Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 01 Απριλίου 2004 00:01

Με απώλειες στο τρίμηνο

ΤΟ ΤΕΛΟΣ του πρώτου τριμήνου βρήκε τις αγορές στις πλευρές του Ατλαντικού εξασθενημένες, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της αμερικανικής οικονομικής ανάκαμψης μετά τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα, ο οποίος προσπαθεί να ανακάμψει από μία τριετή επιβράδυνση.

Οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street αναμενόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ να κλείσουν το τρίμηνο με ζημίες, ενώ ο S&P βρισκόταν στο δρόμο για μία ελαφρά άνοδο. Τα blue chip δέχθηκαν πιέσεις από τις ζημίες μεγάλων ονομάτων, όπως Microsoft και General Electric, μετά από κέρδη δύο διαδοχικών συνεδριάσεων.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 24,00 μονάδες, ποσοστό 0,23%, φθάνοντας στις 10.357,70 μονάδες. Με απώλειες 6,41 μονάδων, ποσοστό 0,32%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.994,22 μονάδες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν τώρα οι επενδυτές τα αυριανά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, προκειμένου να αποκτήσει κάποια κατεύθυνση η αγορά.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν το πρώτο τρίμηνο με πτώση, με τη γερμανική Bayer να καταγράφει τις μεγαλύτερες ζημίες. Η μετοχή της υποχώρησε 1,9% από τη στιγμή που η εταιρεία εγκατέλειψε τα σχέδιά της να πωλήσει γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι σε Βρετανούς αγρότες, εξαιτίας των αυστηρών κυβερνητικών περιορισμών.

Οι φημολογίες επίσης ότι η Allianz μπορεί να μειώσει το μερίδιό της στη Bayer επηρέασαν τον ασφαλιστικό τομέα, ενώ πτωτικά κινήθηκε και η αυτοκινητοβιομηχανία. Αντίθετα, οι μετοχές τεχνολογίας επέστρεψαν σε εντυπωσιακή άνοδο, με αυτή της Infineon να ενισχύεται 2,3%.

Εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψε και ο τομέας λιανικής με πρωταγωνιστή τη μετοχή της Vendex, η οποία σημείωσε άνοδο 11,8%. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με πτώση 0,3%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 με 0,2%.

Ενωρίτερα, ο δείκτης Eurotop 300 έφθασε στις 989,5 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 18 Μαρτίου, όμως οι φήμες σχετικά με την υγεία του διοικητή της Φέντεραλ Ρεζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, προκάλεσαν αναστάτωση στην αγορά, παρότι διαψεύσθηκαν.

Ο δείκτης βρίσκεται σήμερα μόλις 20 μονάδες πάνω από επίπεδα που άρχισε το έτος, συγκριτικά όμως με τα επίπεδα ρεκόρ της 8ης Μαρτίου εμφανίζει πτώση περίπου 5%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε το οικονομικό έτος 2003/04 με κέρδη 47% - καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριών δεκαετιών - καθώς η αισιοδοξία για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας ώθησε στα ύψη τις μετοχές. Χθες, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακή άνοδο 0,19%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ