Στις Βρυξέλλες πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γράφει η Die Welt, επικαλούμενη υψηλόβαθμους παράγοντες της Ε.Ε. Κούρεμα 50% ζητεί, εξάλλου, και ο πρόεδρος του ινστιτούτου DIW.
Πληθαίνουν οι φωνές στις Βρυξέλλες που ζητούν κούρεμα του ελληνικού χρέους, γράφει σήμερα η Die Welt. «Ένα κούρεμα είναι αναπόφευκτο, διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της», εκτιμούν υψηλόβαθμοι παράγοντες της Ε.Ε., επιφορτισμένοι με τις διαβουλεύσεις αναφορικά με την Ελλάδα.
Διάσταση απόψεων υπάρχει, ωστόσο, στις Βρυξέλλες για τον χρόνο μιας πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Ορισμένοι θεωρούν αναγκαίο ένα κούρεμα εντός του 2015, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι το κούρεμα θα πρέπει να γίνει σε μερικά χρόνια, όταν πια θα έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος άλλες χώρες της κρίσης να διεκδικήσουν κούρεμα του δικού τους χρέους.
Οι υψηλόβαθμοι παράγοντες εκτιμούν επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στο επόμενο διάστημα στις αγορές, οπότε μια πιστωτική γραμμή στήριξης των 10,9 δισ. ευρώ δεν θα είχε νόημα. «Θα εξαντλούνταν αμέσως και θα έχανε τον προληπτικό της χαρακτήρα», υποστηρίζουν.
Η Die Welt σημειώνει, ότι οι ίδιοι κύκλοι στις Βρυξέλλες αναμένουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα παραταθεί πέραν του Φεβρουαρίου και ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει πιθανώς και τρίτο πακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας. Υπολογίζουν δε τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες της Αθήνας στα 20 δισ. ευρώ.
Κούρεμα του ελληνικού χρέους στο μισό ζητά ο πρόεδρος του DIW
Υπέρ ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 50% τάχθηκε ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW) και σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαρσέλ Φράτσερ.
Σε συνέντευξή του στην δημόσια αυστριακή τηλεόραση (ORF) δήλωσε ότι, αν η Ελλάδα συνεχίσει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, και τόνισε ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαγραφούν 120 δισ. ευρώ από τα οποία 40 με 50 δισ. αντιστοιχούν στην Γερμανία. Το ποσό αυτό θα ήταν διαχειρίσιμο για τη Γερμανία, τόνισε ο πρόεδρος του ινστιτούτου DIW.
Πηγή: Deutsche Welle