Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2004 00:01

Εμεινε... από καύσιμα η αγορά

ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ το κλίμα μετά την προχθεσινή άνοδο στη Wall Street, με τους επενδυτές να σταματούν ξανά για να διαπιστώσουν κατά πόσο η αγορά έχει τη δυνατότητα περαιτέρω ανόδου. Σύμφωνα με αναλυτές, η αγορά φαίνεται αυτή τη στιγμή περισσότερο επικεντρωμένη σε τεχνικούς παράγοντες παρά στα οικονομικά νέα.

ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ το κλίμα μετά την προχθεσινή άνοδο στη Wall Street, με τους επενδυτές να σταματούν ξανά για να διαπιστώσουν κατά πόσο η αγορά έχει τη δυνατότητα περαιτέρω ανόδου. Σύμφωνα με αναλυτές, η αγορά φαίνεται αυτή τη στιγμή περισσότερο επικεντρωμένη σε τεχνικούς παράγοντες παρά στα οικονομικά νέα.

Παρά την άνοδο της Δευτέρας, οι δείκτες Dow Jones και Νasdaq εξακολουθούν να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος για φέτος. Ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται ελαφρώς ενισχυμένος.

Η American Express προσπάθησε να στηρίξει το Dow, μετά τη συμφωνία με κινεζική τράπεζα για έκδοση πιστωτικών καρτών στην Κίνα, ενώ αντίθετα η Intel επιβάρυνε το Nasdaq, μετά την ανακοίνωση ότι θα καταβάλει εκατομμύρια δολάρια για τη διευθέτηση νομικής διαμάχης σχετικά με την παραβίαση δικαιώματος ευρεσιτεχνίας.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 52,07 μονάδες, ποσοστό 0,50%, φθάνοντας στις 10.381,70 μονάδες. Με άνοδο 8,06 μονάδων, ποσοστό 0,40%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.000,63 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές υποχώρησαν υπό το βάρος των τηλεπικοινωνιών και του ασφαλιστικού τομέα. Οι μετοχές τηλεπικοινωνιών δέχθηκαν πιέσεις από την ανακοίνωση της νορβηγικής κυβέρνησης ότι πώλησε το 10% του μεριδίου της στην Τelenor, ενώ παράλληλα ενδέχεται να πωλήσει ακόμη περισσότερες μετοχές στο πλαίσιο του σχεδίου της να περιορίσει την κρατική ιδιοκτησία. Η μετοχή της Telenor υποχώρησε 5,4%.

Η Swiss Life είδε αντίστοιχα τη μετοχή της να υποχωρεί 9,9%, μετά την είδηση ότι επιθυμεί να συγκεντρώσει 1,15 δισ. ελβετικά φράγκα μέσω μετοχικής και ομολογιακής έκδοσης και ότι δεν σκοπεύει να καταβάλει μέρισμα. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχώρησε 0,1%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 έχασε 0,2% της αξίας του.

Σήμερα επίσης ολοκληρώνεται το πρώτο εφετινό τρίμηνο, το οποίο ήταν πολύ δύσκολο για την ευρωπαϊκή αγορά. Τους πρώτους δύο μήνες του έτους, η αγορά σημείωσε άνοδο, εν μέσω αισιοδοξίας για ισχυρή ανάκαμψη και υψηλά εταιρικά κέρδη. Ομως, μία σειρά απογοητευτικά στοιχεία, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη οι οποίες επανέφεραν τις ανησυχίες για τη διεθνή ασφάλεια, οδήγησαν τις μετοχές σε πτώση το Μάρτιο.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 κλείνει το τρίμηνο με άνοδο μόλις 2,7% από το κλείσιμο της 31ης Δεκεμβρίου του 2003, συγκριτικά όμως με τα επίπεδα ρεκόρ της 8ης Μαρτίου καταγράφει πτώση 4,3%.

Η μετοχή του Reuters παρουσίασε την καλύτερη πορεία μεταξύ των blue chip της Ευρώπης από τις αρχές του 2004, με κέρδη 67%. Στον αντίποδα βρίσκεται η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, η οποία παρουσίασε τη χειρότερη επίδοση με πτώση 29%.

Το Τόκιο έχασε τα αρχικά κέρδη με αποτέλεσμα ο δείκτης Nikkei να κλείσει με οριακή πτώση 0,11%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ