Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 01 Απριλίου 2004 08:57

Ιαπωνία : Στα υψηλότερα επίπεδα η επιχειρηματική εμπιστοσύνη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ αισιόδοξοι ήταν επιχειρηματίες των εταιρειών παροχής υπηρεσιών της Ιαπωνίας για πρώτη φορά μέσα σε επτά χρόνια τον Μάρτιο, καθώς η οικονομική ανάπτυξη την οποία οδηγούν οι εξαγωγικές εταιρείες της χώρας. φαίνεται να διαχέεται στους καταναλωτές, σύμφωνα με την έκθεση Tankan, της Bank of Japan.

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των ηγετών της βιομηχανίας, αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1997.

Ο δείκτης μεταξύ των μεγάλων βιομηχανιών αυξήθηκε στο 12 από 7 που ήταν τον Δεκέμβριο. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των εταιρειών που δεν δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία αυξήθηκε στο 5 από το μηδέν. Ο δείκτης πάνω από το μηδέν δείχνει ότι οι αισιόδοξοι υπερέβησαν τους απαισιόδοξους.

Η αναζωογόνηση των καταναλωτικών δαπανών, αυξάνει τις πωλήσεις των εταιρειών λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης και της Takashimaya Co., που βοηθά με τη σειρά της σε μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη από την τρίτη συνεχόμενη ύφεση που γνώρισε η Ιαπωνία από το 1991, ενώ το ισχυρό γιέν κατά 13% έναντι του αμερικανικού δολαρίου πέρυσι, απείλησε να μειώσει τις εξαγωγές. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν για δεύτερο μήνα τον Φεβρουάριο και οι καταναλωτικές δαπάνες επίσης.

«Σταθερή είναι η οικονομική ανάπτυξη η οποία διευρύνεται», ανέφερε ο John Richards, στρατηγικός αναλυτής της Barclays Capital Japan Ltd.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 104,44 έναντι του δολαρίου στη 1:20' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Το εθνικό νόμισμα της Ιαπωνίας ισχυροποιήθηκε φθάνοντας στα 103,40 έναντι του δολαρίου χθες και στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, εν αναμονή της σημερινής έκθεσης Tankan, η οποία ωθεί την κυβέρνηση να μειώσει τις πωλήσεις του νομίσματος.