Στα ακίνητα χαμηλότερης εμπορικής αξίας, και ιδιαίτερα σε αγορές που βρίσκονται στο στάδιο της ανάκαμψης, στρέφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών, σύμφωνα με έρευνα της PwC. Ραγδαία άνοδο στη φετινή κατάταξη σημείωσε η Αθήνα (κατά 23 θέσεις), μπαίνοντας στην πρώτη πεντάδα.
Στα ακίνητα χαμηλότερης εμπορικής αξίας, και ιδιαίτερα σε αγορές που βρίσκονται στο στάδιο της ανάκαμψης, στρέφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών, εξαιτίας του υψηλού ανταγωνισμού που επικρατεί στην Ευρώπη για τα ακίνητα - «φιλέτα».
Στην ετήσια έρευνα που διεξήγαγαν η PwC και το Urban Land Institute (ULI) με θέμα τις τάσεις στον κλάδο των ακινήτων στην Ευρώπη για το 2015, αποτυπώνεται η ξαφνική αύξηση του ενδιαφέροντος για επενδυτικές ευκαιρίες σε πόλεις που χτυπήθηκαν σημαντικά από την τελευταία πτώση της αγοράς.
Ραγδαία άνοδο στη φετινή κατάταξη σημείωσε η Αθήνα (κατά 23 θέσεις), όπως επίσης και η Μαδρίτη (κατά 16 θέσεις), το Μπέρμιγχαμ (κατά 14 θέσεις), το Άμστερνταμ (κατά 17 θέσεις) και η Λισαβόνα (κατά 17 θέσεις).
Η μελέτη δείχνει ότι, παρά την οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ευρώπη, ο κλάδος των ακινήτων εξακολουθεί να αποτελεί πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις. Για το 2015, το 70% των επενδυτών αναμένει αυξημένη εισροή ιδίων και δανειακών κεφαλαίων στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, προς αναζήτηση ευκαιριών σε ακίνητα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι επενδυτές είναι η έλλειψη ακινήτων, ίσως μεγαλύτερο και από το ρυθμιστικό πλαίσιο ή το κόστος χρηματοδότησης. Η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών (82%) θεωρούν ότι η διαθεσιμότητα κατάλληλων ακινήτων θα ασκήσει αρκετή έως μεγάλη επιρροή στην δραστηριότητά τους τη φετινή χρονιά.
Σαν συνέπεια, οι επενδυτές του κλάδου ακινήτων - με κεφάλαια από κρατικά επενδυτικά ταμεία και συνταξιοδοτικά ταμεία της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής - κινούνται προς λιγότερο ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για δευτερεύουσες αγορές, χαμηλότερης εμπορικής αξίας ακίνητα και ευκαιρίες ανάπτυξης. Το Βερολίνο, για παράδειγμα, έχει αντικαταστήσει το Μόναχο ως κορυφαία αγορά για επενδύσεις, καθώς θεωρείται οικονομικότερο σε σχέση με άλλες μεγάλες γερμανικές πόλεις.
«Καθώς τα τελευταία χρόνια αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στις παγκόσμιες αγορές ακινήτων, έχει σημειωθεί μια προοδευτική μεταβολή στην καμπύλη κινδύνου. Οι επενδυτές θεωρούν τα ακίνητα - «φιλέτα» ακριβά και δύσκολα να εντοπισθούν και αντ' αυτών αναζητούν νέες ευκαιρίες σε πόλεις στις οποίες οι αγορές είναι σε φάση ανάκαμψης, χαμηλότερης εμπορικής αξίας ακίνητα και επενδυτικές ευκαιρίες καθώς και νέες εναλλακτικές κατηγορίες ακινήτων», σχολίασε η Lisette Van Doorn, διευθύνουσα σύμβουλος του ULI Ευρώπης.
Κορυφαίες επενδυτικές αγορές για το 2015
Ακολουθούν οι πέντε ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων που προβλέπεται να προσελκύσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον το 2015:
1. Βερολίνο – Η πόλη έχει ανέβει στην κατάταξη από πέρσι, εκτοπίζοντας το Μόναχο από την κορυφή των επενδυτικών προσδοκιών. Ενώ στο παρελθόν το προτιμούσαν κυρίως εγχώριοι αγοραστές, το επενδυτικό κλίμα στο Βερολίνο έχει πια αλλάξει με διεθνείς επενδυτές να τοποθετούν σημαντικά κεφάλαια στην πόλη. Η πόλη αποτελεί κέντρο για τους κλάδους ΜΜΕ και τεχνολογίας και ο νέος ηλικιακά πληθυσμός της έχει δώσει ώθηση στην αγορά κατοικιών.
2. Δουβλίνο - Καταλαμβάνει και φέτος τη δεύτερη θέση καθώς και κατά το περασμένο έτος οι επενδυτές έτρεξαν να εξασφαλίσουν ευκαιρίες. Οι εξελίξεις στην πόλη είναι πολύ θετικές: ισχυρή ανάπτυξη στον κλάδο ακινήτων προς ενοικίαση, αύξηση της απασχόλησης και οικονομική ανάπτυξη. Τα ενοίκια και οι εμπορικές αξίες των γραφείων επανακάμπτουν με γρήγορους ρυθμούς, όμως έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν μέχρι να επανέλθουν στα προ κρίσης υψηλά επίπεδα.
3. Μαδρίτη – η Ισπανική πόλη έχει εκτοξευτεί στην κατάταξη των επενδυτικών προοπτικών αυτής της χρονιάς και πολλοί ξένοι επενδυτές στοχεύουν σε αυτήν. Το κατά πόσο όμως η Ισπανία προσφέρει σταθερές, μακροπρόθεσμες εμπορικές προοπτικές αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των επενδυτών.
4. Αμβούργο – Φέτος υποχώρησε κατά μια θέση κυρίως γιατί οι επενδυτές στράφηκαν προς μικρότερες και λιγότερο ώριμες αγορές και όχι λόγω πραγματικής μείωσης της σταθερής του αξίας. Οι διεθνείς επενδυτές κατακλύζουν το Αμβούργο και ευθύνονται για τις μισές από τις συναλλαγές συνολικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν κατά το πρώτο 9μηνο του 2014. Η αύξηση του πληθυσμού του οδηγεί την ανάπτυξη της αγοράς κατοικίας.
5. Αθήνα – Η Αθήνα πραγματοποίησε το μεγαλύτερο άλμα τη φετινή χρονιά, ανεβαίνοντας 23 θέσεις και κατακτώντας την πέμπτη θέση. Στην πρόσφατη έρευνα Emerging Trends, οι επενδυτές δείχνουν πρόθυμοι να εισέλθουν σε άλλες δοκιμαζόμενες αγορές όπως είναι της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας, όμως η Ελλάδα τώρα ξεκινά να προσελκύει το ενδιαφέρον. Παρ΄ όλο που η πιο δοκιμασμένη από την κρίση ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει εύθραυστη, ορισμένοι τολμηροί επενδυτές στρέφονται προς την ελληνική οικονομία με στόχο να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν πριν έρθει η ανάκαμψη.