Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Μαρτίου 2004 13:33

Alpha Bank: Mέρισμα 0,60 ευρώ ανά μετοχή

ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ μερίσματος ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2003, πληρωτέου την 15η Απριλίου 2004, προτείνει η Alpha Bank, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Κωστόπουλος. Το μέρισμα αυτό είναι αυξημένο κατά 50% έναντι εκείνου που είχε δοθεί για τη χρήση 2002.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank ανακοίνωσε επίσης και τη διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία δύο νέες για δέκα παλαιές, καθώς και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Οι δωρεάν μετοχές προκύπτουν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λόγω κεφαλαιοποίησης της υπεραξίας από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων στην οποία προέβη η τράπεζα το 2003 με αποτέλεσμα να προστεθούν στα ίδια κεφάλαια 464 εκ. ευρώ.

Ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε ότι το 2003 ήταν ένα σημαντικό έτος για τον Όμιλο της Alpha Bank, καθόσον ανεπτύχθησαν και διευρύνθησαν οι εργασίες, με παράλληλη αύξηση της κερδοφορίας σε όλους τους τομείς.

Κατά το παρελθόν έτος, όπως τόνισε ο κ. Κωστόπουλος, η τράπεζα παρουσίασε οργανικά έσοδα, που μαζί με τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους και τη συντηρητική πολιτική αναλήψεως κινδύνων, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω διεύρυνση των εργασιών και αύξηση της κερδοφορίας.

Αξιοσημείωτο γεγονός, υπογράμμισε, ήταν η ενίσχυση των κεφαλαίων της τραπέζης, κυρίως λόγω της διαθέσεως του αποθέματος ιδίων μετοχών της τραπέζης, που έγινε σε διεθνείς, κυρίως, θεσμικούς επενδυτές και πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία, γεγονός που καταδεικνύει το κύρος της Τραπέζης στην ελληνική και στις ξένες αγορές, αλλά και απετέλεσε το έναυσμα για την άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς.

Τα κεφάλαια της Τραπέζης ενισχύθησαν περαιτέρω: πρώτον, με την αναπροσαρμογή των ακινήτων, που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του έτους, σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τη μετάβαση στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, και δεύτερον, με την απορρόφηση της Alpha Επενδύσεων από την Τράπεζα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεχούς προσπάθειας για πιο ορθολογική διάρθρωση του Ομίλου.

Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε σε 18,2% από 17,9% το προηγούμενο έτος. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ενισχύθηκε σημαντικά στο 14,6% στο τέλος του 2003, έναντι 9,8% του προηγουμένου έτους, ενώ ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως ανήλθε σε 10,4%, έναντι 6,9%.

Το 2003, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθησαν κατά 63% και ανήλθαν σε Ευρώ 284,2 εκατομμύρια, έναντι Ευρώ 174,4 εκατομμυρίων το 2002.

Σημαντικό μέρος από την ανάπτυξη και τη βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας της τραπέζης προέρχεται από την ισχυρή επέκταση των εργασιών του Δικτύου των καταστημάτων, με αποτέλεσμα την αύξηση των κερδών προ φόρων που προέρχονται από το Δίκτυο κατά 34%, από 190 σε 250 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Ο δείκτης λειτουργικών δαπανών προς έσοδα βελτιώθηκε σημαντικά στο 54,2% έναντι 60,8% το 2002, χάρη στην αύξηση των εσόδων και στη συγκράτηση των δαπανών. Η επίδοση αυτή, όπως επισήμανε ο κ. Κωστόπουλος, αποτελεί την καλύτερη της ελληνικής αγοράς και μία από τις καλύτερες διεθνώς.