Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Μαρτίου 2004 10:59

Mείωση των επιτοκίων του ευρώ «βλέπει» η Τράπεζα Πειραιώς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες οδηγούν την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας, με προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ πάνω από 4% φέτος σε σχέση με 1.8% της Ευρωζώνης και 2% της Ιαπωνίας, επισημαίνει στο μηνιαίο δελτίο της για την οικονομία της Ευρωζώνης η Τράπεζα Πειραιώς.

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, η Τράπεζα Πειραιώς θεωρεί ότι ακόμη και αυτή η επίδοση ίσως αποδειχθεί αισιόδοξη καθώς η κατανάλωση και τα επιχειρηματικά κέρδη δεν μοιάζουν να ανακάμπτουν σημαντικά. Μια επικείμενη μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενσωματώνεται τώρα και στις προσδοκίες της αγοράς, που προεξοφλεί 40% πιθανότητα μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι τον Ιούνιο.

Η προσδοκία αυτή, όπως επισημαίνεται στο μηνιαίο δελτίο της Πειραιώς, ενισχύθηκε από τη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ότι η ΕΚΤ θα επανεκτιμήσει τις προβλέψεις της σε περίπτωση που η εγχώρια ζήτηση δεν ανακάμψει.

Η πιθανότητα μείωσης του παρεμβατικού επιτοκίου της ΕΚΤ είναι μεγαλύτερη από αυτήν που προεξοφλεί η αγορά, εκτιμά η Τράπεζα Πειραιώς, τονίζοντας ωστόσο ότι η δυνατότητα της νομισματικής πολιτικής να αυξήσει τον ρυθμό ανάπτυξης είναι περιορισμένη.

Αντιθέτως, διαρθρωτικές αλλαγές που αυξάνουν την προσφορά αγαθών και υπηρεσιών θα είχαν πολύ μεγαλύτερη επίπτωση από τη μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς.