμογή στις τιμές του Brent

Αλλά η εβδομάδα που πέρασε, τρίτη στη σειρά καθοδική για τους δείκτες του φάρου των χρηματιστηρίων, ξεκίνησε με την διατήρηση των ανησυχιών των επενδυτών από την συνεχιζόμενη πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων. Η τιμή του πετρελαίου χτύπησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε βάθος πεντέμισι ετών μετά από την είδηση πως οι Goldman Sachs και SocGen χαμήλωσαν τις προβλέψεις τους για τα επίπεδα της μέσης τιμής του πετρελαίου. Η Goldman τώρα βλέπει τις τιμές του Brent κατά μέσο όρο φέτος στα 50,40 δολάρια το βαρέλι, κάτω από την προηγούμενη εκτίμησή της για 83,75 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Brent μειώθηκε τη Δευτέρα σε 47,43 δολάρια, το χαμηλότερο από το Μάρτιο του 2009. Η προθεσμιακή τιμή του ενός γαλονιού βενζίνης μειώθηκε σε στα 1,32 δολάρια την προπερασμένη Παρασκευή, επίσης, το χαμηλότερο από το Μάρτιο του 2009.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η Goldman ήταν στην πρώτη γραμμή των φορέων που θέλησαν να πειστούν οι θεσμικοί επενδυτές, ότι τα εμπορεύματα θα πρέπει να είναι μια ξεχωριστή κατηγορία, περιουσιακών στοιχείων, στα χαρτοφυλάκιά τους. Η εταιρεία προώθησε την ιδέα με το επιχείρημα της επίτευξης μεγαλύτερης διασποράς του κινδύνου. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, πλάσαρε στην αγορά τον Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) ως τον καλύτερο τρόπο για να το πράξουν. Η εταιρεία ήταν με τους «ταύρους» για τις αναδυόμενες οικονομίες, ιδιαίτερα τις χώρες του BRIC, και πίστευαν σε ένα μεγάλο ανοδικό κύκλο για τα commodities. Ακόμα και αυτοί λοιπόν αναγκάστηκαν να δεχθούν την έκφραση της εποχής «LOWER FOR LONGER» για τις τιμές των εμπορευμάτων όπως συνηθίζεται στα ελληνικά η απόδοση του όρου commodities. Σημαίνει πως προβλέπουν περαιτέρω πτώση στην τιμή του Brent, με τον  Yardeni να θεωρεί πιθανή την μετάβαση ως τα μέσα του χρόνου προς τη στήριξη στα χαμηλά του Δεκεμβρίου του 2008, όταν στις 24 έπιασε τα 32 δολάρια. Κατόπιν θα επανέλθει στη ζώνη μεταξύ των 50 – 60 δολαρίων, από την μείωση της παραγωγής που προκαλεί η πτώση στην τιμή. Ο Walter Zimmerman της United-ICAP, που προέβλεψε την περυσινή βουτιά, υπογράμμισε πως αυτή προκαλείται από υπερβάλλουσα προσφορά. Κάθε φορά που αυτή είναι η αιτία για την πτώση των τιμών, αξίζει να ανατρέχουμε στην στατιστική προϊστορία και η πιο πρόσφατη πτώση των τιμών από υπερπροσφορά πετρελαίου ήταν το 1986. Αυτή υπαγορεύει πως ο χρόνος για να συνέλθουν οι τιμές μπορεί να φθάσει και στα πέντε χρόνια.

Αναπροσαρμογή νομισματικών πολιτικών

Το 2015 ξεκίνησε και η απειλή για την εμφάνιση εξαιρετικά μεγάλου «ψύχους» στην Wall Street ήταν το Grexit. Αλλά, ενώ στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει ακόμα εκλογές οι αγορές στα commodities στα νομίσματα στα ομόλογα αλλά και για ζητήματα όπως οι πληθωριστικές πιέσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται σε κατάσταση αλλαγής των προβλέψεων των εκτιμήσεων και των προσδοκιών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αρχίζουν να πιστεύουν ότι η «υπομονή» των μελών της FOMC, που χαράζει την νομισματική πολιτική της Fed, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το πρώτο εξάμηνο του 2015. Τα επιχειρήματα για αυτό τα αντλούν από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του 2014, αλλά και από την εικόνα που παρουσιάζει η παγκόσμια ανάπτυξη για την οποία και η Παγκόσμια Τράπεζα υποχρεώθηκε σε προς τα κάτω επανεκτίμηση.

Το κύριο γεγονός της εβδομάδας θα είναι συνάντηση της Πέμπτης της ΕΚΤ, η οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αποφασίσει την έναρξη της εκστρατείας αγοράς κρατικών ομολόγων σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό.

Πηγές είπαν στο Reuters ότι μπορεί η ΕΚΤ να παρουσιάσει μια υβριδική προσέγγιση – με την αγορά χρέους που ένα μέρος του κινδύνου να μοιράζεται σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, ενώ οι εθνικές κεντρικές τράπεζες να μπορούν να κάνουν ξεχωριστές αγορές των δικών τους.

Υπήρξε επίσης αναφορά πως θα μιλήσει για το πρόγραμμα που πρέπει να περιορίζεται σε μέγεθος στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απογοητεύσει τους επενδυτές που ανέμεναν πιο τολμηρά μέτρα.

Ακριβώς για να κάνει την ευρωπαϊκή πρόκληση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά ακόμη μεγαλύτερη, οι γενικές εκλογές που θα γίνουν στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου πιθανά να αναδείξουν νικητή το αντιμνημονιακό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρούσε ο James Ashley, της RBC Capital Markets. Αποκαλύπτοντας το διεθνές ενδιαφέρον για τα εσωτερικά μας αυτές τις μέρες. Όλη αυτή η αβεβαιότητα που διατηρείται γύρω από το ευρώ  ήταν η αιτία που καρφώθηκε στα 1,1566 δολάρια, έχοντας χτυπήσει ένα χαμηλό 11ετίας στα 1,14595 δολάρια την Παρασκευή.

ΧΑ

Με δυο ανοδικές και τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου στα παράγωγα, αποδείχθηκε ανοδική. Αν και στην τελευταία συνεδρίαση, οι άγριες πιέσεις απείλησαν αυτό το ενδεχόμενο, παρά τα δυνατά και σχεδόν ισοδύναμα ανοδικά βήματα τη Δευτέρα και την Τρίτη. Όσον αφορά στη ροή των ειδήσεων από το εσωτερικό ή εκείνων από το εξωτερικό που σχετίζονταν με την εσωτερική πολιτική σκηνή, είχαμε πάλι τα συνήθη. Με τις υπερβολές των υποσχέσεων και των επιχειρημάτων που τις στήριζαν οι δυο μονομάχοι και από το εξωτερικό, είχαν σχέση με την υπενθύμιση των υποχρεώσεων για κάθε κράτος μέλος της ευρωζώνης.

Η κατάσταση δικαιολογεί από μόνη της την νευρικότητα και τις γρήγορες εναλλαγές στη διάθεση για ανάληψη κινδύνου από τους θεσμικούς. Ωστόσο και στο διεθνές πεδίο σημειώθηκαν γεγονότα που επέδρασαν στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά και στο ΧΑ επίσης ενισχυτικά στην ήδη επικρατούσα μεταβλητότητα. Στην αρχή της εβδομάδας υπέρ αποστροφής στο κίνδυνο λειτούργησαν κάποια απογοητευτικά δεδομένα για την οικονομία των ΗΠΑ οι χαμηλές τιμές στα commodities και οι ανακοινώσεις για τα κέρδη των επιχειρήσεων των ΗΠΑ που δεν ήταν τόσο καλά ούτε οι προβλέψεις τους για το 2015. Μετά ήλθε το κούρεμα των εκτιμήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανάπτυξη στο 2015 και 2016 και τη σφραγίδα έβαλε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, που κατάργησε το πλαφόν για την ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ. Αυτό προκάλεσε σοκ και δέος στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία και το ΧΑ συμπεριφέρθηκε σαν τον βρεγμένο που τη βροχή δεν φοβάται.

Μετά το rebound της Παρασκευής 9/1 η διαπραγμάτευση την Δευτέρα και την Τρίτη, απέφερε υπολογίσιμα κέρδη στους βασικούς δείκτες. Έτσι με τζίρους κοντά στα 80 εκατ. ευρώ και την πλειονότητα των κλαδικών δεικτών σε άνοδο, ο ΓΔ την Τρίτη ενισχύθηκε κατά +3,26% από +3,78% την προηγούμενη φθάνοντας στις 835,40, ο 25άρης +3,84% από +3,52% οδηγούμενος στις 268,1 και ο FTSEM +2,34% από +3,81%. Ο κλάδος των Τραπεζών που εμφάνισε  +5,02% από +5,21% ανοδικό βηματισμό στήριξε τις επιδόσεις των βασικών δεικτών τις δυο ανοδικές μέρες της βδομάδας, και αρωγοί ήταν οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +7,05% από +8,90%, τα Ταξίδια Αναψυχή +4,75% από +4,46%, Πετρελαίου Αερίου +4,28% από +4,75%, και Τηλεπικοινωνιών +4,11% από +1,43%. Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές είχαν αξία πάνω από 13 εκατ. ευρώ τονίζοντας την συμμετοχή των θεσμικών για λόγους αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίου.

Την Τετάρτη το διεθνές κλίμα ήταν βαρύ για τις μετοχές από την Ασία ως την Νέα Υόρκη και στο ΧΑ επικράτησαν οι πιέσεις με ανοδικούς μόνο τους κλάδους των Τηλεπικοινωνιών και των εταιριών στα Ταξίδια Αναψυχή. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,90% και έφθασε στις 819,55 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 263,90 με μεταβολή -1,56%. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,558 οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία  9,165 εκατ. ευρώ. Την Πέμπτη οι Ελβετοί σόκαραν την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα και οι θεσμικοί στο ΧΑ αντέδρασαν πιέζοντας τις μετοχές άγρια στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και στις δημοπρασίες.  Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,78% και έφθασε στις 805,00 μονάδες, ο 25άρης με μεταβολή -2,13% ακούμπησε στις 258,3 και την πτώση, με τζίρο κοντά στα 78 εκατ. ευρώ, οδήγησαν οι εταιρίες Χρ/μικών Υπηρεσιών -4,04%, Τραπεζών -3,93% και Κοινής Ωφέλειας -3,78%. Στην ευρωζώνη η εξασθένιση του ευρώ θεωρήθηκε θετική εξέλιξη και ώθησε ψηλότερα τους βασικούς δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών με μεταβολές ασυνήθιστα μεγάλες.

Η τελευταία συνεδρίαση έγινε κάτω από καθεστώς πιέσεων. Προκλήθηκαν μεγάλες απώλειες στους βασικούς δείκτες που επέστρεψαν κοντά στα χαμηλά της πρώτης συνεδρίας, αλλά σφραγίστηκε από την απόφαση των θεσμικών να μη κλείσει ο 25άρης κάτω από τις 250 μονάδες. Το κλείσιμο έγινε με τις απώλειες 50% μικρότερες από την μεγαλύτερη τιμή τους μέσα στη μέρα. Αυτό είναι το μόνο θετικό στην κληρονομιά της τρέχουσας εβδομάδας από την προηγούμενη μαζί με τη θετική μεταβολή των βασικών δεικτών σε εβδομαδιαία βάση. Ο τζίρος ήταν κοντά στα 100 εκατ. ευρώ και ήταν πάλι οι Τράπεζες -4,63%  η βάση της καθόδου με παρέα τις εταιρίες στα Ταξίδια Αναψυχή -6,05%, Τεχνολογίας -4,07% και Κοινής Ωφέλειας -2,53%.

Στατιστικά θετικό είναι ότι οι τιμές δεικτών και μετοχών έχουν παρά τις καθοδικές συνεδριάσεις απόσταση από τα ελάχιστα εβδομάδας πάνω από +2% και υπερδιπλάσια είναι εκείνη από τα ελάχιστα τελευταίων 30 ημερών που είναι και κατώτερη τιμή σε βάθος 12 μηνών.

Ο ΓΔ κέρδισε τελικά +1,41%, ο 25άρης +1,28% και ο FTSEM +0,68%. Ωστόσο το πλήθος των blue chip με απώλειες είναι 10 και ξεχωρίζουν από αυτές οι ΕΥΡΩΒ -7,6% και η ΟΛΠ -4,7% αλλά μεταξύ -2,4% και -3,99% ήταν οι μεταβολές των ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, και ΕΥΔΑΠ και κοντά στο -1,5% ήταν η μεταβολή των ΕΧΑΕ, ΠΕΙΡ και ΤΙΤΚ. Στον αντίποδα ξεχώρισαν για τα κέρδη σε 5 συνεδρίες οι ΜΠΕΛΛΑ +15,9%, ΙΝΛΟΤ +10,4% ενώ άνοδο υπερδιπλάσια των δεικτών και ως +7,7% είχαν αλφαβητικά ΒΙΟ ΕΤΕ ΜΟΗ ΜΥΤΙΛ ΟΤΕ και ΦΦΓΚΡΠ. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα της αυξημένης μεταβλητότητας στην αγορά της Αθήνας πριν την εβδομάδα της ΕΚΤ και των ελληνικών εκλογών. 

Τεχνική ανάλυση

Ο Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης την εβδομάδα που πέρασε κατέγραψε νέο υψηλό έτους στις 842 μονάδες την Τρίτη, ολοκληρώνοντας μια γρήγορη και έντονη αντίδραση από την ζώνη στήριξης των 750 μονάδων. Στο σημείο αυτό κατοχυρώθηκε ένα σημαντικό μέρος των βραχυπρόθεσμων κερδών, ενώ τα κλεισίματα που ακολούθησαν στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις έδειξαν ότι η τεχνική αντίδραση έλαβε τέλος.

Η διαγραμματική εικόνα επιβαρύνθηκε την Παρασκευή καθώς το καθοδικό κενό (805 -786) του ανοίγματος εκτός από ένδειξη για την αύξηση της ορμής της πτωτικής τάσης, αποτελεί το νέο επίπεδο αντίστασης της Αγοράς. Σε αυτή την γρήγορη κίνηση ενεργοποιήθηκε ένα ασθενές σήμα αγορών από τον MACD το οποίο μετά την υποχώρηση της Παρασκευής βρίσκεται υπό αρνητική αναθεώρηση.

Το ξεκίνημα της αντίδρασης έγινε από το όριο των υποτιμημένων ζωνών και η ανάσα που δόθηκε στις ημέρες που ακολούθησαν αποφόρτισε αισθητά την εικόνα υπερβολής.

Εκτιμάται ότι ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει πολύ σύντομα τα προηγούμενα χαμηλά με τις πιθανότητες να παραμένουν υπέρ των πωλητών.

Η δομή της πτώσης με τα συνεχόμενα "ζιγκ-ζαγκ" δείχνει ότι οι πωλητές κάνουν πολύ προσεκτικές διανομές δίνοντας τις απαραίτητες ανοδικές ανάσες ώστε να συντηρούν κάποιο ενδιαφέρον και να μπορούν να βρίσκουν αγοραστές. Αν και η Αγορά έχει τιμήσει και τις δύο φορές την ζώνη στήριξης των 750 μονάδων, την τρίτη φορά δύσκολα θα αποφευχθεί η καθοδική διαφυγή, καθώς συνήθως όσο δοκιμάζεται μια στήριξη (ή αντίσταση) χάνει την ανθεκτικότητά της.

Σήμερα

Οι περισσότερες ασιατικές αγορές μετοχές ακολούθησαν την Wall Street βαδίζοντας υψηλότερα τη Δευτέρα, αν και οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί μήπως και απογοητευτούν και πάλι με τα οικονομικά δεδομένα από την Κίνα και την πολιτική τόνωσης της στη ζώνη του ευρώ.

Υπέρ της διατήρησης των επιφυλάξεων λειτούργησε η πτώση για τις κινεζικές μετοχές, εν μέρει από ειδήσεις ότι η ρυθμιστική αρχή των κινεζικών χρηματιστηρίων απαγόρευσε για τρεις μήνες σε τρεις μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες το άνοιγμα νέων λογαριασμών με margin accounts για τους πελάτες.

Μια έκρηξη στα  margin accounts είναι ένας λόγος που οι μετοχές στην Κίνα οδηγήθηκαν στα ύψη τους τελευταίους μήνες και οι μετοχές σήμερα άνοιξαν απότομα χαμηλότερα. Η αγορά της Σαγκάης έχει πτώση -3,9%, ενώ ο δείκτης CSI300 με τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στη Σαγκάη και τη Σενζέν υποχώρησε 4,2%.

Οι αγορές αλλού στην ασιατική περιφέρεια ήταν γενικά πιο σφριγηλές εμφανίζοντας μικρές θετικές μεταβολές, με τον κύριο δείκτη της Αυστραλίας στο 0,27% τοις εκατό και το Nikkei της Ιαπωνίας σε άνοδο +0,71%.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας βρίσκεται +0,4% ψηλότερα για να εξετάσει τα υψηλά έξι εβδομάδων.

Δεν ήταν τόσο θετικά τα στοιχεία της Κυριακής που δείχνουν ότι οι τιμές νέων κατοικιών το Δεκέμβριο στην Κίνα μειώθηκαν κατά μέσο όρο 4,3%, από έτος σε έτος, σε 68 από τις 70 μεγάλες πόλεις που παρακολουθούνται. Αν και ο όγκος των πωλήσεων ακινήτων πήρε μεγάλες διαστάσεις, τα τεράστια αποθέματα των απούλητων σπιτιών αναμένεται να διατηρήσουν την πίεση στον τομέα και την οικονομία μέσα στο 2015.

Αυτό ήταν απλώς ένα ορεκτικό με κύριο πιάτο την έκθεση της Τρίτης, για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, το οποίο αναμένεται να δείξει πως η ετήσια ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε και έπεσε στο 7,2% κατά το τελευταίο τρίμηνο, δηλαδή με ανάπτυξη στο σύνολο του έτους κάτω από το 7,5% που ήταν ο στόχος του Πεκίνου και θα είναι η πιο αδύναμη μεταβολή σε 24 χρόνια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance

Η ξαφνική κίνηση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας να εγκαταλείψει την ελάχιστη ισοτιμία του EUR/CHF (1.20 επί τριετίας) υποδεικνύει την πιθανότητα η Ευρωζώνη να εισέλθει σε νέα εποχή νομισματικής πολιτικής. Το καθεστώς της σταθερής ισοτιμίας στο 1.20 συντηρήθηκε ως αντισταθμιστικό μέτρο στο διαχειριστικό πρόγραμμα του χρέους της Ευρωζώνης (και δη των ελλειμματικών Χωρών). Με αυτόν τον τρόπο, οι Ελβετοί κατόρθωσαν να μην επηρεαστούν από το κόστος που προέκυψε από τις Ευρωπαϊκές πολιτικές (καθώς μέρος του ισοζυγίου κεφ. μεταβιβάσεων περιελάμβανε και ξένα διαθέσιμα σε ευρώ), υπολογίζοντας ότι το κόστος από το ακριβό της φράγκο ήταν μικρότερο (ή ίσο) από αυτό.

Η απόφαση της SNB να αποσύρει την πρότερη πολιτική, μας προϊδεάζει ότι τελικά η ποσοτική χαλάρωση που ανακοίνωσε ο Draghi είναι πλέον πραγματικότητα, με τις αποφάσεις της 22ας Ιανουαρίου να αναμένονται όχι ως προς το "ΑΝ", αλλά ως προς το "ΠΩΣ". Μια πραγματικότητα που ενδυναμώνεται από το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν τις ανακοινώσεις, επιλύθηκε το νομικό ζήτημα σχετικά με τον περιορισμό (στην συγκεκριμένη περίπτωση την άρση του περιορισμού) του μεγέθους της QE.

Κάποιες αναλύσεις κάνουν λόγο για 500 δισ €, άλλες πάλι προσεγγίζουν το 1 τρισ €, σε κάθε περίπτωση μιλάμε πλέον για μετάβαση από την αναμενόμενη QE (κατά Fisher) σε πραγματική QE δηλαδή καθεστώς μόνιμης μεταβολής προσφοράς χρήματος, και με μέγεθος που φαινομενικά θα δώσει μια γενναία ένεση ρευστότητας σε μια Ευρώπη που την τελευταία πενταετία προσαρμόστηκε δημοσιονομικά, με πρωτοφανή δυναμική σε κάποιες περιπτώσεις.

Έχοντας πλέον ζήσει την ύφεση σε όλα της τα στάδια σε νεοκλασικούς όρους (μείωση συνολικού προϊόντος, μείωση κόστους παραγωγής-μισθοί και Α' Ύλες-, δημοσιονομικές προσαρμογές, κλπ), η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση έχοντας όλες πλέον τις προϋποθέσεις για υγιή ανάπτυξη, με το σχετικά φθηνό της νόμισμα να δίνει τον τόνο, και την κυρίαρχη Γερμανία να δανείζεται πλέον με μηδενικό επιτόκιο (εδώ και αρκετό καιρό).

Στο κομμάτι της Ελληνικής πραγματικότητας, τώρα, τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα. Η Ευρώπη θα "αγοράσει" Ελληνικό χρέος (μέσω αγοράς ομολόγων κατά το επικείμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) με την βασική προϋπόθεση ότι δεν παραμένουν ανοιχτές συμβάσεις (δλδ να έχουμε βγει από το Μνημόνιο). Η τραγική πολιτική συγκυρία όμως (πολιτική αστάθεια, δυσκολία εγκαθίδρυσης αυτοδύναμης Κυβέρνησης, αντιμνημονιακές τάσεις) έρχεται να προσθέσει μεγάλη ανησυχία στην εξίσωση, καθώς λίγο μετά τις εκλογές (τον πρώτο τουλάχιστον γύρο), η Ελλάδα καλείται να λήξει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, κάτι που πιθανότατα θα αναβάλλεται έως να βρεθεί το κατάλληλο πολιτικό σχήμα. Και όσο αναβάλλονται οι τελικές συμφωνίες, τόσο θα αναβάλλεται και η πραγματοποίηση του προγράμματος αγοράς Ελληνικών ομολόγων.

Και έτσι, θα αναβάλλεται η "μεταφορά" του χρέους μας στην ΕΚΤ και μάλιστα με τις Αγορές πιθανόν να πιέζουν κι άλλο τις αποδόσεις των ομολόγων σφίγγοντας περεταίρω την τελική έκβαση. Εν κατακλείδι, είναι απολύτως κρίσιμο το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου, αν πάρουμε τα παραπάνω ως πιθανότερα ενδεχόμενα, κυρίως σχετικά με τις αποφάσεις του Draghi. Θετική έκβαση θα φέρει τεράστια ανακούφιση στην πολύ πιεσμένη Κεφαλαιαγορά και τα ομόλογα (Κρατικά και εταιρικά) θα απομακρυνθούν αισθητά από τις πολύ υψηλές αποδόσεις που προσφέρουν αυτήν την περίοδο.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Η αυξημένη μεταβλητότητα συνεχίστηκε για μια ακόμη εβδομάδα στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, έχοντας αυτή την φορά την συνδρομή του εξωτερικού παράγοντα. Η ευαισθησία των τιμών στα αρνητικά νέα είναι σαφώς υψηλότερη αυτή την περίοδο, καθώς το πλήθος των ειδικών και επιμέρους κινδύνων που αφορούν τις Ελληνικές μετοχές αυτή την περίοδο δεν αφήνει πολλά περιθώρια μετριοπαθών διακυμάνσεων. Έτσι, η απόκλιση στα έσοδα του προϋπολογισμού αρχικά, η απελευθέρωση της ισοτιμίας του Ελβετικού φράγκου και η επιστροφή των Ελληνικών Τραπεζών στην χρηματοδότηση από τον ELΑ, αποτέλεσαν ένα δυνατό μίγμα καταλυτών επηρεάζοντας το σύνολο της Αγοράς.

Κατά τα άλλα η ειδησεογραφία περιστράφηκε γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς απομένει μόλις μία προεκλογική εβδομάδα και το ενδιαφέρον για τα οικονομικά θέματα βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας.

Από τα όσα έχουν διαδραματιστεί σε αυτές τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες του 2015 στην Ελληνική Αγορά επισημαίνουμε τα εξής: 

α) Η μείωση του ενδιαφέροντος που αποτυπώνεται στους συναλλακτικούς τζίρους (70 – 80 εκατ. ευρώ) αποδίδεται στην αποχή σημαντικού μέρους των επενδυτών, οι οποίοι θα επανέλθουν όταν οι συνθήκες ρίσκου έχουν επιστρέψει σε πιο επιθυμητά επίπεδα, 

β) Οι έντονες διακυμάνσεις και οι γρήγορες κινήσεις των μετοχών στην άνοδο και την πτώση προδίδουν μια πιο βραχυπρόθεσμη - τυχοδιωκτική - κερδοσκοπική ταυτότητα εμπλεκομένων, 

γ) η ενσωμάτωση των διαφόρων κινδύνων στις τιμές δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς η πλειοψηφία των τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δείχνει να παραμένει ισχυρά εξαρτημένη στις αρνητικές επιδράσεις του εσωτερικού περιβάλλοντος παρά την σημαντική υποχώρηση των τιμών και την ελκυστικότητα των αποτιμήσεων.

Στις 22 Ιανουαρίου αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η ομιλία του διοικητή της ΕΚΤ από την οποία οι επενδυτές αναμένουν λεπτομέρειες για τον χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αγοράς Κρατικών ομολόγων των Μελών της Ευρωζώνης.

Οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων του δ' τριμήνου στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, ωστόσο στην Αμερική η επόμενη εβδομάδα θα έχει περισσότερο περιεχόμενο από εταιρικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. 

Συγκεκριμένα στις κυριότερες δημοσιεύσεις επισημαίνουμε τις Johnson & Johnson, Morgan Stanley, ΙΒΜ (20/1) Verizon (22/1) McDonald's και Bank of New York Mellon (23/1). Κατά τα άλλα το ημερολόγιο την ερχόμενη εβδομάδα δεν περιέχει προγραμματισμένα οικονομικά γεγονότα.

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust

Οι δύο πρώτες ανοδικές συνεδριάσεις της εβδομάδας οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 810 μονάδες, ως τις 842 μονάδες, επίπεδα όμως που δεν κατάφερε να διατηρήσει με αποτέλεσμα την επιστροφή στη περιοχή των 780 μονάδων.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να αποσύρει την στήριξη στην ισοτιμία EUR/CHF από το 1,2 οδήγησε σε τεράστια αναταραχή τις Αγορές και τα νομίσματα και πρόσθεσε άλλο ένα "βαρίδι" στις Ελληνικές Τράπεζες, που έχουν έκθεση σε δάνεια σε Ελβετικό φράγκο, ενώ η αίτηση δύο Ελληνικών Τραπεζών για προληπτική ένταξη στον ELA αποδεικνύουν τη μείωση της ρευστότητας στην Οικονομία.

Τα δύο αυτά ζητήματα οδήγησαν τον δείκτη των τραπεζών από τις 100 μονάδες κάτω και από τις 89 μέσα σε δύο μέρες, με συνέπεια να παρασυρθεί ο Γενικός Δείκτης και οι υπόλοιπες μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα, βοηθούμενες και από τα στοιχεία που έδειξαν σημαντική υστέρηση των εσόδων για το 2014 έναντι των στόχων.

Η εβδομάδα είναι η τελευταία πριν τις εκλογές και ζητούμενο για τον Γενικό Δείκτη είναι η διατήρηση των χαμηλών των 757 μονάδων, γιατί διάσπαση αυτού του επιπέδου θα ανοίξει τον δρόμο προς την επόμενη στήριξη των 650 μονάδων.

Η διαφορά σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, είναι ότι η αβεβαιότητα στην Αγορά θα παραμείνει και μετά την επόμενη Κυριακή. Ερωτήματα για το αν προκύψει σταθερή Κυβέρνηση, ποια πολιτική θα ακολουθήσει, ποιο το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και πως θα αντιμετωπιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες δεν θα μπορούν να απαντηθούν ούτε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, με συνέπεια η διατήρηση ρευστότητας να είναι το ζητούμενο για τους επενδυτές.

Την επόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στην Αμερική (εκτός της Δευτέρας που είναι αργία), ενώ με ενδιαφέρον όλες οι Αγορές θα περιμένουν την συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 22/1 για τις αποφάσεις της για τις αγορές ομολόγων. Είναι ζητούμενο, για την Ελλάδα, αν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι μετοχές στην Κίνα πέφτουν περισσότερο από 6%

Η μεταβλητότητα επέστρεψε στην Ασία μετά την σταθεροποίηση στις ΗΠΑ την Παρασκευή. Ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε άνω του 6% σήμερα μετά από τις ρυθμιστικές αρχές που απαγόρευσε για τρεις μήνες σε τρεις μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες το άνοιγμα νέων λογαριασμών με margin accounts για τους πελάτες. Μια έκρηξη στα  margin accounts είναι ένας λόγος που οι μετοχές στην Κίνα οδηγήθηκαν στα ύψη τους τελευταίους μήνες (Financial Times) και οι μετοχές σήμερα άνοιξαν απότομα χαμηλότερα. Άλλες αγορές στην Ασία, ωστόσο, εμφανίστηκαν ισχυρότερες μετά την ανάκαμψη στις αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, η οποία βοηθήθηκε από τα ισχυρά στοιχεία για την οικονομία στις ΗΠΑ. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε υψηλό 11-ετίας.

Όλα τα μάτια θα είναι εστραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη όπου περιμένουμε μια ανακοίνωση προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων που αφορά σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σε υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διαμορφώνοντας το outlook σε αρνητικό, από σταθερό προηγουμένως. Παράλληλα, διατηρεί την αξιολόγηση του «Β». Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου, η αρνητική αναθεώρηση των προοπτικών της Ελλάδας αντανακλά τους υψηλούς κινδύνους της πολιτικής αβεβαιότητας κατά την τρέχουσα περίοδο, επηρεάζοντας την πρόσβαση της χώρας στην αγορά, η οποία θα μπορούσε να καθυστερήσει για μερικούς μήνες.

Αίτημα για ένταξη στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA - Emergency Liquidity Assistance) για προληπτικούς λόγους και για τις 4 συστημικές τράπεζες, είτε με δική τους πρωτοβουλία, είτε με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με ασφαλείς τραπεζικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Παρά την στήριξη δισεκατομμυρίων «η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει σήμερα τα χρέη της δυσκολότερα από ό,τι πριν από τη διάσωση», γράφει το περιοδικό Focus, επικαλούμενο έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP), η οποία δημοσιεύεται στη Welt am Sonntag.

«Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τρομάζει σήμερα λιγότερο από ό,τι πριν από τρία χρόνια», επισημαίνεται στο δημοσίευμα και τονίζεται ότι σύμφωνα με την μελέτη του CEP, «η Ελλάδα είναι σήμερα λιγότερο σε θέση να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος από ότι ήταν το 2010».

«Μία διαγραφή του χρέους δεν είναι κάτι το οποίο θα ωφελούσε την Ευρωζώνη και δεν θα ήταν αποδεκτό από την Φινλανδία. Δεν θα ήταν σύμφωνο με τους κανόνες της Ευρωζώνης» αναφέρει στην Καθημερινή της Κυριακής ο Φινλανδός πρωθυπουργός Άλεξ Σταμπ.

Εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου ο κ. Σταμπ σημειώνει ότι «οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης πρέπει να είναι εναρμονισμένες με το πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος».

Την παράταση του ελληνικού προγράμματος έως και κατά έξι μήνες συζητούν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές σχετικά με το κλείσιμο του υφιστάμενου πακέτου διάσωσης, αλλά και για το τι θα επακολουθήσει στη συνέχεια, όπως μεταδίδει το Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα.

Την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 6 εκατ. ευρώ της συνδεδεμένης εταιρείας Alco Deutschland AG, ανακοίνωσε η Alco Ελλάς ΑΒΕΕ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δεν συμμετείχε η Alco Ελλάς. Η συμμετοχή της τελευταίας στην Alco Deutschland ανέρχεται πλέον σε 32,14%.

Στην κορυφή της κατάταξης των χρηματιστηριακών εταιρειών όσον αφορά το μερίδιο αγοράς στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρέμεινε, για έκτη συνεχή χρονιά, η Eurobank Equities. Το 2014 η εταιρεία συγκέντρωσε το 17,4% του συνόλου των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας - σύμφωνα με στοιχεία του - αποτελώντας και πάλι την πρώτη επιλογή των μεγαλύτερων και σημαντικότερων θεσμικών καθώς και 20.000 ιδιωτών επενδυτών.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε συμβιβασμό με τη Γερμανία αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατέληξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τους Financial Times. Σε σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται πως η ΕΚΤ αποδέχθηκε την απαίτηση της Γερμανίας να μην είναι αλληλλέγγυα στο χρέος άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ ενδέχεται να αποφασίσει την εφαρμογή ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, το οποίο αποκαλείται ποσοτική χαλάρωση, κατά την προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, την Πέμπτη, με στόχο την αντιμετώπιση της απειλής του αποπληθωρισμού και την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το μεγαλύτερο ποσό σε διάστημα τουλάχιστον πενταετίας άντλησαν στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας οι τράπεζες, μέσω της έκδοσης ομολόγων σε ευρώ και στερλίνες, καθώς οι προσδοκίες για ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ έχουν οδηγήσει το κόστος δανεισμού σε επίπεδα-ναδίρ. Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων η BNP Paribas και η Rabobank Groep, άντλησαν στη διάρκεια των τεσσάρων προηγουμένων ημερών συνολικά τριάντα δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης χρέους, το μεγαλύτερο ποσό από τον Ιανουάριο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η μέση απόδοση των ομολόγων σε ευρώ υποχώρησε στο 1,07%, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του δείκτη Bank of America Merrill Lynch.

Τη μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη του 2008 σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, εξαιτίας της βουτιάς στις τιμές της βενζίνης, όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2014 κατά 0,4%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Βουτιά 86% σημείωσαν τα κέρδη της Citigroup στο τέταρτο τρίμηνο, λόγω των επιβαρύνσεων, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, για τη διευθέτηση δικαστικών υποθέσεων και της αναδιάρθρωσης δραστηριοτήτων. Τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής τράπεζας υποχώρησαν στα 3,46 εκατ. δολάρια ή 6 σεντ ανά μετοχή στο τελευταίο τρίμηνο του 2014, έναντι κερδών 2,60 δισ. δολαρίων ή 82 σεντ ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.

Aκόμη έναν αμερικανικό κολοσσό, την Amazon, βάζει στο στόχαστρό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να βάλει φρένο σε προκλητικά ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες, με τις οποίες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, προσπαθούσαν να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έρευνας που έχει ανοίξει η Κομισιόν, η ειδική φορολογική συμφωνία της Amazon με το Λουξεμβούργο συνιστά «παράνομη κρατική ενίσχυση».

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ