Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015 10:18

Market Beat: Συνεδρίαση αυξημένης νευρικότητας στην εκπνοή των ΣΜΕ του 25άρη στα παράγωγα

Όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες δικαιώνουν εκείνους που αναφέρθηκαν εκτενώς, τους προηγούμενους μήνες, στην αλλαγή της δυναμικής των συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος. Οι πολιτικές που καλούνται να εφαρμόσουν οι Κεντρικές Τράπεζες αποτελούν τη βάση της μετατροπής του κλίματος τόσο, ώστε αρκετοί αναλυτές αναφέρονται σε «πόλεμο νομισμάτων», ειδικά χθες. Όταν το ελβετικό νόμισμα αυξήθηκε ως το 30% και έφθασε το υψηλό των 0,8500 φράγκων ανά ευρώ, μετά την απόφαση από την (SNB) που αναίρεσε ξαφνικά τη δέσμευσή της να κρατήσει το φράγκο πάνω από τα 1,20 ανά ευρώ.

Όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες δικαιώνουν εκείνους που αναφέρθηκαν εκτενώς, τους προηγούμενους μήνες, στην αλλαγή της δυναμικής των συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος. Οι πολιτικές που καλούνται να εφαρμόσουν οι κεντρικές τράπεζες αποτελούν τη βάση της μετατροπής του κλίματος τόσο, ώστε αρκετοί αναλυτές αναφέρονται σε «πόλεμο νομισμάτων», ειδικά χθες. Όταν το ελβετικό νόμισμα αυξήθηκε ως το 30% και έφθασε το υψηλό των 0,8500 φράγκων ανά ευρώ, μετά την απόφαση από την (SNB) που αναίρεσε ξαφνικά τη δέσμευσή της να κρατήσει το φράγκο πάνω από τα 1,20 ανά ευρώ.

Το ευρώ πήρε πίσω μερικώς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του έναντι του ελβετικού φράγκου στην ιστορία, και ήταν τελευταία στα 1,0023 φράγκα. Η στήλη έχει από καιρό αναφερθεί στο φαινόμενο να διαφοροποιούνται οι ανάγκες που πρέπει να εξυπηρετήσουν μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η Fed και η ΕΚΤ. Αφού  η πρώτη τερμάτισε τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και θα περάσει μέσα στο 2015 σε σταδιακή αύξηση των βασικών της επιτοκίων από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα που βρίσκονται τώρα. Επιλέγει συνεπώς πολιτική σύσφιγξης. Η δεύτερη όμως, αναμένεται από τους αγοραίους να αποφασίσει αγορές κρατικών ομολόγων. Ήτοι, να δώσει ενέσεις ρευστότητας, με στόχο την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας που την απειλεί σοβαρά ο αποπληθωρισμός. Οι διαφορετικές κατευθύνσεις στην πολιτική αυτών των μεγάλων κεντρικών τραπεζών έχει ήδη προκαλέσει ενίσχυση του δολαρίου και πτώση των τιμών των βασικών υλών σε επίπεδα που θεωρούνται ενδεικτικά για μια πτώση στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι θεσμικοί παγκοσμίως έχουν χάσει τον ύπνο τους γιατί κατάλαβαν πως οι εκπλήξεις από τους κεντρικούς τραπεζίτες μπορεί να προέλθουν από εκεί που δεν το περιμένουν και συνεπώς γίνονται πιο ευαίσθητοι και πιο επιφυλακτικοί. Θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι η αγορά της Αθήνας δεν θα υποστεί σήμερα τον αντίκτυπο των εξελίξεων που διαδραματίστηκαν στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη. Δεν υπήρξε μεγάλη αγορά μετοχών που δεν εμφάνισε αλλαγές στην κατεύθυνση των τιμών και εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής.  Οι καταναλωτές ανακτούν αγοραστική δύναμη, όταν οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν, αλλά το γεγονός ότι οι αμερικανικές λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν τον Δεκέμβριο, παρά το φτηνό πετρέλαιο, ανέδειξε ως σοβαρό τον κίνδυνο αποπληθωρισμού. Η ευαισθησία των επενδυτών απέναντι στη ροή των ειδήσεων είναι μεγάλη. Και βέβαια, ευαίσθητος επενδυτικά είναι όποιος δεν είναι σίγουρος πως έχει εκτιμήσει σωστά την μεγάλη εικόνα που ανοίγεται μπροστά του. Η ανάπτυξη απειλείται από τον αποπληθωρισμό και αυτόν τον ενισχύει κύρια η εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας, που αργά ή γρήγορα, θα χρειαστεί ενέσεις ρευστότητας που θα ανακουφίσουν την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.

Τεχνική ανάλυση

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ αναφέρθηκε στις αντιστάσεις και τις στηρίξεις του ΓΔ που αξίζουν προσοχής αυτές τις μέρες.

Διαγραμματικά τα σημεία τα οποία θα φέρουν ανακατάταξη στη στρατηγική των δύο "στρατοπέδων" " Bulls" & "Bears" είναι οι 850 με 860 μονάδες για το ανοδικό σενάριο προσέγγισης των 900 μονάδων και οι 800 με 790 μονάδες για το καθοδικό σενάριο επαναξιολόγησης των 750 μονάδων.

Βέβαια η κίνηση υπεράνω των 860 μονάδων θα χρειαστεί γερό "σπρώξιμο" με τζίρο και με ισχυρό πολιτικό καταλύτη για να μπορέσει να πατήσει στέρεα, δίχως το φόβο ενός επικίνδυνου "στραβοπατήματος".

Στον αντίποδα η οποιαδήποτε προσπάθεια πτωτικής διαπέρασης της βραχυχρόνιας περιοχής στήριξης των 800 με 790 μονάδων, είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε "κατολίσθηση", καθώς πλέον οι αντοχές στήριξης και ταλάντωσης της Αγοράς έχουν μειωθεί σε υπερβολικό βαθμό γεγονός, που προβληματίζει ιδιαίτερα στην κατάληξη, που θα έχει μια εκ νέου αντιπαράθεση του Γενικού Δείκτη με το επίπεδο στήριξης των 750 μονάδων.

Τέλος στο εβδομαδιαίο chart τιμών ο Δείκτης φαίνεται ότι εκπλήρωσε και με το παραπάνω την εβδομαδιαία προσδοκία ανοδικής πλήρωσης των 810 μονάδων.

Για τις επόμενες όμως δύο εβδομάδες, η αδυναμία καταγραφής ενός "weekly" κλεισίματος άνω των 860 μονάδων, θα προκαλέσει "δυστροπία" ανοίγοντας πάλι το καθοδικό μέτωπο. Εάν τμηθεί καθοδικά το μεσοπρόθεσμο πλαγιοκαθοδικό κανάλι στις 730 μονάδες θα δώσει "συμπτωματικά" ως στόχο -σύμφωνα με το αφαιρούμενο μήκος του- το χαμηλό του 2012 στις 471 μονάδες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σκόνταψαν σήμερα Παρασκευή και το δολάριο υποχώρησε έναντι του γιεν που πάλι λειτούργησε σαν ασφαλές καταφύγιο, μετά την απρόσμενη κίνηση της Ελβετίας να εγκαταλείψει την αυστηρά περιορισμένη διακύμανση στο νόμισμά της που ταρακούνησε τις αγορές που ήδη είχαν αναταραχθεί από τη βύθιση στις τιμές των εμπορευμάτων.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας είχε απώλειες περίπου 0,6% στα μέσα των συναλλαγών. Η ενίσχυση λόγω ζήτησης του γιεν έφερε πιέσεις στις μετοχές εταιριών και βοήθησε στην βουτιά του Nikkei της Ιαπωνίας κατά -2,8% στο πρώτο μέρος ενώ τελικά έκλεισε στο -1,43%. Το αμερικανικό νόμισμα άγγιξε ένα φρέσκο χαμηλό ενός μηνός στα 115,85 γιεν, και ήταν τελευταία ελαφρώς υψηλότερα, τώρα που γράφονται αυτές οι παρατηρήσεις, στα  116,24.

Οι επενδυτές θα παραμείνουν πιθανότατα επιφυλακτικοί έναντι των εξελίξεων εκτός Ασίας για 2-3 εβδομάδες λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, καθώς από τη διατήρηση της ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Τσισάτο Χαγκανούμα, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Mitsubishi UFJ - Morgan Stanley Securities.

Το Brent και το αργό των ΗΠΑ ήταν υψηλότερα στις ασιατικές συναλλαγές, μέχρι 0,3% και 0,5%, αντίστοιχα, αλλά και αμφότερα παρέμειναν κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.

Ο Χαλκός ανέβηκε περίπου 0,5% στα 5.657 δολάρια ανά τόνο, αλλά ήταν ακόμα σε κίνδυνο να εμφανίσει τη χειρότερη εβδομάδα του από το 2011.

Το ελβετικό νόμισμα αυξήθηκε ως το 30% όταν έφθασε το υψηλό των 0,8500 φράγκων ανά ευρώ μετά την απόφαση από την (SNB) που αναίρεσε ξαφνικά τη δέσμευσή της να κρατήσει φράγκο πάνω από τα 1,20 ανά ευρώ. Το ευρώ πήρε πίσω μερικώς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του έναντι του ελβετικού φράγκου στην ιστορία, και ήταν τελευταία στα 1,0023 φράγκα.

Έναντι του δολαρίου, το ευρώ ελαφρώς αυξήθηκε στα 1,1637 δολάρια μετά την πτώση τόσο χαμηλά που έφθασε στα 15675 δολάρια την Πέμπτη, ένα ναδίρ που δεν έχουμε δει από το Νοέμβριο του 2003.

Οι επενδυτές πήραν την κίνηση της SNB ως μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας αγορές ομολόγων την επόμενη εβδομάδα, όπως πολλοί είχαν ήδη ανέμεναν.

Η μεταβλητότητα βρίσκεται σε άνοδο από την αρχή του έτους και η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας προστίθεται στην αυξανόμενη λίστα των εξελίξεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Σύμφωνα με την Kathy Lien, Διευθύνουσα Σύμβουλο της BK Asset Management στη Νέα Υόρκη, θα μετρήσουν υπέρ της μεταβλητότητας η απόφαση της ΕΚΤ στις 22 Γενάρη για τα επιτόκια, καθώς και οι ελληνικές εκλογές κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η τιμή Spot για χρυσό διαπραγματεύθηκε στα 1.263,11 δολάρια, βδίζοντας προς το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών και σε καλό δρόμο για να παρουσιάσει την καλύτερη εβδομάδα του σχεδόν ένα χρόνο. Ανέβηκε σχεδόν 3% στον απόηχο της Ελβετικής κίνησης την Πέμπτη.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης  της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Οι νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στις Αγορές δεν μπορούν να αναλυθούν τεχνικά σε καμία περίπτωση, καθώς ειδικοί μακροοικονομικοί παράγοντες συντήρησαν τα επίπεδα 1.20 επί μακρόν, στην σχέση Ελβετικό φράγκο - ευρώ.

Η 'ξεχασμένη' ισοτιμία EUR/CHF μπαίνει στο παιχνίδι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ελεύθερη πλέον από την πολιτική ελάχιστης ισοτιμίας.

Η -μάλλον καθόλου- τυχαία κίνηση της SNB είναι ιδιαίτερα σημαντική για την περεταίρω ανάλυση του 'νομισματικού πολέμου', καθώς απελευθερώνει -έστω και θεωρητικά- τη βασανιστική συσχέτιση του Ευρωπαϊκού χρέους.

Συμπερασματικά, η κίνηση της SNB θα δημιουργήσει γιγάντια μεταβλητότητα τόσο στο Ελβετικό Χρηματιστήριο όσο και στην Αγορά συναλλάγματος, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι ακόμα εντονότερα θα είναι τα "απόνερα" αυτής κίνησης, με το rebalancing των χαρτοφυλακίων να θεωρείται μονόδρομος από τους traders.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Ο Γενικός Δείκτης, μετά την ανέλπιστη - έντονη ανοδική αντίδραση από τη ζώνη στήριξης των 760 με 735 μονάδων προς το όριο ανοχής των 840 μονάδων, δείχνει να κοντοστέκεται πέριξ των 810 μονάδων προσπαθώντας να κοστολογήσει τις επερχόμενες πολιτικοοικονομικές συνέπειες, αν και κάτι τέτοιο είναι αρκετά θολό και δυσνόητο.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Αντηχήσεις μετά την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB)

Οι αγορές συνέχισαν την προσπάθεια να χωνέψουν την ανακοίνωση σοκ από την SNB Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας χθες. Η σχέση EUR/CHF έχει δώσει μεγαλύτερη ισχύ κατά 3% κατά την περίοδο λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς της Ασίας, αλλά παραμένει περίπου 15% κάτω από τα επίπεδα πριν από την ανακοίνωση. Οι αγορές μετοχών ήταν ως επί το πλείστον πιο αδύναμες, με επικεφαλής μια πτώση πάνω από  -1% στο Nikkei, μετά την πτώση τη διάρκεια της νύχτας στην ισοτιμία USD/JPY.

Παράλληλα με την αφαίρεση του ορίου για το CHF, η SNB μείωσε τα επιτόκια για καταθέσεις όψεως κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο -0,75%. Σύμφωνα με τη δήλωση της SNB, οι κύριοι λόγοι είναι ότι η υπερτίμηση του CHF έχει μειωθεί καθώς το ευρώ υποτιμήθηκε και ότι η σχετική νομισματική πολιτική απόκλισης έναντι των ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε σημαντική ανατίμηση το φράγκο. Ανέφερε, επίσης, ότι οι παρεμβάσεις στις αγορές συναλλαγματος εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της εργαλειοθήκης της για να επηρεάσει τις νομισματικές συνθήκες. Αναμένουμε ότι η SNB θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ επιδείνωσαν την ανταπόκριση της αγοράς στην Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας. Οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας πηδήξανε απροσδόκητα από 297000 σε 316000, και οι αγορές ομολόγων ευνοήθηκαν από την πτώση -0,3% στις τιμές Παραγωγού. Ωστόσο, η έκθεση Beige Book της Fed ήταν πιο αισιόδοξη και ο μεταποιητικός δείκτης Empire State ανέκαμψε πιο έντονα από ό, τι αναμενόταν.

Η απόφαση της SNB ελήφθη μια εβδομάδα πριν από την απόφαση της πολιτικής της ΕΚΤ και μία ημέρα μετά τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με OMT της ΕΚΤ, ανοίγοντας το δρόμο για την ΕΚΤ να ανακοινώσει κυρίαρχο QE στη σύνοδο του ΔΣ της επόμενης εβδομάδας.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να επιτύχει οποιαδήποτε διαγραφή τους χρέους που οφείλει στην Ευρωζώνη και θα πρέπει να εστιάσει σε μια πιθανή ανακούφιση του χρέους με τη μορφή μεγαλύτερων περιόδων αποπληρωμής του, εξέφρασε ο Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα κλασικό "κούρεμα" του κεφαλαίου. Αντί τούτου, θα περίμενα ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα εξέταζαν μάλλον τρόπους και μέσα βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους με την περαιτέρω επιμήκυνση των λήξεων των δανείων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να συμφωνήσει σε καμιά περίπτωση σε διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, διότι από νομική άποψη αυτό θα ήταν απαγορευμένη κρατική χρηματοδότηση, τονίζει ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι. Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Τιρόλερ Τάγκες Τσάιτουνγκ», σημειώνει ότι κάποιοι εμπειρογνώμονες αναμένουν πως, αντί μιας διαγραφής, θα μπορέσει να υπάρξει διαπραγμάτευση για παράταση του χρόνου αποπληρωμής και τονίζει πως σε κάθε περίπτωση το «κλειδί» έχουν τώρα οι Έλληνες, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουν τα προγράμματα.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου αναμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «και με το που θα συμβεί αυτό και επιτευχθεί σταθερότητα, όποια κυβέρνηση σχηματισθεί θα επιδιώξουμε να συνεχιστούν οι συζητήσεις που είχαμε με τις ελληνικές αρχές, ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με βιώσιμο και ευρύ τρόπο», ανέφερε η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.

Ως μια εξαιρετικά επικίνδυνη» κίνηση για την ίδια την Ελλάδα, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι.  «Θα ήταν μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη επειδή γνωρίζουμε ότι δεν είναι μόνο θέμα εξόδου από το ευρώ, πρόκειται για ένα ζήτημα αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν νομίζω ότι θα πρέπει να στείλουν τέτοια μηνύματα» δήλωσε ο Νοβότνι στην δημόσια τηλεόραση της Αυστρίας σχετικά με την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Στις 143 μονάδες διαμορφώθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το 4ο τρίμηνο του 2014, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.340 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 29/12/2014 έως 12/01/2015.

Σε αναδιάρθρωση του δανεισμού του ομίλου προχώρησε η J&P-Άβαξ, μετατρέποντας σε μακροπρόθεσμη ομολογιακή μορφή το μεγαλύτερο μέρος των δανείων του. Μετά την αναδιάρθρωση, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου με σημείο αναφοράς την 30.09.2014 διαμορφώνεται σε ομολογιακά δάνεια ύψους 446 εκατ. ευρώ και σε βραχυπρόθεσμα δάνεια ύψους 91 εκατ. ευρώ.

Δεκτά έκανε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας Teledome κατά της Intracom Holdings, ΙΝΤΚΑ-5,57% με αίτημα τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων αυτής μέχρι του ποσού των 41 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Επιτάχυνση παρουσίασε η οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία το 2014, εμφανίζοντας σταθεροποίηση στο τέλος της χρονιάς μετά την επιβράδυνση που είχε σημειώσει το καλοκαίρι. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,5% το 2015, έναντι ανόδου μόλις 0,1% που είχε σημειώσει την προηγούμενη χρονιά.

Σημαντικές απώλειες κατέγραφε χθες το ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ αντίστοιχα το ελβετικό φράγκο πέρασε σε ιστορικά υψηλά έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος. Ειδικότερα, στις 13:10, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,90% στα 1,1683 δολάρια, ενώ νωρίτερα βρέθηκε στα 1,1603 δολάρια. Αντίστοιχα, το ευρώ στις 13:30 χθες υποχωρούσε κατά 14,2% έναντι του ελβετικού φράγκου στα 1,0297 ευρώ/φράγκα, ενώ νωρίτερα είχε φθάσει στα 0,85 φράγκα, στα ιστορικά υψηλά. Αιτία αυτής της κίνησης στάθηκε η απόσυρση του μέτρου προστασίας του νομίσματος της στο όριο των 1,20 φράγκων/ευρώ που αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), σήμερα, αιφνιδιάζοντας την παγκόσμια αγορά συναλλάγματος.

Την έκπληξή της με το γεγονός ότι η Ελβετία δεν προειδοποίησε το ΔΝΤ για την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να άρει το κατώτατο όριο των 1,20 φράγκων ανά ευρώ που ίσχυε εδώ και τρία χρόνια με αποτέλεσμα το ελβετικό νόμισμα να εκτοξευτεί στα ύψη έναντι του ευρώ. «Ήταν μια έκπληξη», είπε η Λαγκάρντ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNCB.

Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου έχει αρχίσει να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή του ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ). Σημειώνει, ωστόσο, πως η επιβράδυνση αυτή δεν θα αποτρέψει τη ζήτηση για πετρέλαιο του Οργανισμού, η οποία υποχώρησε το 2015 στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Την εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία παρά το φθηνότερο πετρέλαιο και τη συνεχή ανάπτυξη των ΗΠΑ συνεχίζει να αντιμετωπίζει «έναν πολύ ισχυρό αντίθετο άνεμο» εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αναλύοντας τις προκλήσεις και τους κινδύνους για την χρονιά που ξεκίνησε. Μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, στην Ουάσιγκτον, με θέμα την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας το 2015 η Λαγκάρντ ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα (20ή Ιανουαρίου) θα παρουσιαστεί επίσημα η έκθεση για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η παγκόσμια οικονομία και για τις προοπτικές που διαγράφονται.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Απώλειες για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση σημείωσε η Wall Street, με τον τραπεζικό και τον τεχνολογικό κλάδο να ασκούν σημαντικές πιέσεις λόγω των κατώτερων των εκτιμήσεων εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν για το δ' τρίμηνο του 2014.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,61% στις 17.320,71 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε πτώση 1,48% στις 4.570,82 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,93% στις 1.992,67 μονάδες.

Επίσης, αρνητικά επέδρασε στην αγορά η απόσυρση του μέτρου προστασίας του νομίσματός της στο όριο των 1,20 φράγκων/ευρώ, την οποία αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, προκαλώντας έντονες αναταράξεις κυρίως στην αγορά συναλλάγματος.

Στο ταμπλό, η BlackBerry υποχώρησε κατά 19%, μετά τη διάψευση από την πλευρά της Samsung Electronics των αναφορών ότι έχει προσεγγίσει την εταιρεία με σκοπό την εξαγορά της.

Επίσης, η Bank of America σημείωσε πτώση 5,1%, μετά την ανακοίνωση ότι τα καθαρά κέρδη του δ’ τριμήνου υποχώρησαν στα 3,1 δισ. δολάρια ή 0,25 δολάρια ανά μετοχή, από 3,4 δισ. δολάρια, ή 0,29 δολάρια ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Απώλειες 4,1% και για την Citigroup, η οποία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη του δ’ τριμήνου του 2014 υποχώρησαν στα 350 εκατ. δολάρια, από 2,46 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, σε υψηλό τεσσάρων μηνών διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 11 Ιανουαρίου, ξεπερνώντας το όριο των 300.000 αιτήσεων, καθώς αυξήθηκαν κατά 19.000 στις 316.000 αιτήσεις. Οι αναλυτές ανέμεναν οι νέες αιτήσεις να διαμορφώνονταν στις 295.000.

Επίσης, ο δείκτης τιμών παραγωγού (ΔτΠ) στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 0,3% τον Δεκέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκε κατά 1,1%. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε κατά 0,4% σε μηναία βάση και θα αυξανόταν κατά 1% σε ετήσια βάση.

Τέλος, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις 9,95 μονάδες από το -1,23 τον Δεκέμβριο.

ΕΥΡΩΠΗ 

Ράλι ανόδου κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές χθες, ξεπερνώντας τον αιφνιδιασμό που επιφύλαξε η ξαφνική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να αποσύρει το μέτρο προστασίας του νομίσματός. Ισχυρές απώλειες κατέγραψε, ωστόσο, το χρηματιστήριο της Ελβετίας.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,73% στις 6.499 μονάδες, ο γερμανικός DAXκατέγραψε άνοδο 2,20% στις 10.033 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 2,36% στις 4.323 μονάδες. Στο μεταξύ, ο δείκτης SMI της Ελβετίας σημείωσε απώλειες 9% στις 8.382,08 μονάδες, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση του από το 1997. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 2,62% στις 348,24 μονάδες, με τους επενδυτές να αξιοποιούν την πτώση του ευρώ που καθιστά ελκυστικότερους τους ευρωπαϊκούς τίτλους.

Η απόσυρση του μέτρου προστασίας του νομίσματος της στο όριο των 1,20 φράγκων/ευρώ που αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας προκάλεσε έντονες αναταράξεις κυρίως στην αγορά συναλλάγματος, με το ευρώ να υποχωρεί κατά 1,7% στα 1,1590 δολάρια, ενώ αντίστοιχα, το ευρώ υποχωρεί κατά 13,2% έναντι του ελβετικού φράγκου στα 1,0424 ευρώ/φράγκα.

Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι ελβετικές τράπεζες, με την UBS Group να κλείνει στο -11% και την Credit Suisse Group στο -11,2%. Η Julius Bear Group υποχώρσε κατά 12%.

Επίσης, Cie. Financiere Richemont σημείωσε απώλειες κατά 15,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων της περιορίστηκε το τρίτο τρίμηνο χρήσης, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια συνεχούς ανόδου, λόγω των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ.

Στον αντίποδα, η Associated British Foods σημείωσε κέρδη 2,1%, με τη διοίκηση να διαβεβαιώνει ότι το προηγούμενο τετράμηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο. Ωστόσο, ανέφερε ότι η κερδοφορία του νέου έτους θα περιοριστεί, εξαιτίας της ανόδου της στερλίνας.

ΧΑ 

Η προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου, στο τέλος της, σφραγίστηκε από την απόφαση των θεσμικών να ξεπουλήσουν τις θέσεις τους μετά το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης οδηγώντας τους βασικούς δείκτες σε επίπεδα που προετοιμάζουν για συνέχεια στην καθοδική δυναμική.

Γιατί σήμερα  σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ελεύθερης διαπραγμάτευσης οι αγορές μετοχών της ευρωζώνης μετά από άνοδο στα ασιατικά χρηματιστήρια εμφάνιζαν απώλειες  που έγιναν σημαντικές όταν έγινε γνωστό πως η Τράπεζα της Ελβετίας αναίρεσε τα όρια που είχε θέσει από το 2011 για τη σχέση του ελβετικού φράγκου με το ευρώ.

Το ελβετικό νόμισμα εκτινάχθηκε αρχικά κατά +30% έναντι του ευρώ και μαζί του οι δυσκολίες για τις εξαγωγικές εταιρίες της Ελβετίας, που πιέστηκαν εξαιρετικά πολύ. Ξεσηκώθηκε τσουνάμι στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά από την απότομη στροφή των Ελβετών αλλά τελικά η εξασθένιση του ευρώ έδωσε μεγάλη ώθηση στους βασικούς δείκτες των αγορών της ευρωζώνης που φιλοξενούν εταιρίες με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα.

Το άγχος επενδυτών στα ξένα χρηματιστήρια σχετίζεται και με τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη. Το ψαλίδισμα των εκτιμήσεων για αυτή από την Παγκόσμια Τράπεζα η εικόνα της αγοράς των commodities και τα στοιχεία από την βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τους οδηγεί σε ρευστοποιήσεις προσδοκώντας να τοποθετηθούν χαμηλότερα.

Ξεχωριστό ρόλο επιτέλεσαν σήμερα οι συναλλαγές  των τραπεζικών blue chip με την ΕΤΕ με απώλειες -4,03% από +2,76% χθες και την ΕΥΡΩΒ στο -9,05% από -0,50% όταν η ΑΛΦΑ βούτηξε μόλις -0,41% από -2,22% και η ΠΕΙΡ έπεσε -2,87% από -3,7%. Επίσης σφράγισαν την ατμόσφαιρα οι πιέσεις που άσκησαν οι θεσμικοί στην ΔΕΗ ΔΕΗ-2,58% -2,6% από -5,27%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-4,21% -4,2% και ΜΙΓ-4,60% από -5,43%. Πάνω από το 60% των blue chip έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας.

Το διεθνές κλίμα ήταν αρχικά ουδέτερο κατόπιν αρνητικότατο και στην Ευρωζώνη ανατράπηκε δραστικά πριν ανοίξει η αγορά της Wall Street, τα futures της οποίας έδειχναν πως θα κινηθεί πτωτικά και αυτό δεν έγινε, ακριβώς διότι οι μεταστροφές της διάθεσης του κοινού ήταν σχεδόν μοναδικές. Την ώρα που έκλεινε το Χ.Α., ο DΑΧ εμφάνιζε κέρδη +2,15%, ο CAC είχε μεταβολή +2,23%, με τον FTSE100 στο +1,47%. Οι αγορές στις ΗΠΑ, που άνοιξαν με  νευρικότητα και καθοδική δυναμική, είχαν τελικά σε μισή ώρα τον Dow πάνω από τις 17490 μονάδες, με μεταβολή +0,36% και ο S&P500 ήταν στο +0,21% και πάνω από τις 2015 μονάδες.

Στο Χ.Α. ο Γ.Δ. οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,78% και έφθασε στις 805,00 από 819,55 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 258,29 από 263,90 με μεταβολή -2,13% και οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών του 25άρη (κατά 3 μονάδες) και του Γ.Δ. (κατά 9) προς τα κάτω.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιρειών Χημικών +2,21% από -2,38%, Τροφίμων Ποτών +0,85% από -5,53%, Εμπορίου +0,23% από -1,10% και Βιομηχανικών Προϊόντων +0,14% από -4,08%.

Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρείες  Χρ/μικών Υπηρεσιών -4,04% από -2,94%, Τραπεζών -3,93% από -0,81%,  Κοινής Ωφέλειας -3,78% από -3,18%, Ασφαλειών -3,52% από -0,70%, Ταξίδια Αναψυχή -2,21% από +1,39%, ο 25άρης -2,13% από -1,56%, Τηλεπικοινωνιών -2,00% από +1,35%, Πετρελαίου Αερίου -1,85% από -5,65%, ο ΓΔ -1,78% από -1,90%, Τεχνολογίας -1,55% από -1,22%, ο FTSEM -1,55% από -1,92%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,50% από -0,33%, Ακίνητης Περιουσίας -0,68% από -4,84%, Κατασκευές Υλικά -0,08% από -2,90% και Πρώτων Υλών -0,02% από -0,96%. Χωρίς μεταβολή των Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00% και Υγείας 0,00% από -1,70%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 77,745 από 75,558 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία  12,054 από 9,165 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 63,373 από 64,342 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,664 από 0,716 εκατ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. οδηγήθηκε στα 52,379 από 53,332 δισ. ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 126,017 από 71,555 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε στις 48 από 41 των καθοδικών σε 60 από 65 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 20 από 28. 

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ