Ισχυρές αναταράξεις προκάλεσε στις ευρωπαϊκές αγορές η αιφνιδιαστική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να αποσύρει το μέτρο προστασίας του νομίσματός, με τους δείκτες να επιστρέφουν σε θετικό έδαφος μετά από μια στιγμιαία «βουτιά».
Ισχυρές αναταράξεις προκάλεσε στις ευρωπαϊκές αγορές η αιφνιδιαστική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να αποσύρει το μέτρο προστασίας του νομίσματός, με τους δείκτες να επιστρέφουν σε θετικό έδαφος μετά από μια στιγμιαία «βουτιά». Ωστόσο, ισχυρές απώλειες συνεχίζει να καταγράφει το χρηματιστήριο της Ελβετίας.
Ειδικότερα, στις 15:00, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,56% στις 6.424 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 1,07% στις 9.922 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται με κέρδη 1,18% στις 4.273 μονάδες.
Στο μεταξύ, ο δείκτης SMI της Ελβετίας σημειώνει απώλειες 9,6% στις 8.317,31 μονάδες, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση του από το 1997.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο 1,68% στις 345,38 μονάδες.
Η απόσυρση του μέτρου προστασίας του νομίσματος της στο όριο των 1,20 φράγκων/ευρώ που αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας προκάλεσε έντονες αναταράξεις κυρίως στην αγορά συναλλάγματος, με το ευρώ να υποχωρεί κατά 0,90% στα 1,1683 δολάρια, ενώ αντίστοιχα, το ευρώ υποχωρεί κατά 14,2% έναντι του ελβετικού φράγκου στα 1,0297 ευρώ/φράγκα.
Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι ελβετικές τράπεζες, με την UBS Group να είναι στο -9,9% και την Credit Suisse Group στο -12%. Η Julius Bear Group υποχωρεί κατά 13%.
Επίσης, Cie. Financiere Richemont υποχωρεί κατά 1,7%, καθώς ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων της περιορίστηκε το τρίτο τρίμηνο χρήσης, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια συνεχούς ανόδου, λόγω των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ.
Στον αντίποδα, η Associated British Foods σημειώνει κέρδη 1%, με τη διοίκηση να διαβεβαιώνει ότι το προηγούμενο τετράμηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο. Ωστόσο, ανέφερε ότι η κερδοφορία του νέου έτους θα περιοριστεί, εξαιτίας της ανόδου της στερλίνας.