Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2004 07:34

Ανοδος της τιμής του αργού πετρελαίου

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη και στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις της BP Plc, στο Τέξας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εταιρεία πετρελαιοειδών, η έκρηξη σημειώθηκε μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις διΰλισης στο Τέξας, στις οποίες παράγονται 470.000 βαρέλια ημερησίως.

«Ανδρες της πυροσβεστικής προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά», ανέφερε η Annie Smith, υπεύθυνη των δημοσίων σχέσεων της BP.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου αυξήθηκε κατά 45 σεντς φθάνοντας στα 36,72 δολ. το βαρέλι στις 11:48' π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα και στις συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 1,78 σεντς, ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στα 1,1740 δολ. το γαλόνι.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις μετά την επίσημη ανακοίνωση του Federal Bureau of Investigation, ότι τα διϋλιστήρια στο Τέξας ενδέχεται να γίνουν στόχος τρομοκρατικής επίθεσης.

«Εκφράζονται φόβοι ότι η έκρηξη μπορεί να ήταν τρομοκρατική επίθεση», ανέφερε ο Anthony Nunan, επικεφαλής του τμήματος πετρελαίου της Mitsubishi Corp. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Ο κόσμος φαίνεται ότι προτιμά να νοιώθει ασφάλεια παρά να το μετανοιώσει και για αυτό αγοράζει πετρέλαιο».

Η Anne Smith ανέφερε ότι δεν είναι γνωστή η αιτία της πυρκαγιάς. «Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την πυρκαγιά που ξέσπασε», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου προστίθεται στη χθεσινή αύξησή της κατά 2,3% μετά την δήλωση των έξι υπουργών Πετρελαίου των χωρών μελών του ΟΠΕΚ ότι θα προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής, προκειμένου να περιορίσουν τη μείωση των τιμών κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της BP αύξησε την ανησυχία στις ΗΠΑ για τα αποθέματα βενζίνης λίγο πριν την περίοδο της αυξημένης ζήτησής της το τρίτο τρίμηνο.